Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

1 φύλλο μπακαλιάρο παστό

Λάδι για το τηγάνισμα

Για τον χυλό,

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

1 ½ κουταλάκι του γλυκού κοφτό μπαίκιν-πάουντερ

Αλατάκι και πιπέρι

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

1 αβγό χτυπημένο

Για την σκορδαλιά,

1 κιλό πατάτες

1 κεφάλι σκόρδου (Μπορείτε να βάλετε και λιγότερο)

Αλατάκι και πιπέρι

Λάδι

Χυμό από 3 λεμόνια

1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Αφαιρούμε το δέρμα του μπακαλιάρου και όσα περισσότερα κόκαλα μπορούμε. Τον πλένουμε κάτω από την βρύση με άφθονο νερό και τον κόβουμε με ψαλίδι σε μερίδες.

2. Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό, βυθίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου για 12 ώρες, αλλάζοντας πολλές φορές το νερό, για να ξαρμυρίσει.

3. Στην συνέχεια τον σουρώνουμε και τον αφήνουμε μέσα στο σουρωτήρι να στραγγίζει μέχρι να τον τηγανίσουμε.

4. Όσο ο μπακαλιάρος μουσκεύει στο νερό φτιάχνουμε την σκορδαλιά.

Για την σκορδαλιά,

1. Πλένουμε τις πατάτες με το φλούδι και τις βράζουμε σε άφθονο νερό.

2. Τις σουρώνουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις αλέθουμε στον μήλο των λαχανικών μέσα στον κάδο του μίξερ.

3. Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις βάζουμε στο μπλεντεράκι μαζί με το αλάτι, τις πολτοποιούμε και τις ρίχνουμε στις πατάτες.

4. Προσθέτουμε λίγο λάδι και χυμό λεμονιού και αρχίζουμε να χτυπάμε την σκορδαλιά. Στην συνέχεια, ρίχνουμε και άλλο λάδι και λεμόνι, μέχρι να τα εξαντλήσουμε. Επειδή η γεύση είναι υποκειμενική, δοκιμάζουμε ενδιάμεσα αν το θέλουμε πιο ξινό, πιο αλατισμένο, με περισσότερο, ή λιγότερο λάδι.

5. Το μυστικό της επιτυχημένης σκορδαλιάς είναι, εκτός από την ωραία γεύση, στο πολύ χτύπημα. Όταν φτάσει στο σημείο, που όταν σταματάμε την λειτουργία του μίξερ, εκείνη να κάνει φουσκάλες που να σκάνε, τότε είμαστε σίγουρες για την επιτυχία της. Επίσης όταν φτάσει σε αυτό το σημείο, η πείρα μου, μου έχει διδάξει, ότι παρόλο το κεφάλι του σκόρδου που έχουμε βάλει, η σκορδαλιά είναι πολύ ελαφριά.

Για τον χυλό,

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλατάκι, το πιπέρι και την μπέκιν-πάουντερ σε ένα μπολ.

2. Προσθέτουμε το γάλα και το αβγό και τα χτυπάμε με το μιξεράκι χειρός για να γίνουν ένας ωραίος λείος χυλός.

3. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει, βουτάμε ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στον χυλό να καλυφθούν ολόκληρα και τα βουτάμε στο καυτό λάδι. Χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία για να προλάβουν να τηγανιστούν μέχρι μέσα και τα γυρίζουμε συχνά, για να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα και από τις 2 πλευρές.

4. Όταν ροδοκοκκινίσουν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάμε αρχικά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε.

5. Ο μπακαλιάρος τρώγεται ζεστός συνοδευμένος με φέτες λεμονιού, δροσερή σαλάτα και βεβαίως με την υπέροχη σκορδαλιά μας.