Πώς να προστατεύσεις την ευεξία σου σε περιόδους άγχους

Πώς να προστατεύσεις την ευεξία σου σε περιόδους άγχους

 

Έντονοι ρυθμοί εργασίας, δύσκολες συνθήκες , απαιτητικές σχέσεις, ένα σύνολο παραγόντων που επιβαρύνουν την καθημερινότητα μας σε συνδυασμό  με τα «απόνερα» μίας πανδημίας που μετέτρεψε τη ζωή μας σε … «φυλακή» έχουν σαν αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πολύ συχνά εξαντλημένοι τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Έτσι, η προστασία και η διατήρηση μιας ισορροπημένης ψυχολογικής διάθεσης και ευεξίας αποτελούν μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τον καθένα ξεχωριστά. Και πώς μπορούμε να το καταφέρουμε; Ας δοκιμάσουμε τρεις προτάσεις μεθόδων που ίσως μπορέσουν να μας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό.

Μάθε να λες «Όχι» με ευγένεια

Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να αρνηθούν διάφορες δεσμεύσεις, χάρες ακόμη και προαιρετικές υποχρεώσεις στον χώρο εργασίας τους. Είναι απολύτως φυσιολογική η τάση να συμφωνούμε με τους γύρω μας λέγοντας απλώς «Ναι», σε οτιδήποτε μας ζητηθεί. Όμως, όταν το «Ναι» αυτό δεν αντικατοπτρίζει πάντα τις επιθυμίες μας, αθροιστικά δημιουργείται ένα «βάρος» μέσα μας, το οποίο μακροπρόθεσμα μας εξαντλεί. Η άρνηση μας, σε κάτι που δεν επιθυμούμε να κάνουμε, δεν χρειάζεται να χαρακτηρίζεται πάντοτε από ψυχρότητα ή κυνισμό. Αντ’ αυτού, προσπάθησε να χρησιμοποιείς εκφράσεις όπως «Θα το ήθελα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ», ή «Μακάρι να μπορούσα, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται».

Βάλε υγιή όρια και περιορισμούς

Πιθανότατα, γνωρίζεις ήδη ποιες είναι οι πρακτικές εκείνες που σε ενοχλούν και σε απογοητεύουν. Μερικές φορές είναι πράγματι δύσκολο να εξαλειφθούν εντελώς, όμως μπορείς πάντα να τις περιορίσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης αποφυγή ενός συναδέλφου που σε ενοχλεί συχνά, αλλά μπορείς να διακόψεις με ευγενικό τρόπο οποιαδήποτε από τις συνομιλίες που είναι εξαιρετικά κουραστικές για σένα λέγοντας πχ, «Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν τη συνομιλία κάποια άλλη στιγμή;» Η οριοθέτηση είναι μέρος της συνεχούς φροντίδας του εαυτού σου.

Μία μικρή βόλτα μέσα στη μέρα

Προσπάθησε να κάνεις μια βόλτα στα διαλείμματα που έχεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σου. Ακόμα και ένα πεντάλεπτο περπάτημα σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές μπορεί να είναι η επαναφορά που χρειάζεσαι για να αποκαταστήσεις την ηρεμία σου, να αποσυμπιεστείς και να επεξεργαστείς τυχόν αγχωτικές αλληλεπιδράσεις που είχες. Μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος που περνάμε στη φύση συνδέεται με πνευματικά οφέλη, αλλά και με βελτιώσεις στη διάθεσή μας, την ψυχική μας κατάσταση, καθώς και τη σωματική και συναισθηματική υγεία.

Μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αρκετές ώστε να αισθανθούμε καλύτερα. Η ψυχική υγεία και η ευεξία του καθενός αξίζει τον κόπο. Για τον λόγο αυτό, κάνε τη μικρή αυτή επένδυση στον εαυτό σου και θα δεις εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πηγή: https://www.thriveglobal.gr/