«Το Ράφι της Αγάπης» δίνει το… φιλί της ζωής σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις – Τι λέει η ιδρύτρια της δράσης

«Το Ράφι της Αγάπης» δίνει το… φιλί της ζωής σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις – Τι λέει η ιδρύτρια της δράσης

Είναι εποχές, λένε, που οι άνθρωποι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον όλο και περισσότερο, ο καθένας κοιτάζει μόνο τον εαυτό του και το συναίσθημα κάνει… φτερά. Μια τέτοια εποχή είναι και αυτή που ζούμε τώρα, λένε. Μέχρι που έρχονται κάποιοι άνθρωποι και μέσα από τις πράξεις τους ανατρέπουν όσα οι άλλοι λένε, αποδεικνύοντας μάλιστα το εντελώς αντίθετο: ότι ακόμη και σε μια τέτοια εποχή, η συμπόνια και η αλληλεγγύη βρίσκουν τον τρόπο να θριαμβεύσουν, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει ότι είναι.

 

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η Ευδοκία Παυλίδου, η οποία είχε πριν από κάποια χρόνια την ιδέα να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, ιδρύοντας τη φιλανθρωπική δράση «Το Ράφι της Αγάπης». Μέσω αυτής δημιουργούνται βιβλιοθήκες σε χώρους που τους φιλοξενούν, όπως νοσοκομεία και θεραπευτικά κέντρα, βάζοντας έτσι το δικό της λιθαράκι στο να ταξιδέψει ακόμη πιο μακριά το πολύτιμο μήνυμα της θεραπευτικής ανάγνωσης.

 

 

Παλεύοντας και η ίδια με μια τέτοια πάθηση, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, γνωρίζει από πρώτο χέρι το τι σημαίνει να δίνει κανείς μια τόσο μεγάλη μάχη και να μπορεί παράλληλα να νιώθει «ότι κάποιος τον νοιάστηκε, αφουγκράστηκε την αγωνία του και του απλώνει το χέρι για παρηγοριά».

 

Και η ίδια είναι η ζωντανή απόδειξη ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί, ακόμη και σήμερα. Και ας λένε οι άλλοι…

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Είστε η ιδρύτρια και πρόεδρος της εθελοντικής πρωτοβουλίας «Το Ράφι της Αγάπης». Πώς σκεφτήκατε να δημιουργήσετε κάτι τόσο πρωτότυπο;

 

Η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας είναι αναγκαία επιταγή της εποχής για την ελληνική πραγματικότητα. Τα οφέλη της πολλά και εξόχως θεραπευτικά. Η μέθοδος της θεραπευτικής ανάγνωσης αποτελεί μια εναλλακτική μορφή θεραπείας για τον χρόνιο πόνο αλλά και διάφορες παθήσεις.

 

 

Νοσώντας τα τελευταία δώδεκα έτη από σκλήρυνση κατά πλάκας και εφαρμόζοντας τη βιβλιοθεραπεία στην καθημερινότητά μου, αποφάσισα να βοηθήσω και άλλους ασθενείς χαρίζοντάς τους ένα βιβλίο. Kάπως έτσι εμπνεύστηκα την εθελοντική πρωτοβουλία «Το Ράφι της Αγάπης» που στόχο έχει τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε χώρους που φιλοξενούνται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

 

Με ποιον τρόπο συγκεντρώνετε τα βιβλία που παίρνουν τη θέση τους στις βιβλιοθήκες των παραπάνω χώρων;

 

Εφόσον επιλεγεί ο φορέας που θα στηρίξουμε, ανακοινώνουμε την έναρξη συγκέντρωσης βιβλίων στα social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και ορίζουμε σημεία συνάντησης όπου οι εθελοντές μας συλλέγουν τις δωρεές του κοινού. Σημαντική όμως είναι και η ανταπόκριση εκδοτικών οίκων αλλά και συγγραφέων, οι οποίοι μας ακολουθούν πιστά όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

Ποιοι απαρτίζουν τα μέλη της εθελοντικής αυτής δράσης και ποια είναι η αποστολή τους;

 

Πολύτιμοι εθελοντές μας είναι όσοι άνθρωποι έχουν διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά, αγάπη για τον συνάνθρωπο, αλλά  και εκείνοι που δείχνουν ενσυναίσθηση στον ανθρώπινο πόνο. Είναι δεκάδες κι από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 

Εφοδιάζετε βιβλιοθήκες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας πέρα από τη Θεσσαλονίκη;

 

Από το 2017 μέχρι και σήμερα έχουμε δημιουργήσει βιβλιοθήκες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως τη Βέροια, τον Βόλο και την Κατερίνη. Ευελπιστούμε με τη νέα χρονιά να στηρίξουμε φορείς και σε άλλους τόπους, κάτι που λόγω πανδημίας στερηθήκαμε.

 

 

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των ανθρώπων που λαμβάνουν τα βιβλία και τα έχουν ως συντροφιά στον αγώνα που δίνουν για να κρατηθούν στη ζωή;

 

Συγκίνηση και χαρά εκφράζουν όσοι έχουν γίνει δέκτες της προσφοράς μας. Για τον άνθρωπο που βρίσκεται μόνος στον θάλαμο ενός νοσοκομείου αλλά ακόμη και τον ασθενή που βρίσκει «στέγη» στη φιλοξενία ενός συλλόγου, η ανάγκη για συμπαράσταση είναι έντονη.

 

Είναι απαραίτητο να δει ότι κάποιος τον νοιάστηκε, ότι κάποιος αφουγκράστηκε την αγωνία του και του απλώνει το χέρι για παρηγοριά. Άλλωστε στη μάχη με τον χρόνιο πόνο είναι απαραίτητο το υπόστεγο της αλληλεγγύης!

 

 

Με ποιον τρόπο μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια και όσοι δεν είναι μέλη της πρωτοβουλίας;

 

Όποιος θέλει να στηρίξει την λογοτεχνική αποθήκη μας μπορεί να χαρίσει βιβλία λογοτεχνίας (παιδικά και ενηλίκων) σε άριστη κατάσταση. Για την αποστολή των βιβλίων επικοινωνεί στο mail: torafitisagapis@gmail.com

Στο ίδιο mail μπορεί να μάθει με ποιον τρόπο θα γίνει εθελοντής μας.

 

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχετε συγκεντρώσει περισσότερους από 6.000 τίτλους λογοτεχνικών βιβλίων. Ποιες άλλες ενέργειες ανήκουν στις μικρές ή μεγάλες νίκες σας;

 

Πράγματι ο αριθμός των βιβλίων που πέρασαν από τα χέρια μας ξεπερνούν κατά πολύ τους 6000 τίτλους. Σε μια χρονιά όπως η φετινή, που η πανδημία εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της, επιχειρήσαμε να συγκεντρώσουμε παιδικά βιβλία για παιδιά με αναπηρίες αλλά και μαθητές τυπικής ανάπτυξης.

 

 

Παρά τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19 ο κόσμος  έδωσε ηχηρό «παρών» και έτσι καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα 1000 βιβλία μέσα σε δύο μήνες. Η αγάπη έστειλε ακόμη μια φορά το δικό της μήνυμα!

 

Υπάρχουν στόχοι που δεν έχει υλοποιήσει ακόμη «Το Ράφι της Αγάπης» και είναι στα άμεσα σχέδιά σας για να πραγματοποιηθούν;

 

Προσωπικό μου όνειρο είναι η θεραπευτική ανάγνωση να αναγνωριστεί από την πολιτεία ως απαραίτητη μορφή θεραπείας για χρόνιους πάσχοντες και τα βιβλία να συνταγογραφούνται από τους επιστήμονες ιατρούς. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η βιβλιοθεραπεία στηρίζεται από το σύστημα υγείας.