Πόσο ασφαλές είναι να πάω στη δουλειά;

Πόσο ασφαλές είναι να πάω στη δουλειά;

Όλοι οι ειδικοί, εντός κι εκτός συνόρων καθώς και οι μέχρι σήμερα καταγεγραμμένες στατιστικές μελέτες σχετικά με τις συνθήκες που ευνοούν περισσότερο τη μετάδοση του κορωνοϊού έχουν αποφανθεί κατηγορηματικά ότι:

  • Στους κλειστούς χώρους οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τον ιό είναι πολύ περισσότερες.
  • Στους χώρους εργασίας είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Όμως οι δύο αυτοί παράγοντες δεν αρκούν για να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα «Πόσο ασφαλές είναι να πάω στη δουλειά;», καθώς εμπλέκεται και μια σειρά άλλων παραγόντων.

  1. Το ποσοστό των κρουσμάτων στην περιοχή που ζείτε και εργάζεστε. Όσο περισσότερα είναι τόσο μικρότερη η ασφάλειά σας.
  2. Το πόσο καλά είναι αεριζόμενος ο χώρος της εργασίας σας. Ο εξαερισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση του ιού και οι πιθανότητες να τον κολλήσετε από τον αέρα είναι πολύ περισσότερες από ότι από μια επιφάνεια.
  3. Ο αριθμός των συνεργατών σας με τους οποίους έρχεστε σε άμεση επαφή καθημερινά. Όσο περισσότεροι είναι αυτοί τόσο το χειρότερο.
  4. Η συχνότητα καθαρισμού και απολύμανσης του χώρου της δουλειάς σας. Αν δεν είναι καθημερινή ο κίνδυνος αυξάνεται.
  5. Ο αριθμός των συνεργατών σας που έχουν εμβολιαστεί. Όσο περισσότεροι τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός.
  6. Το αν εσείς έχετε εμβολιαστεί.
  7. Το κατά πόσον φοράνε όλοι μάσκες και κρατάνε όλοι την απόσταση του 1,5 μέτρου από τους άλλους.

Για να πάρετε λοιπόν μια πιο ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημά σας, αν δηλαδή κινδυνεύετε λίγο, αρκετά, ή πολύ, θα πρέπει να μελετήσετε όλους τους παραπάνω παράγοντες.