Επτά βήματα για να μην… αναβάλετε ξανά!
Όλοι μας αναβάλλουμε και χρονοτριβούμε. Συνήθως το κάνουμε για να αποφύγουμε μια εργασία που μας είναι δυσάρεστη ή δύσκολη. Ορισμένα πράγματα που πρέπει να κάνουμε απαιτούν πολύ χρόνο και προσπάθεια και μπορεί να σχετίζονται με την αλλαγή μακροχρόνιων συμπεριφορών ή πεποιθήσεων. Άλλα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και απαιτούν τη δράση μας για μία και μόνο φορά.
Όμως η συνεχής αναβλητικότητα μας γεμίζει με ανησυχία και φόβο, μας κάνει να νιώθουμε ανεύθυνοι ή και… τεμπέληδες, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.
Γι’ αυτό, πάρτε βαθιά αναπνοή και… ανασκουμπωθείτε!
Τα επτά βήματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να βγείτε από την κινούμενη άμμο της αναβλητικότητας και να αποκομίσετε πολλά οφέλη, τα οποία περιλαμβάνουν βελτίωση της παραγωγικότητας σας, καλύτερη ψυχική διάθεση, λιγότερο άγχος, καλύτερες σχέσεις με τον εαυτό σας και τους άλλους, αίσθηση ολοκλήρωσης και επιτυχίας στη ζωή σας.
- Αναγνωρίστε την πρόκληση
Ξεκινήστε γράφοντας τη συγκεκριμένη εργασία που έχετε αναβάλει. Θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη συζήτηση με ένα μέλος της οικογένειας, η ενασχόληση με μια κακή συνήθεια, ή ο προγραμματισμός εκείνου του ραντεβού που έχετε αποφύγει. Αν γράψετε αυτό που έχετε να κάνετε, θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στην ολοκλήρωσή του.
- Εντοπίστε και ασχοληθείτε με τα συναισθήματά σας
Τι σας εμποδίζει να ασχοληθείτε με αυτή την εργασία; Πίσω από τα εμπόδια συνήθως κρύβονται ένα ή περισσότερα από τα τρία βασικά συναισθήματα. 1: Φοβάστε για το χρόνο που χρειάζεται και τη θυσία που πρέπει να κάνετε (φόβος). 2: Είστε αγανακτισμένοι γιατί πρέπει να το κάνετε αυτό, ενώ νομίζετε ότι δεν είναι απαραίτητο (θυμός). 3: Ενοχλείστε που κατηγορείτε τον εαυτό σας τόσο πολύ επειδή δεν έχει κίνητρα (θλίψη).
Όμως αντί να εγκλωβίζεστε, δείτε την πράξη της αναβλητικότητας ως μια συναισθηματική αντίδραση.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι αυτά τα τρία συναισθήματα – θλίψη, θυμός και φόβος –σχετίζονται με την ενεργητικότητά σας.
Η θλίψη εκφράζεται με το κλάμα, ο θυμός με φωνές ή τη διάθεση να ρίξετε γροθιές, ο φόβος μέσα από το «τουρτούρισμα». Εκφράζοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το συναίσθημά σας, θα το εκτονώσετε και θα νιώσετε πιο ανάλαφροι. Είναι σαν να αφήνετε να φύγει ο ατμός από μια χύτρα ταχύτητας.
- Καθαρίστε το μυαλό σας
Υπάρχουν δύο βήματα σε αυτή τη διαδικασία. Πρώτον, κάνετε σαφή το στόχο σας. Ο καλός προγραμματισμός είναι το θεμέλιο της επιτυχίας για τους περισσότερους στόχους μας. Είναι χρήσιμο να το γράψετε, έτσι ώστε να έχετε μία άμεση αναφορά. Για παράδειγμα: «Θέλω να τελειώνω με αυτό». Ή, «Νιώθω πιο ανάλαφρος όταν γυμνάζομαι τακτικά». Αν έχετε μια σαφή και ακριβή ιδέα του στόχου σας, τότε αυτή θα σας κρατήσει προσανατολισμένους και θα σας βοηθήσει να μείνετε κινητοποιημένοι.
Δεύτερον, προσδιορίστε τις σκέψεις που σας σαμποτάρουν και είναι έτοιμες να σας επιτεθούν ξαφνικά σε μια αδύναμη στιγμή σας. Στη συνέχεια, καταλήξτε σε μια-δυο αλήθειες που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις σκέψεις. Για παράδειγμα, αν λέτε συνεχώς στον εαυτό σας: «Δεν θα είμαι ποτέ σε θέση να τα μάθω όλα αυτά», θα μπορούσατε να πείτε στον εαυτό σας, «Μπορώ να τα καταφέρω» ή, «Αν οι άλλοι μπόρεσαν και τα έμαθαν, μπορώ και εγώ». Αυτή είναι μια απλή αλήθεια. Για να νικήσετε την απογοήτευση που νιώθετε θα μπορούσατε επίσης να πείτε: «Το κάνω για μένα!».
- Σπάστε το στόχο σας σε μια σειρά από μικρά, εφικτά βήματα
Έχετε οραματιστεί το έργο, έχετε ασχοληθεί με ό,τι σας εμποδίζει και έχετε διορθώσει την καταστροφική σκέψη σας. Η ολοκλήρωση της εργασίας απαιτεί τον υπολογισμό ενός λογικού σχεδίου βήμα-προς-βήμα και να αποφασίσετε πότε θα ξεκινήσετε. Γράψτε το σχέδιό σας.
Μόλις έχετε μία δομή του έργου, κάντε ένα βήμα πίσω και φανταστείτε τα εμπόδια που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του έργου. Για κάθε σενάριο, να έχετε μια τακτική έτοιμη η οποία θα σας βοηθήσει να υποστηρίξετε το σχέδιό σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να βρείτε κάποιον για να σας βοηθήσει στις προσπάθειές σας και με τον οποίο μπορείτε να ελέγχετε την πρόοδό σας σε τακτική βάση.
- Απλά κάντε το
Μετά από όλη αυτή την προετοιμασία, ήρθε η ώρα να κάνετε την εργασία που έχετε αναβάλλει. Πριν το κάνετε, αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας, είτε είναι θυμός, φόβος ή θλίψη. Πάρτε μόνο ένα ή δύο λεπτά και απελευθερώστε τη συσσωρευμένη συγκίνηση με ένα φυσικό και εποικοδομητικό τρόπο. Χωρίς τη συναισθηματική ενέργεια να σας εμποδίζει, θα αισθανθείτε έτοιμοι να κάνετε το άλμα και θα εκπλαγείτε πόσο εύκολο είναι, καθώς θα επικεντρώνεστε μόνο σε ένα βήμα τη φορά.
- Αντισταθείτε κατά τη διάρκεια της μάχης
Καθώς αναλαμβάνετε δράση, είναι πιθανό να συναντήσετε αντίσταση, με τη μορφή δικαιολογιών, κακής διάθεσης και αποθάρρυνσης. Αντιμετωπίστε την αντίσταση με επιμονή και πείσμα και συνεχίστε να ασχολείστε με οποιαδήποτε συναισθήματα έρθουν στην επιφάνεια.
Σε αυτό το σημείο της διαδικασίας είναι σημαντικό να επαναλάβετε τις αλήθειες σας και να θυμάστε το στόχο σας. Επαναλάβετέ τες μέχρι να είναι έτοιμες στο μυαλό σας: «Μπορώ να τα καταφέρω. Θα αισθανθώ καλύτερα όταν τελειώσω με αυτό».
- Εκτιμήστε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά σας
Η προσπάθεια για την υλοποίηση μίας δύσκολης εργασίας, είναι εξαιρετικά ικανοποιητική. Επαινέστε τον εαυτό σας για κάθε μικρό επίτευγμα στην πορεία. Θα νιώσετε περήφανοι και ικανοποιημένοι, όταν τελειώσετε με την εργασία. Τελειώνοντας αυτό που αποφεύγατε να κάνετε, θα απλοποιήσετε τη ζωή σας. Θα αισθάνεστε πιο ενεργητικοί. Θα κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα.
Εάν δουλεύετε συχνά με αυτό το τρόπο, θα παρατηρήσετε ότι οι αναβλητικές σας τάσεις θα μειωθούν. Κάθε φορά που θα ολοκληρώνετε μια εργασία «αρκετά καλά», θα καταρρίπτετε τις εδραιωμένες τελειοθηρικές τάσεις σας.
Θα αντιληφθείτε ότι αφιερώνατε πολύ ενέργεια και χρόνο στις εργασίες που αναλαμβάνατε, ενώ ξοδεύοντας λιγότερο χρόνο, θα νιώθετε πιο κινητοποιημένοι να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε τους στόχους σας. Πλέον δε θα είστε αναβλητικοί τελειομανείς, αλλά πιο κινητοποιημένοι και χαρούμενοι.