7 τρικ για να δείχνει το μικρό σπίτι… μεγάλο!

7 τρικ για να δείχνει το μικρό σπίτι… μεγάλο!

Αν το σπίτι σας είναι μικρό και σας «πνίγει» η μοναδική λύση δεν είναι η μετακόμιση σε μεγαλύτερο. Διακοσμητές και σκηνογράφοι που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά στη δουλειά τους το πρόβλημα των λίγων τετραγωνικών μέτρων διαθέτουν μερικά «μαγικά» τρικ για να δείχνει πιο ευρύχωρο και μεγάλο το μικρό σπίτι. 

  1. Φως περισσότερο φως!

Τα σκοτεινά δωμάτια δείχνουν πάντα πιο μικρά και πιο αποπνικτικά. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίξτε όλα τα παντζούρια,  τραβήξτε στο πλάι τις κουρτίνες και αφήστε το φως του ήλιου να πλημμυρίσει τον χώρο σας. Επιπλέον το μπαλκόνι ή η βεράντα σας θα δίνουν την εντύπωση της προέκτασης του χώρου σας, δηλαδή θα τον… μεγαλώνουν. Για το βράδυ απλώς ενισχύστε τον φωτισμό του σπιτιού σας είτε με μεγαλύτερης έντασης λαμπτήρες είτε προσθέτοντας εδώ, κι εκεί επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά.

  1. Οι καθρέφτες κάνουν τη διαφορά

Τοποθετήστε σε διάφορα σημεία του σπιτιού μικρούς ή μεγαλύτερους καθρέφτες και κυρίως απέναντι από παράθυρα, μπαλκονόπορτες και φωτιστικά. Πρωί κα βράδυ θα αντανακλούν περισσότερο φως και θα διπλασιάζουν το οπτικό σας πεδίο, δίνοντας έτσι την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου.

  1. Διαφάνεια η λέξη κλειδί!

Εμπλουτίστε τον χώρο σας με  γυάλινα και πλέξιγκλας αντικείμενα και κρυστάλλινες επιφάνειες. Ένα ράφι από κρύσταλλο ή ένα τραπεζάκι με κρυστάλλινη επιφάνεια, δεν «πιάνουν» τον ίδιο χώρο με τα ξύλινα ή τα μεταλλικά. Τοποθετώντας γυάλινα βάζα, μπουκάλια, μπωλ, κουτιά, τασάκια, ή άλλα αντικείμενα εδώ κι εκεί  αντανακλούν περισσότερο φως και «πιάνουν» λιγότερο χώρο. Απαλύνετε την ογκώδη αίσθηση που προκαλεί ένα μεγάλο σκουρόχρωμο ξύλινο έπιπλο -τραπέζι, βιβλιοθήκη, μπουφές- τοποθετώντας πάνω του μεγάλα γυάλινα αντικείμενα.

  1. Προσθέστε… ύψος

Τα περισσότερα σύγχρονα σπίτια είναι χαμηλοτάβανα. Όταν βέβαια είναι μεγάλα αυτό το στοιχείο δεν αποτελεί πρόβλημα. Όταν όμως είναι μικρά η αίσθηση δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Για να δείχνει λοιπόν πιο ψηλά το ταβάνι σας κρεμάστε τις κουρτίνες πιο ψηλά. Ιδανικά να ξεκινούν από το ταβάνι! Αφαιρέστε τα φωτιστικά που κρέμονται από το ταβάνι και αντικαταστήστε τα με σποτάκια ή πλαφονιέρες. Προσθέστε ράφια στη βιβλιοθήκη σας που να φτάνουν μέχρι το ταβάνι. Έτσι εκτός από κέρδος στην αίσθηση του ύψους θα αποκτήσετε επιπλέον χώρο για βιβλία και αντικείμενα.

  1. Ένα και καλό!

Σε κάθε τοίχο που θέλετε να διακοσμήσετε, αντί για πολλά μικρά καδράκια και άλλα διακοσμητικά,  επιλέξτε  ένα μεγάλο πίνακα ζωγραφικής, ή μια μεγάλη αφίσα, ή φωτογραφία, κ.λπ. Και γιατί όχι, έναν μαυροπίνακα που θα τον ζωγραφίσετε εσείς με χρωματιστές κιμωλίες -είναι της μόδας αυτή την εποχή. Έτσι ο τοίχος θα δείχνει μεγαλύτερος κι επομένως και ο χώρος σας. Απλώς φροντίστε το κάδρο να είναι καλά κεντραρισμένο σε σχέση με το έπιπλο πάνω από το οποίο θα τον κρεμάσετε, καθώς και σε σχέση με το πάτωμα και το ταβάνι. Ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά.

  1. Σοφή επιλογή χρωμάτων και υφασμάτων

Επιλέξτε ουδέτερα χρώματα -λευκό, μπεζ, εκρού, ανοιχτό γκρι-  για ογκώδη έπιπλα όπως ο καναπές και οι πολυθρόνες. Αν τα δικά σας είναι σκουρόχρωμα ή σε έντονα χρώματα καλύψτε τα με ριχτάρια σε ουδέτερα χρώματα. Για κουρτίνες προτιμήστε υφάσματα ανοιχτόχρωμα και με διαφάνεια. Για μαξιλάρια, πολυθρόνες και καναπέδες αποφύγετε τα «βαριά» υφάσματα επιπλώσεων.

  1. Less is more

Τα πολλά μικροαντικείμενα, διακοσμητικά και χρηστικά πάνω σε τραπέζια, τραπεζάκια, γραφεία, κομοδίνα και  ράφια, τα πολλά μαξιλάρια πάνω σε καρέκλες και καναπέδες, τα πολλά κάδρα και άλλα διακοσμητικά πάνω σε τοίχους,  γεμίζουν τον χώρο με αποτέλεσμα να τον δείχνουν μικρότερο και να προκαλούν το αίσθημα της ασφυξίας. Ξεσκαρτάρετε κρατώντας μόνο αυτά που χρησιμοποιείτε καθημερινά, ή που τα αγαπάτε πολύ, και κρύψτε ή χαρίστε όλα τα υπόλοιπα.