Σπαγγέτι alle Vongole

Σπαγγέτι alle Vongole

Ένα κλασικό ιταλικό πιάτο γεμάτο άρωμα θάλασσας για την περίοδο της νηστείας, αλλά και για όλο τον χρόνο!

Υλικά που θα χρειαστούμε

1 πακέτο λινγκουίνι, ή σπαγγέτι

1  κιλό κυδώνια (αχιβάδες)

Δροσερό, αλλά όχι παγωμένο, εμφιαλωμένο νερό (Προαιρετικά)

(1 κ.γ. χοντρό αλάτι για κάθε λίτρο νερό)

2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

¾   ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1-2 κόκκινες φρέσκιες πιπερίτσες κομμένες σε φετούλες Τσίλι, (Προαιρετικά)

3 κ.σ. Λάδι και λίγο επιπλέον

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι (Αν χρειαστεί)

Ανορθόδοξα… Ξύσμα λεμονιού (Προαιρετικά)

Πως το φτιάχνουμε

Επειδή οι αχιβάδες μέσα στη θάλασσα ζούνε στην άμμο, έχουν το πρόβλημα ότι εκτός από την εξωτερική άμμο, που την ξεπλένουμε και τελειώνουμε, έχουν και φυλακισμένη άμμο μέσα στο όστρακο που πρέπει να τη βγάλουμε, για να μη τρώμε μακαρονάδα με άμμο. Μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά αποτελεσματική, είναι η ακόλουθη.

  1. Βάζουμε τα κυδώνια σε ένα σουρωτήρι κάτω από το νερό της βρύσης που τρέχει και τα ξεπλένουμε πολύ καλά, για να φύγει η άμμος που έχουν επάνω τους.
  2. Προσθέτουμε στη μποτίλια του 1 ½ λίτρου εμφιαλωμένο νερό 1 ½ κ.γ. αλάτι χοντρό και ανακινούμε τη μποτίλια. (Προτιμάμε το εμφιαλωμένο νερό γιατί δεν έχει χλώριο όπως της βρύσης και το αλάτι το βάζουμε για να πάρει θαλασσινή γεύση… και να τα ξεγελάσουμε).
  3. Βάζουμε τα κυδώνια μέσα σε ένα μπολ και τους ρίχνουμε το αλατισμένο νερό, μέχρι να τα σκεπάσει. Πρέπει να μείνουν στο αλατόνερό από 4-6 ώρες μέχρι να αποβάλλουν όλη την άμμο που έχουν μέσα τους. Καλό θα ήταν, κάθε 2 ώρες να βγάζουμε με τις χούφτες μας τα κυδώνια, να πετάμε το νερό με την άμμο, να ξεπλένουμε το μπολ, να τα ξαναβάζουμε και να τα σκεπάζουμε με καθαρό αλατόνερο. Εάν βαριόμαστε, τα αφήνουμε στην ησυχία τους!
  4. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό με λιγότερο αλάτι από ότι συνήθως, για να βράσουμε τα μακαρόνια μας. Ο χρόνος βρασμού τους θα είναι λιγότερος από ότι γράφει η συσκευασία, γιατί θα τα τελειώσουμε στο τηγάνι.
  5. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι με διάφανο καπάκι, προσθέτουμε το σκόρδο, τη 1 πιπερίτσα κομμένη σε φετούλες (προαιρετικά) και το βάζουμε να ζεσταθεί.
  6. Όταν ζεσταθεί και μοσχοβολάει το σκόρδο, προσθέτουμε τα κυδώνια, τα ανακινούμε 1 λεπτό, τα περιχύνουμε με το κρασί και τα σκεπάζουμε αμέσως, με το καπάκι του τηγανιού. Ανακινούμε που και που το τηγάνι πάνω στη φωτιά, για να ανακατεύονται, μέχρι να ανοίξουν όλα και τα αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
  7. Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε τα κυδώνια σε ένα μπολ. Με ένα σουρωτήρι τσαγιού, σουρώνουμε το ζουμί τους μέσα σε ένα μπολάκι, για να συγκρατήσουμε και την ελάχιστη άμμο που ίσως έχει παραμείνει.
  8. Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας, το βάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε το σουρωμένο ζωμό. Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε με μια λαβίδα, ή με την ειδική κουτάλα τα μακαρόνια κατευθείαν από τη κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε και αν δούμε ότι είναι λίγο το ζουμί για να συνεχίζουν να βράζουν, προσθέτουμε λίγο νερό από την κατσαρόλα που τα βράσαμε και τα σκεπάζουμε με το καπάκι για 1-2 λεπτά. Τα δοκιμάζουμε. Εάν δεν έχουν βράσει έτσι όπως τα τρώμε, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Εάν χρειάζονται αλάτι το προσθέτουμε τώρα και τα ανακατεύουμε.
  9. Αδειάζουμε τα κυδώνια στο κέντρο του τηγανιού, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί με τα μακαρόνια για 1 λεπτό.
  10. Ρίχνουμε διάσπαρτα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα περιχύνουμε με λίγο λάδι, τη 2η πιπερίτσα κομμένη σε φετούλες (προαιρετικά), ξίσμα λεμονιού (προαιρετικά), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σερβίρουμε αμέσως.