• Κανταλούπε.
  • Μπανάνα
  • Αργείτικο

 

11 σημαντικα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης πεπονιού.

  1. Βελτίωση της όρασης

Η βιταμίνη C, η ζεαξανθίνη και τα καροτενοειδή που υπάρχουν στα πεπόνια είναι ωφέλιμα για τη διατήρηση της υγείας των ματιών μας. Συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

  1. Αποτρέπει την εμφάνιση του άσθματος

Το πεπόνι αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και β-καροτίνης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ χρήσιμα για τη μείωση του κινδύνου άσθματος.

  1. Αντικαρκινική δράση

Το πεπόνι περιέχει μια καλή ποσότητα φολικού οξέος. Πιο συγκεκριμένα, το ένα τέταρτο ενός μεσαίου πεπονιού παρέχει 25 mcg. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει άτομα με χαμηλά επίπεδα, στην πρόωρη προστασία της καρκινογένεσης. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι εάν χορηγηθεί αργότερα σε δυνητικά υψηλά επίπεδα, μπορεί στην πραγματικότητα να προωθήσει την καρκινογένεση. Γενικά, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ανίχνευση του αντικαρκινικού δυναμικού του πεπονιού.

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Το πεπόνι παρέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α  (Παρέχει περίπου το 112% της συνιστώμενης ημερήσιας παροχής), β-καροτένιο και διάφορα φυτοχημικά που λειτουργούν κατά των ελεύθερων ριζών. Σύμφωνα με έρευνες από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας η βιταμίνη C διασπά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν διάφορες ασθένειες. Η βιταμίνη Α δρα ως μια πολύ σημαντική γραμμή άμυνας για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Διεγείρει επίσης την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αναζητούν και καταστρέφουν επικίνδυνα βακτήρια, ιούς και άλλες τοξικές ουσίες ή ξένα σώματα που μπορεί να έχουν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός μας.

  1. Μειώνει την αφυδάτωση

Η περιεκτικότητα σε νερό στο πεπόνι το καθιστά ένα πολύ ευεργετικό σνακ το καλοκαίρι καθώς εμποδίζει την αφυδάτωση. Η περιεκτικότητα του πεπονιού σε νερό ανέρχεται στο 90% το οποίο είναι ελαφρά λιγότερο απ’ αυτήν του καρπουζιού και της φράουλας (92%) !

  1. Περιποίηση δέρματος και μαλλιών

Τα πεπόνια περιέχουν βήτα-καροτένιο το οποίο διασφαλίζει πως δεν πρόκειται ο οργανισμός να δεχθεί υπερβολική δόση ή τοξικότητα βιταμίνης Α, διότι το σώμα μετατρέπει μόνο όσο χρειάζεται, σε αντίθεση με τα συμπληρώματα. Το υπόλοιπο β-καροτένιο παραμένει στο σώμα για την καταπολέμηση ασθενειών ως αντιοξειδωτικό. Η ποσότητα του βήτα-καροτένιου που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α εισέρχεται στο δέρμα και διεγείρει τη μεμβράνη των κυττάρων του δέρματος αυξάνοντας έτσι την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση.  Με αυτόν τον τρόπο προστατεύει την μεμβράνη του δέρματος από επιβλαβείς τοξίνες που γερνούν πρόωρα το δέρμα. Η κρέμα βιταμίνης Α χρησιμοποιείται επίσης ως καταπραϋντικό για τον ερεθισμό και την ερυθρότητα στο δέρμα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης καλή για την παραγωγή σμήγματος, η οποία βοηθά να διατηρούνται τα μαλλιά υγιή και ενυδατωμένα.

  1. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Το κάλιο, ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που απαντώνται στα πεπόνια, είναι αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντα «άγχους» στο σώμα και μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Το κάλιο αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, γεγονός που προκαλεί μια ηρεμιστική αίσθηση. Επιπλέον, η μείωση της παρουσίας ορμονών του στρες στο σώμα μειώνει και τα συμπτώματα άγχους.

  1. Ελέγχει τον διαβήτη

Έρευνα που έγινε από τον Δρ. JoAnn E. Manson et al., Harvard School of Public Health, Boston, δείχνει ότι το πεπόνι είναι συνδεδεμένο με ένα βελτιωμένο μεταβολισμό της ινσουλίνης, που σημαίνει μια πιο σταθερή διακύμανση του σακχάρου στο αίμα. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες στα νεφρά, το οποίο μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με αυτά.

  1. Αναστέλλει την εξέλιξη της αρθρίτιδας

Τα φυτοχημικά στα πεπόνια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή κατανάλωση πεπονιού στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες στις αρθρώσεις και τα οστά σας, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή αυτών των ζωτικών περιοχών μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, οπότε βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε άφθονα πεπόνια στη διατροφή σας εάν αισθάνεστε «τσιμπήματα» γύρω από τις αρθρώσεις!

10.Προωθεί την πέψη

Τα πεπόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό των καθημερινών κινήσεων του εντέρου και της πεπτικής υγείας. Η κατανάλωση κατάλληλης ποσότητας διαιτητικών ινών μπορεί να σας «ξεφουσκώσει», να μειώσει τη δυσκοιλιότητα και να κάνει τις κινήσεις του εντέρου σας κανονικές.

11.Δρα υπέρ της εγκυμοσύνης

Η περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ στο πεπόνι είναι πολύ χρήσιμη για τις έγκυες γυναίκες καθώς βοηθά στη μείωση των γενετικών ανωμαλιών. Μπορεί να αποτρέψει ελαττώματα του νευρικού σωλήνα και να διατηρήσει το μωρό υγιές χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε παρενέργεια.

Ποιο πεπόνι να επιλέξω;

Σύμφωνα με τους «ειδικούς» αυτό που πρέπει να ελέγχουμε για μια σωστή αγορά ενός πεπονιού είναι το βάρος του συγκριτικά με το μέγεθος. Δηλαδή το πεπόνι θα πρέπει να είναι αρκετά πιο βαρύ απ’ ότι φαίνεται πως θα είναι. Επίσης θα πρέπει να είναι σφιχτό αλλά και να πιέζεται ελάχιστα με το χέρι μας.  Η παρουσία ρωγμής στη βάση του ποδίσκου (όπου θα πρέπει να είναι η ουρά [μικρό κοτσάνι]) είναι ένα σημάδι ωρίμανσης.

Το πεπόνι δεν διατηρείται για πολύ καιρό γενικά, επομένως καλό θα ήταν μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά , να το έχετε καταναλώσει. Αν το πεπόνι δεν είναι αρκετά ώριμο, θα πρέπει να μείνει 2 ή 3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετήστε το σε δροσερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Αν είναι ώριμο, θα διατηρηθεί καλύτερα για 2 ή 3 ημέρες στο ψυγείο. Προτιμάτε να μην το κόβετε σε κομματάκια και να το βάζετε στο ψυγείο καθώς έτσι καταστρέφετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης C. Συνεπώς προτιμήστε να το κόψετε και να το σερβίρετε κατευθείαν!