Υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων μετά το εμβόλιο ενάντια στην covid 19;

Υπάρχει αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων μετά το εμβόλιο ενάντια στην covid 19;

Όσο θετικοί και αν είμαστε στον εμβολιασμό κατά της covid 19, διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με το ποιο επίπεδο ανοσίας μας προσφέρει το εμβόλιο, καθώς και σε σχέση με τη διάρκεια αυτής της ανοσίας.

Γι’ αυτό  πολλοί είναι εκείνοι που μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, και το πέρασμα 2 εβδομάδων, κάνουν τεστ αντισωμάτων.

Δυστυχώς όμως και τα δυο τεστ αντισωμάτων που κυκλοφορούν, δίνουν μόνο μία απάντηση: Ναι έχετε ανοσία, ή όχι, δεν έχετε ανοσία. Αν όμως είναι υψηλό  ή χαμηλό το επίπεδο της ανοσίας μα,ς ή πόσο θα διαρκέσει αυτή, το τεστ δεν μπορεί να το διαγνώσει.

Ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε το επίπεδο της ανοσίας που έχουμε αποκτήσει μετά το εμβόλιο είναι να… κολλήσουμε τον ιό. Όσο πιο ήπια είναι τα συμπτώματα της νόσου ή ακόμα καλύτερα αν δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα, τόσο πιο ισχυρή είναι η ανοσία μας.

Όσον αφορά τη διάρκειά της, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο καθημερινής και εντατικής διερεύνησης. Αυτό που γνωρίζουν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν περάσει την covid 19 σίγουρα αποκτούν φυσική ανοσία που τους προστατεύει τουλάχιστον για 6 μήνες.

Όσον αφορά την ανοσία μετά το εμβόλιο  το σίγουρο είναι ότι διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, αν και πιθανολογείται να διαρκεί μέχρι και ένα χρόνο.

Δυστυχώς η επιστήμη έχει ακόμα να επιλύσει πολλά σκοτεινά σημεία σχετικά με την μετάδοση του κορωνοϊού, τη θεραπεία της covid 19, και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων όχι μόνο γιατί όλα αυτά είναι πολύ καινούρια αλλά και γιατί το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ περίπλοκο και αντιδρά διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτά που γνωρίζουμε σίγουρα μέχρι σήμερα είναι:

  • Όσο περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο πιο δραστικά μειώνεται η μετάδοση του ιού!
  • Όσο πιο αυστηρά τηρούμε την απόσταση των 1,5-2 μέτρων από τους άλλους και φοράμε τη μάσκα μας , τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να κολλήσουμε ή να μεταδώσουμε τον ιό!

Γι’ αυτό μην ξεχνιέστε και μην ξανοίγεστε, ακόμα και αν έχετε εμβολιαστεί!