Γιάννης Σασσάς: «Οι εναλλακτικές θεραπείες ξεδίπλωσαν μπροστά μου έναν ολοκαίνουριο κόσμο»

Γιάννης Σασσάς: «Οι εναλλακτικές θεραπείες ξεδίπλωσαν μπροστά μου έναν ολοκαίνουριο κόσμο»

Ήταν το 2015, όταν μπήκε στη ζωή του για πρώτη φορά η ενασχόληση με τις εναλλακτικές θεραπείες και συγκεκριμένα το ρέικι και ένα χρόνο αργότερα η γιόγκα,  ένας ιδιαίτερος τρόπος εκγύμνασης του σώματος, που ταυτόχρονα θρέφει και το πνεύμα. Ο Γιάννης Σασσάς αποφάσισε μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στον κλάδο της ναυτιλίας, να κάνει στροφή 180 μοιρών, αφήνοντας πίσω του οριστικά το μέχρι τότε γραφείο και ανοίγοντας, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, τη δική του σχολή «Reiki Wellness Shalla».

 

Μέσα σε αυτόν το χώρο πραγματοποιεί το όνειρό του και οραματίζεται, όσο περνάει ο καιρός, συνεχώς να εξελίσσεται και να αφήνει τη ζωή να φέρνει στο δρόμο του, όλα όσα χρειάζεται, προκειμένου να πετυχαίνει έναν προς έναν τους στόχους του. Ως δάσκαλος γιόγκα αλλά και ως άνθρωπος που δεν διστάζει να ρισκάρει, έτσι ώστε να περνάει στο επόμενο στάδιο προσωπικής εξέλιξης προσφέροντας στον εαυτό του και στους γύρω του. Ο ίδιος μιλάει για το πώς οι εναλλακτικές θεραπείες του άλλαξαν τη ζωή και ξεδίπλωσαν μπροστά του έναν ολοκαίνουριο κόσμο…

 

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Πότε μπήκε στη ζωή σας η ενασχόληση με τη γιόγκα και τις εναλλακτικές θεραπείες;

 

Το ταξίδι της πνευματικής αναζήτησης ξεκίνησε για εμένα το 2015, παράλληλα με την εργασία μου που ήταν στον οικονομικό τομέα στη ναυτιλία. Εκείνη την εποχή είχα κουραστεί πάρα πολύ σωματικά και ψυχολογικά και αναζητούσα τρόπους για να αποφορτιστώ.

 

Ψάχνοντας, λοιπόν, έπεσα πάνω σε μία διαφήμιση που είχε ως τίτλο «Δοκιμάστε το ρέικι» και διαβάζοντας αναλυτικότερα, διαπίστωσα ότι επρόκειτο για μία ενεργειακή θεραπεία, όπου με το άγγιγμα του σώματος από κάποιον ειδικό, αποφορτιζόσουν από όλη την αρνητική ενέργεια. Εκείνη τη στιγμή, συνειδητοποίησα, ότι ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν. Μετέπειτα, ήρθε και η γιόγκα, την οποία μέχρι σήμερα την διδάσκω στην σχολή μου.

 

 

Ποιος μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό και να λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία;

 

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου, καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός. Ένας απ’ αυτούς ήμουν και εγώ. Συναντώντας τους κατάλληλους ανθρώπους, γνώρισα καλύτερα το ρέικι. Έπειτα, αποφάσισα να παρακολουθήσω σεμινάρια σχετικά με αυτό, όπου πήρα και τον πρώτο μου βαθμό. Ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα να γίνω θεραπευτής.

 

Η δασκάλα μου, με σύστησε στην φιλοσοφία της εναλλακτικής αυτής θεραπείας και στην ουσία μου άνοιξε το μονοπάτι για να προχωρήσω παρακάτω και να εξερευνήσω τι άλλο θα μπορούσα να κάνω. Ένας ολοκαίνουριος κόσμος άρχισε να ξεδιπλώνεται μπροστά μου.

 

 

Σε τι σας βοήθησε κατόπιν, το ρέικι στην καθημερινότητά σας;

 

Η πρώτη αλλαγή που διαπίστωσα μετά την απόκτηση του πρώτου βαθμού, ήταν ότι χαλάρωσα, ήμουν πιο συγκεντρωμένος και άρχισα να αντιμετωπίζω αποτελεσματικότερα όλο το στρες και το άγχος που επιφέρει μια εργασία σε έναν τόσο απαιτητικό τομέα, όπως είναι η ναυτιλία.

 

Αργότερα που έγινα θεραπευτής, έβλεπα όλο και περισσότερους ανθρώπους να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και κυρίως στον τρόπο που αντιμετώπιζαν την καθημερινότητά τους. Άνθρωποι διαφορετικοί, με διαφορετικά βιώματα και ασχολίες, βελτίωναν των εαυτό τους. Αργά, σταθερά και με καθοδήγηση.

 

Πώς και πότε ξεκινήσατε τη γιόγκα, που επίσης διδάσκετε στη σχολή σας;

 

Με τη γιόγκα ξεκίνησα το 2016, για προσωπική βελτίωση. Μια μορφή άσκησης του σώματος και του πνεύματος, που σταδιακά μου άρεσε όλο και περισσότερο. Έβλεπα αλλαγή και στο σώμα και στην ψυχολογία και στο μυαλό μου, και το πιο βασικό, έμαθα να αναπνέω σωστά και να σκέφτομαι πιο συνειδητά. Μετά από κάμποσο διάστημα ακολούθησε μια περίοδος παύσης λόγω των έντονων ρυθμών στην εργασία μου, όπου ο χρόνος μου ήταν πάρα πολύ περιορισμένος.

 

 

Ωστόσο, δεν άργησε η στιγμή που επανήλθα και από τότε ασχολούμαι συστηματικά και την εφαρμόζω κάθε μέρα. Τόσο στον εαυτό μου, όσο και στους άλλους. Είναι καλό να φροντίζει ο καθένας μας, να βρίσκει έστω δέκα λεπτά μέσα στη μέρα του, για να αδειάζει το μυαλό του από όλες τις σκέψεις. Όσο θα περνά ο καιρός, θα συνειδητοποιεί πώς θα αρχίσει να νιώθει όλο και πιο γαλήνιος.

 

Με ποιες άλλες ειδικότητες επαγγελματιών συνεργάζεστε;

 

Είμαι πολύ χαρούμενος με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι, καθώς υπάρχει μεταξύ μας αλληλοεκτίμηση και εμπιστοσύνη. Όλοι τους είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι η κρυσταλλοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια, η Δήμητρα Παράσχου, η οποία είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη στην Ελλάδα, στον τομέα της. Γνωριστήκαμε πριν από πολλά χρόνια, όταν είχα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο κρυσταλλοθεραπείας. Πρόσφατα ξεκινήσαμε και τη συνεργασία μας στη σχολή μου, διοργανώνοντας συστηματικά μια σειρά αντίστοιχων σεμιναρίων, τα οποία θα συνεχίσουν και τη νέα σεζόν.

 

Επίσης, συνεργάζομαι με την κλινική διατροφολόγο Χριστίνα Ραμπότα. Έχει μια σφαιρική αντίληψη και σχηματίζει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον καθένα λαμβάνοντας υπ’όψιν της και την ψυχοσύνθεσή του. Με αυτόν τον τρόπο προτείνει και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

 

 

Πώς μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί κάποιον θεραπευτή ότι όντως πρόκειται για επαγγελματία από τον οποίο θα βοηθηθεί ουσιαστικά;

 

Κυρίως να εμπιστευτεί τη διαίσθησή του και να μην παρασυρθεί από ανούσια λόγια και υποσχέσεις που λέγονται προς εντυπωσιασμό. Αν υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία μέσα του, που του λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, να μην διστάσει να απευθυνθεί αλλού.  Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί θεραπευτές και έτσι μπορεί κανείς να συγκρίνει και ανάλογα να επιλέγει ποιος είναι αυτός που του ταιριάζει και ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες.

 

Πώς βιώσατε την εμπειρία του φετινού «Navasana Yoga Festival» με τη στήριξη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας;

 

Μπορώ να πω ότι φέτος ήταν πραγματικά μια χρονιά αποκάλυψης για εμένα, γιατί αυτή η χρονιά συμπίπτει και με την απόφασή μου να γίνω και επίσημα δάσκαλος γιόγκα και να εμβαθύνω όλο και περισσότερο σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Σε αυτό το προσωπικό μου ταξίδι με βοήθησε πάρα πολύ η δασκάλα μου, η Ρόζα Ποιμενίδου, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της σχολής «Navasana Yoga Amfiali Shala» και είναι πάντα εκεί, για να μου φωτίσει διάφορα μονοπάτια στη διαδρομή μου.

 

 

Ένας σταθμός, ήταν και το «Navasana Yoga Festival» που πραγματοποιήθηκε στις 4 & 5 Ιουνίου, στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, όπου με εμπιστεύτηκε για να συμμετάσχω κι εγώ με τη σχολή μου «Reiki Wellness Shala» και της είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Η στήριξή της τόσο ως δασκάλα όσο και ως άνθρωπος είναι απεριόριστη. Tην εκτιμώ βαθύτατα και χαίρομαι πάρα πολύ, που έχει μπει στη ζωή μου. Άνθρωποι με τέτοιες ποιότητες, σπανίζουν και αυτό με κάνει διπλά ευτυχή.

 

Ο σκοπός του «Navasana Yoga Festival» ήταν φιλανθρωπικός και φιλοζωικός, είχε ελεύθερη είσοδο και όποιος ήθελε μπορούσε να προσφέρει τρόφιμα μακράς διαρκείας για τους συνανθρώπους μας που στηρίζει το «Σπίτι της καρδιάς» και ζωοτροφές για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων «Φοβισμένα αδεσποτάκια Νεάπολης». Ειλικρινά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, που ανταποκρίθηκε τόσος πολύς κόσμος στο κάλεσμά μας! ‘Έτσι μπορέσαμε μέσα από την γιόγκα, να παντρέψουμε τις ενέργειες όλων μας, προς έναν κοινό σκοπό.

 

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

 

Πέραν των μαθημάτων γιόγκα που παραδίδονται στην σχολή μου, αλλά και των θεραπειών ρέικι, θα διοργανώσουμε από το Φθινόπωρο, σεμινάρια που θα αφορούν τις εναλλακτικές θεραπείες, τρόπους αντιμετώπισης του άγχους και την διαχείριση της καθημερινότητας.

 

Επίσης θα συνεχίσουμε τις φιλανθρωπικές δράσεις στο πλαίσιο διαφόρων φεστιβάλ, σε συνεργασία με τη σχολή της δασκάλας μου, αλλά και με τη σχολή γιόγκα «Unalome Yoga Shala» που άνοιξε πρόσφατα στη Νίκαια, της πολύ καλής μου φίλης και εξαιρετικής δασκάλας γιόγκα, Σοφίας Καπνά. Νιώθω πολύ χαρούμενος, που λειτουργούμε σαν ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

 

Τέλος, θα πρέπει να θυμόμαστε πως για να δώσουμε αγάπη στους γύρω μας, πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Να του επιτρέπουμε να αναπνέει και να τολμά να ακολουθεί την καρδιά του, ακόμα και στις πιο δύσκολες διαδρομές. Γιατί αυτό που τελικά μετράει πάντα, είναι το ταξίδι…