Χορτόπιτα χωρίς φύλλο

Χορτόπιτα χωρίς φύλλο

Απλή, εύκολη, νοστιμότατη και χορταστική! Κάτι ξέρανε τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι που τη φτιάχνανε σε δύσκολες οικονομικές εποχές!

Υλικά για ένα στρογγυλό ρηχό ταψί Φ38, ή το ταψί του φούρνου

Για τη γέμιση

Σπανάκι μόνο τα φύλλα, 500 γραμμ. Μπορούμε να βάλουμε διάφορα χόρτα μέσα στην πίτα όπως, σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, καυκαλήθρες

3 πράσα ψιλοκομμένα

½ ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

½ ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μαζί με το πράσινο

1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

400 γραμμ. Τρίμμα φέτας

Αλάτι

Πιπέρι

50 ml ελαιόλαδο

Για το χυλό

2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιχτό (2Χ200γραμμ.)

4 αυγά

250 ml νερό (1 φ.τ.)

Αλατάκι και πιπέρι

2 ¾ φ.τ. αλεύρι

¼ φ.τ. λαδί (3 κ.σ. και λίγο παραπάνω)

Πως το φτιάχνουμε

Για τη γέμιση

  1. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, του ρίχνουμε λίγο αλάτι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να μείνει ½ ώρα για να βγάλει τα υγρά του. Το στύβουμε καλά-καλά και το ξαναβάζουμε στο μπολ.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190ο  C. Λαδώνουμε το ταψί μας.
  3. Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα ρίχνουμε στο μπολ με το σπανάκι. Τους ρίχνουμε πιπεράκι, όχι αλάτι, γιατί έχουμε ρίξει ήδη στο σπανάκι, προσθέτουμε τη φέτα και το λάδι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και προχωράμε να φτιάξουμε τον χυλό που θα αντικαταστήσει τα φύλλα.

Για το χυλό

  1. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τα 2 γιαούρτια, τα 4 αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε… Αλάτι και πιπεράκι. Ρίχνουμε το λάδι, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  2. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του χυλού στον πάτο του ταψιού και τον απλώνουμε και τον στρώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ρίχνουμε και απλώνουμε πάνω του όλη τη γέμιση των λαχανικών, χαϊδεύοντας τα με τις παλάμες μας κυκλικά, φροντίζοντας να καλύψουν όλη την επιφάνεια του χυλού και να έχουν παντού το ίδιο πάχος.
  3. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στον υπόλοιπο χυλό και τον ανακατεύουμε για να αραιώσει. Τον ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά πάνω στη γέμιση μέχρι να καλυφθεί περίπου όλη η επιφάνεια και μετά τον απλώνουμε και τον στρώνουμε με την ανάποδη του κουταλιού για να την καλύψουμε τελείως.
  4. Το περιχύνουμε κυκλικά σαν σπιράλ με λίγο λάδι και το φουρνίζουμε για 1 ώρα και λίγο παραπάνω, μέχρι η πίτα μας να πάρει ωραίο χρώμα και να ξεροψηθεί το «φύλλο».