Λάθη του Σαββατοκύριακου μπορούν να μας κοστίσουν τη διάθεση της εβδομάδας. Ξέρεις γιατί;
Απόγευμα Παρασκευής.
Λάθος 1ο
Επιβράβευση μίας δύσκολης εβδομάδας με ένα ωραίο αλλά γεμάτο θερμίδες δείπνο. Μην μου πείτε ότι δεν το έχετε κάνει ποτέ γιατί δεν θα το πιστέψω. Μην αισθάνεστε ενοχές. Έχει την απλούστερη εξήγησή του. Μνήμες παιδικής ηλικίας. Πόσες φορές τα μπράβο των γονιών μας δεν συνοδεύτηκαν από μία ολόκληρη σοκολάτα, μία καραμέλα ή μία λιχουδιά; Διαφωνείτε;
Έτσι λοιπόν κι εμείς ως ενήλικες πια, αφού περάσαμε ακόμα μία κουραστική και απαιτητική εβδομάδα, ανυπομονούμε να μας το ανταποδώσουμε τουλάχιστον με ένα λουκούλλειο γεύμα! Στατιστικά, το 92% των πιάτων που καταναλώνονται το βράδυ της Παρασκευής κρύβουν περισσότερες από 1200 θερμίδες! Κι αν νομίζετε ότι τώρα με την καραντίνα αυτό έχει αλλάξει… Ούτε καν.
Και βέβαια τώρα θα μου πείτε: « Ε, και τι έγινε; Ούτε θα κόψουμε και αυτή την απόλαυση;». Όχι βέβαια. Αρκεί αυτή η «γευστική δραπέτευση» να μην επιβαρύνει τη ψυχολογία μας όλη την υπόλοιπη εβδομάδα που ακολουθεί.
Προσωπικά, δεν θυμάμαι Δευτέρα στο γραφείο, που να μην αραδιάζουμε όλοι τις διατροφικές μας ατασθαλίες, και πάλι όλοι μαζί να συμφωνούμε ότι εκείνη κιόλας την στιγμή ξεκινάμε δίαιτα! Επιβάρυνση ψυχολογίας με το «καλημέρα» που λένε…
Πρωινό Σαββάτου
Λάθος 2ο
Αλλαγή ώρας στο ξυπνητήρι μας.
Ναι, καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω σήμερα. Το στο καλό, ούτε το Σάββατο να μην ευχαριστηθούμε χουζούρι;
Σωστά. Και αν δεν μπαίναν αυτές οι παλιο-έρευνες στην μέση προφανώς και θα συμφωνούσα απόλυτα. Άλλωστε κι εγώ αυτό έκανα και κάνω…
Κι όμως αγαπημένοι μου. Σύμφωνα λοιπόν με σχετικές μελέτες, το να διατηρείς το ίδιο ωράριο αφύπνισης επί 7 ημέρες , είναι ο καλύτερος τρόπος για να νιώθεις πραγματικά ξεκούραστος.
Το όριο υπέρβασης του πρωινού μας ξυπνήματος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά. Αν στη διάρκεια της ημέρας αισθανόμαστε κούραση, μπορούμε να «τον κλέψουμε» ένα 20λεπτο, μία ίσως και δύο φορές μέσα στην ημέρα, χρόνος που αναζωογονεί αλλά δεν μας… «τεμπελιάζει»
Αν το καλοσκεφτείς, έχει κι αυτό τη λογική του. Αν κάνουμε αναδρομή στις όμορφες και ελεύθερες ημέρες που ζούσαμε πριν την πανδημία, μπορούμε να φέρουμε στην μνήμη μας, αρκετά Σαββατοκύριακα κραιπάλης που όσο νωρίς κι αν πέφταμε για ύπνο την Κυριακή, το ξύπνημα της Δευτέρας και η ιδέα της καινούριας εβδομάδας μπροστά μας έμοιαζε εφιάλτης…
Μεσημέρι Σαββάτου
Λάθος 3ο
Απλά θυμίζω ότι η τελευταία φορά που γυμνάστηκες ήταν την Πέμπτη. Βλέπεις η Παρασκευή από το πρωί είναι… διακοπές . Και λοιπόν τι έγινε θα μου πεις… Την Δευτέρα θα είμαι γυμναστήριο πρωί πρωί. Το ξέρω. Κι εγώ το ίδιο σκέπτομαι. Όμως η αποχή αυτή από την Πέμπτη το απόγευμα, ως την Δευτέρα και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου ήταν φορτωμένο με «δωράκια επιβράβευσης…» ήδη έχουμε ανεβάσει τον πήχη της προσπάθειας επανένταξης μας αρκετά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο οργανισμός μας ακόμα και μετά το τέλος της άσκησης μας συνεχίζει για πολλές ώρες να δουλεύει και να μεταβολίζει. Αν όμως περάσει ένα όριο 72 ωρών χωρίς κίνηση, τότε σίγουρα την Δευτέρα θα αισθανθούμε σαν να ξεκινάμε για πρώτη φορά γυμναστική. Και βέβαια, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το αντίθετο σενάριο. Αν δηλαδή περιμένουμε το Σαββατοκύριακο για να γυμναστούμε σκληρά και τις υπόλοιπες μέρες αποφεύγουμε την άσκηση, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα κινδυνεύσουμε από έναν σοβαρό τραυματισμό. Γενικά το πρόγραμμα εκγύμνασής μας θέλει μέτρο και συνέπεια.
Πηγή-Προσαρμογή
https://www.oprah.com/health_wellness/weekend-health-mistakes#ixzz6pdeZhJIM