Τυρόπιτα… «Ό,ΤΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ»!

Τυρόπιτα… «Ό,ΤΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ»!

Ακούστε αγόρια και κορίτσια μου. Έχω όλως περιέργως την κατοχική συνήθεια να κρατώ στο ψυγείο μου και το παραμικρό τυράκι… Επειδή λοιπόν σήμερα εκνευρίστηκα με τον εαυτό μου, έτριψα όλα αυτά τα μικρο-τυράκια και μου βγήκανε τριμμένα 300 γραμμάρια.

Τώρα θα σας τρομάξω!

Τα κίτρινα τυριά, μετά από λίγες μέρες, κάνουν στην επιφάνεια τους κάτι πράσινες βουλίτσες. Αυτό το λένε…  Μούχλα! (Άσχημη λέξη).

Αλλά πιστέψτε με, αυτές οι πράσινες βουλίτσες, βρίσκονται μόνο επιφανειακά. Εάν κόψουμε τις πλευρές του τυριού με τις βουλίτσες και τις πετάξουμε, το υπόλοιπο τυρί που θα μείνει, είναι φρεσκότατο και λαχταριστό! (Μέσα στα κίτρινα τυριά, σε καμία περίπτωση δεν είναι η φέτα. Εάν δούμε στη φέτα πράσινα και μπλε την πετάμε μαζί με το κουτί)!

Έτσι λοιπόν και εγώ σήμερα, έτριψα όλα τα μικρο-τυράκια, που μου κράταγαν χώρο στο ψυγείο δίχως λόγο, τα έβαλα σε έναν χυλό, (ψευτο-φύλλο) και έγινε μια τυρόπιτα που όλοι έγλειφαν τα δάχτυλά τους!

Όλο το μυστικό για την επιτυχία της πίτας, δεν είναι η γέμιση, που είναι εγγυημένη με ό,τι κα αν βάλουμε, είναι το πάχος της, που πρέπει να είναι λεπτή.

Για τη γέμιση  

Γραβιέρα καπνιστή

Γραβιέρα γλυκιά

Gouda

Όλα αυτά μαζί τριμμένα, ήταν 300 γραμμ.

Πρόσθεσα και για το φρέσκο της υπόθεσης  ½ κουτί τυρί Philadelpia (100 γραμμ.) που το έκοψα σε κομματάκια, 100 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη και 1 κ.σ. μαϊντανό (κατεψυγμένο) για το χρώμα. Πριν προσθέσω τον μαϊντανό, κράτησα μια χούφτα τυριά στη άκρη, για να πασπαλίσω την πίτα.

Έφτιαξα έναν χυλό

250 γραμμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (Εάν δεν έχετε αντικαταστήστε το με αλεύρι για όλες τις χρήσεις προσθέτοντας 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ)

1 φ.τ. γάλα

1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γραμμ.) (Εάν δεν έχετε παραλείψτε το)

1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι

3 κ.σ. λάδι

2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

1 φ.τ. νερό

Πώς φτιάχνεται

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο ταψί, κάτι σαν του φούρνου, ή το μεγάλο παραλληλόγραμμο της Sanitas, που ή θα το λαδώσουμε γενναία με ένα πινέλο και θα το αφήσουμε να κάψει στο φούρνο πριν ρίξουμε τη ζύμη, ή θα το στρώσουμε με μια λαδόκολλα.
  2. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι και το λάδι. Τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και στη συνέχεια αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο νεράκι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η ζύμη πρέπει να γίνει ένας χυλός. Ούτε πηχτός, ούτε αραιός. (Σαν και αυτόν που τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια). Εάν δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα τυριά με τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τον χυλό στο καυτό ταψί, ή στη λαδόκολλα.
  5. Ρίχνουμε πάνω του διάσπαρτα τα υπόλοιπα τυριά και το περιχύνουμε κυκλικά, με λίγο λάδι. Το φουρνίζουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το ταψί.
  6. Ξεφουρνίζουμε την καταπληκτική μας τυρόπιτα, την κόβουμε σε 4γωνα κομμάτια και τη σερβίρουμε.

Σημ. Στην πίτα μπορείτε να προσθέσετε εκτός από τα τυριά που έτυχε να έχετε εκείνη τη στιγμή, μπέικον, ή ζαμπόν και ψιλοκομμένη πιπεριά ακόμα.