Tal Peleg: Η μακιγιέζ από το Ισραήλ που ζωγραφίζει στα βλέφαρα… μικροσκοπικά παραμύθια

Tal Peleg: Η μακιγιέζ από το Ισραήλ που ζωγραφίζει στα βλέφαρα… μικροσκοπικά παραμύθια

Όταν η Τέχνη αποφασίζει να «σπάσει τα δεσμά» και να δημιουργήσει χωρίς όρια, τότε προκύπτουν ξεχωριστά έργα, έστω και σε… μικροσκοπική έκδοση. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση της παγκοσμίως αναγνωρισμένης στο χώρο του επαγγελματικού μακιγιάζ, Tal Peleg, η οποία κατάγεται από το Ισραήλ και εμπνεύστηκε τη μετατροπή των γυναικείων βλεφάρων σε πολύχρωμους καμβάδες ζωγραφικής και απεικόνισης αγαπημένων παραμυθιών, ταινιών και κλασικών βιβλίων, όπως το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» και ο «Μικρός Πρίγκηπας».

 

 

Υλικά σε διάφορες υφές, αστείρευτη έμπνευση, φαντασία, σταθερό χέρι και ένας δημιουργικός νους είναι όλα όσα χρειάζονται για τις πρωτότυπες και εντυπωσιακές αυτές δημιουργίες. Και φυσικά πολλή εξάσκηση. Η γνωστή μακιγιέζ μάς μίλησε για την πορεία της στο αντικείμενό της, την αγάπη της για το μακιγιάζ και το θαυμασμό της για την Ελλάδα, την οποία θα επιθυμούσε πολύ να επισκεφθεί.

 

 

«Θα ζωγράφιζα στα βλέφαρα των Ελληνίδων την ιστορία του Δία και της Ήρας, έτσι ώστε να θυμηθούν τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας τους και να αντλήσουν την ελπίδα ότι όλα τελικά θα εξελιχθούν ευνοϊκά παρά τις δυσκολίες», δήλωσε χαρακτηριστικά στον επίλογο της συνέντευξης και δεν έχουμε παρά να το ευχηθούμε κι εμείς ολόψυχα. Σε ευχαριστούμε, Tal!

 

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Είστε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη μακιγιέζ. Πώς προέκυψε η πρωτότυπη αυτή έμπνευση να δημιουργήσετε «μικρά έργα τέχνης» στα γυναικεία βλέφαρα;

 

Ζωγράφιζα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και τόσο η οικογένειά μου, όσο και οι φίλοι μου, πάντοτε με εμψύχωναν να κάνω αυτό που αγαπώ. Το μακιγιάζ για εμένα είναι τέχνη, ακριβώς όπως και η ζωγραφική σε καμβά ή σε ένα φύλλο χαρτί. Μετά την ολοκλήρωση της σχολής επαγγελματικού μακιγιάζ, σπούδασα επί τέσσερα σκληρά και απαιτητικά έτη, οπτική επικοινωνία ή αλλιώς γνωστός και με τον όρο γραφικός σχεδιασμός.

 

 

Αφότου ολοκλήρωσα και αυτόν τον κύκλο σπουδών, δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να επιλέξω το προσωπικό μου μονοπάτι -έπρεπε να γίνω μια επαγγελματίας μακιγιέζ ή σχεδιάστρια; Στις δημιουργίες μου στο μακιγιάζ προσπαθώ να συνδυάζω την αγάπη και το πάθος μου για την τέχνη, το σχεδιασμό και το μακιγιάζ. Όλα ξεκίνησαν, όταν άρχισα να πιέζω τα όρια μεταξύ μακιγιάζ και εικονογραφήσεων τέχνης. Προσπάθησα να αξιοποιήσω το μακιγιάζ σαν κάτι παραπάνω από ένα απλό εργαλείο που θα έκανε τις γυναίκες να φαίνονται όμορφες, αλλά σαν έναν τρόπο να εκφραστούν συναισθήματα και να ειπωθεί μια ιστορία. Επίσης, προκαλούσα τον εαυτό μου να δημιουργεί πολύ μικρές λεπτομέρειες σε μια μικρή περιοχή, όπως το βλέφαρο.

 

 

Πολύ συχνά βλέπουμε να εμπνέεστε στις συγκεκριμένες δημιουργίες σας από τον κόσμο των παραμυθιών. Ποιο από αυτά είναι πιο δύσκολο να αποτυπωθεί στα βλέφαρα και ποιο ήταν το πρώτο που δημιουργήσατε;

 

Είναι αλήθεια ότι είμαι λάτρης των παραμυθιών και αρκετά συχνά εμπνέομαι από αυτά. Πιστεύω ότι το πιο δύσκολο στην απεικόνισή του ήταν το θέμα  του γνωστού παραμυθιού «Χάνσελ και Γκρέτελ». Μου πήρε αρκετό χρόνο να καταλάβω πώς ακριβώς να το δημιουργήσω και αρκετό χρόνο να το σχεδιάσω στο μάτι, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο περιλάμβανε πολλές μικροσκοπικές λεπτομέρειες. Παρ’όλα αυτά όμως, απόλαυσα πραγματικά την όλη διαδικασία. Όσον αφορά την πρώτη μου δημιουργία σε αυτή τη σειρά των παραμυθιών, ήταν «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος».

 

 

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε στις δημιουργίες σας και ποια είναι τα χρώματα που συνήθως επιλέγετε;

 

Χρησιμοποιώ σκιές ματιών, σκιές σε σκόνη, σκιές σε κρεμώδη υφή, υγρές σκιές και τις περισσότερες φορές αναμειγνύω και παίζω με τις διάφορες υφές, όπως π.χ. η ανάμειξη σκιών ματιών σε σκόνη με νερό και υλικό από τζελ. Τα αγαπημένα μου υλικά είναι οι σκιές με βασικό συστατικό το νερό και οι χρωστικές ουσίες σε σκόνη, επειδή μου δίνουν τη δυνατότητα να τα αναμειγνύω και να τα μετατρέπω σε ό,τι υφή επιθυμώ. Τα πινέλα που χρησιμοποιώ, τα προμηθεύομαι από καταστήματα ανεφοδιασμού τέχνης. Προκειμένου να δημιουργήσω αυτές τις μικροσκοπικές απεικονίσεις, χρειάζομαι τα πιο λεπτά πινέλα -τα οποία δεν διαθέτουν οι εταιρείες με είδη επαγγελματικού μακιγιάζ- και φυσικά έναν μεγεθυντικό καθρέφτη. Δεν μπορώ να πω ότι έχω αγαπημένα χρώματα. Αγαπώ όλα τα χρώματα εξίσου και επιλέγω αυτά που πιστεύω ότι θα ταιριάζουν καλύτερα με το εκάστοτε θέμα για μακιγιάζ.

 

 

Έχετε παρουσιάσει μέχρι στιγμής τα έργα σας στα πλαίσια μιας ατομικής  έκθεσης;

 

Όχι ακόμη! Έχω συμμετάσχει σε εκθέσεις με τη λεγόμενη «συμβατική» μου τέχνη, αλλά όχι με την προσωπική μου τεχνοτροπία στην τέχνη του μακιγιάζ. Ελπίζω όμως ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σύντομα.

 

 

Ποιο είναι το σχέδιο που συνήθως σας ζητούν να δημιουργήσετε; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο γυναικείο κοινό, στο οποίο απευθύνεστε;

 

Η τέχνη μου στην περιοχή των βλεφάρων είναι αυτό ακριβώς που φανερώνει η συγκεκριμένη λέξη, τέχνη. Δεν αποτελεί μια εμφάνιση που «φοριέται» στην καθημερινότητα. Οι περισσότερες εμφανίσεις μακιγιάζ που δημιουργώ στο πλαίσιο της καθημερινής μου ιδιότητας ως μακιγιέζ είναι πολύ περισσότερο διακριτικές και συμβατικές. Δεν εφαρμόζω αυτού του είδους την «τέχνη βλεφάρων» σε πελάτισσες. Θεωρώ ότι κάθε γυναίκα (ή άνδρας) που απολαμβάνουν την τέχνη, την έμπνευση και τα χρώματα, θα απολαύσουν αντίστοιχα και την εν λόγω τέχνη μου στα βλέφαρα, οπότε, το κοινό στο οποίο απευθύνομαι, είναι αρκετά ευρύ.

 

 

Κατά πόσο είναι εφικτό να εξασφαλίσει μια επαγγελματίας μακιγιέζ τα προς το ζην εξασκώντας αποκλειστικά το συγκεκριμένο επάγγελμα στο Ισραήλ;

 

Και όμως, είναι δυνατό. Προσωπικά κερδίζω τα προς το ζην μόνο από την ιδιότητά μου ως μακιγιέζ. Χρειάζεται ωστόσο χρόνος και υπομονή. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι τελειώνοντας μια σχολή μακιγιάζ θα αρχίσει αμέσως να εξασφαλίζει αρκετά χρήματα. Χρειάζεται χρόνος, μερικές φορές μόνο λίγα χρόνια.

 

 

Θα μπορούσε η καθεμιά μας μέσα από σχετικά σεμινάρια να εξοικειωθεί με την τεχνική που απαιτείται για τη «ζωγραφική στα βλέφαρα» και να δημιουργεί και η ίδια αντίστοιχα μακιγιάζ;

 

Νομίζω ότι αυτή η «τέχνη στα βλέφαρα» απαιτεί πολλά περισσότερα από το να μάθει κάποιος απλά την τεχνική. Χρειάζονται επιδεξιότητες, όπως για παράδειγμα το σχέδιο, πολύ σταθερό χέρι, ένας δημιουργικός νους και φυσικά πολλή εξάσκηση. Ως εκ τούτου, δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι αποτελεί ένα είδος τέχνης που μπορεί να εξασκήσει η κάθε γυναίκα επιτυχημένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά ίσως θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι πιο απλό, το οποίο να παραπέμπει ωστόσο σε τέχνη και σε ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα.

 

 

Έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν την Ελλάδα; Είναι στα σχέδιά σας και μια επίσκεψη σε αυτή προκειμένου να παρουσιάσετε και στο γυναικείο κοινό της Ελλάδας τη δουλειά σας;

 

Βεβαίως έχω επισκεφθεί στο παρελθόν την Ελλάδα! Ήμουν σε διακοπές στη Ρόδο και πιστεύω ότι αποτελεί μια εξαιρετικά όμορφη χώρα. Δεν σχεδιάζω να την επισκεφθώ στο κοντινό μέλλον, αν ωστόσο λάβω κάποια σχετική πρόσκληση, θα ερχόμουν με μεγάλη μου χαρά!

 

 

Ποιο παραμύθι θα ζωγραφίζατε στα βλέφαρα μιας Ελληνίδας, για να εξακολουθήσει να πιστεύει στην ύπαρξή τους παρ’όλες τις δυσκολίες;

 

Πράγματι σκοπεύω να δημιουργήσω μελλοντικά μια σειρά με χαρακτήρες και ιστορίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία. Ίσως η απάντησή μου θα ήταν ότι θα ζωγράφιζα την ιστορία του Δία και της Ήρας, έτσι ώστε οι γυναίκες στην Ελλάδα να θυμηθούν τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας τους και να αντλήσουν την ελπίδα ότι όλα τελικά θα εξελιχθούν ευνοϊκά παρά τις δυσκολίες του παρόντος.