Ζυμαρόπιτα Ηπειρώτικη… Ελαφρώς «Πειραγμένη»…!

Ζυμαρόπιτα Ηπειρώτικη… Ελαφρώς «Πειραγμένη»…!

Όπως ξέρετε, οι γεύσεις είναι υποκειμενικές. Εγώ λοιπόν, λατρεύω αυτή την πίτα. Είναι αφράτη και μυρίζει υπέροχα!

Υλικά που θα χρειαστούμε

3 φ.τ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 φ.τ. νερό + 1 φ.τ. γάλα εβαπορέ (Λίγο περισσότερο νερό άν χρειάζεται)

1 φ.τ. Στραγγιχτό γιαούρτι (1 κεσεδάκι 200 γραμμ.)

4+4 κ.σ. Ελαιόλαδο

2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

500 γρ. θρυμματισμένη φέτα ή 250 γρ. φέτα και ότι άλλο τυρί έχουμε που να λειώνει

1κ.γ. Αλάτι-πιπέρι

Ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, ή 1 κ.σ. αποξηραμένο (Προαιρετικά)

Πως τη φτιάχνουμε

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180ο C. Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση. Αλείφουμε με 4 κ.σ. λάδι ένα ταψί Φ 30-32. Το βάζουμε στο φούρνο να κάψει, πριν ρίξουμε τον χυλό της ζυμαρόπιτας.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
  3. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα τυριά.
  4. Όταν τα υλικά μας ενσωματωθούν και δούμε ότι το μίγμα είναι σφιχτό, προσθέτουμε και άλλο νερό, μέχρι να πάρει την εικόνα του χυλού που τηγανίζουμε. Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.
  5. Αδειάζουμε και στρώνουμε το μίγμα στο καυτό ταψί με το λάδι και το ψήνουμε για 50-60 λεπτά περίπου, ανάλογα με το ταψί.

Σερβίρουμε την πίτα ζεστή, που ακόμα και αν κρυώσει, ή τη φάμε την επόμενη ημέρα, θα είναι το ίδιο  υπέροχη! Εάν όμως επιμένετε να τη θέλετε ζεστή, τη βάζετε την επομένη σε προθερμασμένο φούρνο στους 130ο C για λίγα λεπτά και ξαναγίνεται της ώρας!

Επειδή έτσι κι αλλιώς η ζυμαρόπιτα μας είναι πειραγμένη… Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω και να το τερματίσουμε!

  1. Να προσθέσουμε μαζί με το λάδι στο ταψί που προθερμαίνουμε, ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί και από πάνω να βάλουμε το μίγμα.
  2. Να προσθέσουμε πάνω στο μίγμα πριν το φουρνίσουμε, ψιλοκομμένη, στραγγιγμένη πιπεριά φλωρίνης (Από βαζάκι του Super Market)και φιλετάκια ελιάς, ή…
  3. Κριτσανιστό μπέικον, σοταρισμένα μανιτάρια και τέταρτα από ντοματίνια, για να πάρει γεύση πίτσας.

Αυτές είναι κάποιες προτάσεις. Εσείς μπορείτε να παίξετε με τις γεύσεις και να κάνετε τη δική σας εξελιγμένη συνταγή!