Η Ελληνίδα νικήτρια του βρετανικού «Masterchef» αποκαλύπτει την πιο λαχταριστή συνταγή!

Η Ελληνίδα νικήτρια του βρετανικού «Masterchef» αποκαλύπτει την πιο λαχταριστή συνταγή!

Η Ειρήνη Τζώρτζογλου, με καταγωγή από την Κρήτη, που κέρδισε πριν από δύο χρόνια, την πρώτη θέση στο βρετανικό ριάλιτι μαγειρικής «Masterchef», ανοίγει την κουζίνα της και μοιράζεται με τους αναγνώστες του lifesharing.gr μία από τις πιο αγαπημένες της συνταγές:

Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια και τηγανητό σολωμό με σάλτσα γιαουρτιού με μυρωδικά.

Και… καλή επιτυχία!

Υλικά ( για 2 μερίδες)

2 φιλέτα σολωμού (μπορείτε να αντικαταστήσετε με με κουτάκι τόνο)

Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, περίπου 5 κουταλιές της σούπας

1 μικρό φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι, περίπου 75 γρ.

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μπαλσάμικο

250 γρ. ψημένες φακές

2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι

Λίγο χυμό λεμονιού και ξύσμα από μισό λεμόνι

Μερικά φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι ή μια πρέζα ξερό

2 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, κόλιαντρο, άνηθο)

Εκτέλεση

Αφού ξεπλύνετε το ρύζι καλά (έως ότου το νερό να τρέχει καθαρό) το βάζετε σε μια κατσαρολίτσα με καπάκι. Προσθέτετε ενάμιση ποτήρι νερό με μια μικρή πρέζα αλάτι. Το φέρνετε σε βρασμό, το σκεπάζετε με το καπάκι, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και το σιγοψήνετε έως ότου πιει το νερό του, περίπου 10 λεπτά. Το αφήνετε στην άκρη σκεπασμένο για μερικά λεπτά ακόμα. Το ξεσκεπάζετε και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.

Όσο ψήνεται το ρύζι, βάζετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το θυμάρι και ανακατεύετε.  Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε να σιγοψηθεί το κρεμμύδι χωρίς να αρπάζει, επειδή θα πικρίζει αν καεί. Αν χρειαστεί, προσθέστε μια κουταλιά ζεστό νερό, ξανασκεπάστε και συνεχίστε το ψήσιμο. Όταν το κρεμμύδι είναι μαλακό, προσθέστε το μπαλσάμικο και ανακατέψτε.

Όσο ψήνεται το ρύζι, ξεπλύνετε τα φιλέτα του σολωμού και σκουπίστε με λίγο χαρτί της κουζίνας.  Αλατοπιπερώστε.  Σε ένα τηγάνι προσθέστε μια-δυο κουταλιές ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά, τηγανήστε το σολωμό απο την μεριά του δέρματος αρχικά για 3 λεπτά, και μετά από την άλλη μεριά για 1-2 λεπτά ακόμα. Καλό θα είναι ο σολωμός να μείνει λίγο ροζ στη μέση, να μην ψηθεί δηλαδή πάρα πολύ και χάσει τα υγρά του. Αφαιρέστε το δέρμα του αν δεν σας αρέσει και κομματιάστε τον.

Σε ένα μικρό μπωλ, ανακατέψτε το γιαούρτι με το χυμό λεμονιού,  το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μια μικρή πρέζα αλάτι, πιπέρι και τα μισά μυρωδικά.

Σε ένα μπωλ ανακατέψτε το ρύζι, τις φακές και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε και τα υπόλοιπα μυρωδικά. Για να σερβίρετε,  βάλτε 2-3 κουταλιές του φακόρυζου σε ένα όμορφο πιάτο, τα κομμάτια του σολωμού από πάνω και τέλος μια μεγάλη κουταλιά της σάλτσας του γιαουρτιού. Τελειώνετε με λίγο ξύσμα λεμονιού και αν θέλετε και μερικές σταγόνες ακόμα ελαιολάδου.

Καλή όρεξη!