10 tips για οικονομία στο ρεύμα

10 tips για οικονομία στο ρεύμα

Υποθέτουμε ότι μόνο αν δεν έχετε ακόμα συνδέσει το ρεύμα στο σπίτι σας δεν θα σας ενδιαφέρει το άρθρο αυτό!

Υπάρχει άραγε τρόπος να γλιτώσουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς; η ΔΕΗ, με τα energy tips ίσως μπορεί να μας βοηθήσει…

Energy tips

  1. Nα μην αφήνετε σε φάση αναμονής (standby) τις συσκευές σας. Πολλές συσκευές, όπως η τηλεόραση, συνεχίζουν να καταναλώνουν μικρή ποσότητα ενέργειας ακόμα και όταν είναι κλειστές. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, όταν οι ηλεκτρικές συσκευές παραμένουν σε φάση αναμονής, σπαταλάται ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5%-15% της οικιακής ηλεκτρικής κατανάλωσης
  2. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού στον θερμοσίφωνα μέχρι τους 60°C.
  3. Διατηρήστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού στους 26°C. Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού. Αφήστε μόνο ένα παράθυρο ελάχιστα ανοικτό για την απαραίτητη ανακύκλωση του αέρα του χώρου.
  4. Μαγειρεύοντας με χύτρα ταχύτητας, εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα.
  5. Ένας φορητός υπολογιστής καταναλώνει έως 50% λιγότερη ενέργεια από ό,τι ένας σταθερός.
  6. Διατηρείτε τον χώρο συντήρησης του ψυγείου στους 4-5°C και την κατάψυξη στους -16°C.
  7. Η χρήση αφυγραντήρων μειώνει την κατανάλωση της θέρμανσης 15-20%.
  8. Αντικαθιστώντας τους λαμπτήρες με νέους τύπου LED, εξασφαλίζετε καλύτερη απόδοση και έως 70% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τους παλαιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Επιπλέον, οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας διαρκούν μέχρι και 10 φορές περισσότερο από τους κοινούς.
  9. Τοποθετήστε αντλία θερμότητας. Μειώνετε έτσι, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την κατανάλωση που προκύπτει από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τη θέρμανση του σπιτιού σας με άλλα μέσα, ενώ έχετε την ίδια ποιότητα θέρμανσης με ένα συμβατικό σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
  10. Στον ηλιακό θερμοσίφωνα, μονώνοντας τις σωληνώσεις μεταφοράς νερού που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ελαττώνεται η απώλεια θερμότητας προς το περιβάλλον και η απαιτούμενη ενέργεια για να ζεσταθεί το νερό που μεταφέρεται.