5 τρόποι να αντιμετωπίσετε το στρες των γιορτών

5 τρόποι να αντιμετωπίσετε το στρες των γιορτών

Δεν είναι περίεργο το να θέλετε τις γιορτές απολαυστικές και ξέγνοιαστες. Όμως, τα τελευταία χρόνια η περίοδος αυτή πιο πιθανό είναι να προκαλέσει ένταση και άγχος. Είτε ξοδεύετε περισσότερα χρήματα από ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιτρέπει ή δεν έχετε τα χρήματα για να ξοδέψετε ή αναλαμβάνετε πολλές ευθύνες ή περνάτε πολλές ώρες με λάθος άτομα και δημιουργούνται εντάσεις ή προσπαθείτε να φέρετε μαζί άτομα που δεν ταιριάζουν και δημιουργούν πρόβλημα και πολλά, πολλά άλλα…

Αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες άγχους είναι μόνο ένα κομμάτι της ευρύτερης εικόνας. Τα προβλήματα αυτά γίνονται πιο έντονα όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με ανεπίλυτα οικογένεια θέματα και τους -επίκαιρους- περιορισμούς του προϋπολογισμού!

Και καθώς διανύουμε τις ημέρες των γιορτών, τα θέματα αυτά μπορεί να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα, καθώς εκτός των άλλων έχετε να αντιμετωπίσετε μέλη της οικογένειας που συνήθως δεν βλέπετε όλο το χρόνο και συχνά δεν θέλετε πραγματικά να δείτε ποτέ!

Τι μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε το άγχος αυτο;

1. Να είστε προετοιμασμένοι

Όταν είμαστε προετοιμασμένοι κάνουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα αίσθηση γύρω από τις γιορτές. Ακόμα κι αν το άγχος είναι μόνο ελαφρώς μειωμένο, έχουμε αλλάξει κάτι στη ζωή της οικογένειάς μας. Το χειρότερο συναίσθημα είναι να κολλήσετε κάνοντας τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι απλά δεν λειτουργούν.

2. Να είστε ρεαλιστές

Ενας τρόπος για να προετοιμαστείτε για το άγχος των γιορτών είναι να είστε ρεαλιστές. Αν έχετε προβλήματα με την οικογένειά σας, δεν θα εξαφανιστούν μαγικά μόνο και μόνο επειδή είναι “εορταστική περίοδος!”

Στην πραγματικότητα τα προβλήματα είναι πιο πιθανό να κλιμακωθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών, επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για να είστε όλοι μαζί, να διασκεδάσετε, και να είναι ωραία. Ανατρέξτε στις ανάλογες διακοπές του παρελθόντος και μάθετε τι είναι ρεαλιστικό με την οικογένειά σας. Δεν χρειάζεται να επαναλάβετε το ίδιο… ανεφάρμοστο σενάριο κάθε χρόνο.

3. Αλλάξτε τα «πρέπει»

Η εποχή των γιορτών δημιουργεί πολλά «πρέπει». Εάν αισθάνεστε υποχρεωμένοι να δείτε μέλη της οικογένειάς σας που σας επιβαρύνουν, απλά, αλλάξτε τον τρόπο που σκέπτεσθε: Μην ξεχνάτε ότι..  έχετε επιλογές.

Δεν υπάρχει βιβλίο με κανόνες που να λένε ότι πρέπει να είμαστε με ολόκληρη την οικογένειά μας κατά τη διάρκεια των διακοπών ή πόσο χρόνο θα πρέπει να τους αφιερώσουμε. Αν τα πράγματα με την οικογένειά σας είναι απλά πάρα πολύ αγχωτικά, είτε δεν κανονίζετε επίσκεψη ή πιο απλά περιορίζετε το χρόνο που περνάτε μαζί τους.

4. Αλλάξτε την αντίδρασή σας

Τα συναισθήματά και οι μνήμες του παρελθόντος χρωματίζουν τον τρόπο που βλέπετε την εποχή. Προσπαθήστε να κοιτάξετε μέσα μας και να δείτε τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες σας για τις γιορτές. Κάντε μια λίστα με όλα εκείνα που δεν λειτουργούν με την οικογένειά σας και σκεφτείτε έναν τρόπο για να ασχοληθείτε με τα θέματα αυτά λίγο διαφορετικά. Αλλάξτε την αντίδρασή σας και θα αλλάξει την κατάσταση.

Ακριβώς με τον τρόπο αυτό, θα έχετε αρχίσει να τροποποιείτε ένα παλιό σχέδιο που δεν λειτουργεί. Αυτός ο μικρός μετασχηματισμός μπορεί να μειώσει το άγχος των γιορτών, φέρνοντας περισσότερη ειρήνη στον εσωτερικό κόσμο σας και στους γύρω σας.

5. Δημιουργήστε νέες και ανέξοδες παραδόσεις

Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που κάνετε κάθε χρόνο, σημειώνοντας τι κοστίζει η κάθε δραστηριότητα. Γίνετε δημιουργικοί αντικαταστήστε τα πάντα στη λίστα σας με νέες δραστηριότητες που δεν χρειάζονται… τραπεζικό λογαριασμό. Και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε νέες παραδόσεις, όταν τα πορτοφόλια σας είναι κάθε άλλο παρά γεμάτα…

Να θυμάστε ότι είναι πραγματικά εφικτό να αποκτήσει η εορταστική  περίοδος το πραγματικό της νόημα που αφορά την αγάπη και την ενότητα.