Τούρτα ψυγείου λεμόνι

Τούρτα ψυγείου λεμόνι

Δροσερή και εξαιρετικά αφράτη τούρτα, για όλες τις ώρες και σε κάθε περίσταση

Η ποσότητα των υλικών που ακολουθούν, γεμίζει ένα μεσαίου μεγέθους παραλληλόγραμμο Sanitas ταψί, με (Βάση 28,5 X17,5εκ και Χείλος  6 X 20.5εκ).

Υλικά που θα χρειαστούμε

2 πακέτα σαβαγιάρ

2 φ.τ. γάλα

2 σφηνάκια limoncello λικέρ

Για την κρέμα λεμόνι

3 αβγά

150 γραμμ. Ζάχαρη κρυσταλλική

100 γαμμ. Χυμό λεμονιού

Βανίλια

Ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια

150 γραμμ. βούτυρο παγωμένο

330 ml κρέμα γάλακτος

3 κ.σ. φουσκωτές ζάχαρη άχνη

Βανίλια

Για την επικάλυψη

330 ml κρέμα γάλακτος

3 κ.σ. φουσκωτές ζάχαρη άχνη

Βανίλια

Για τη διακόσμηση

Ξύσμα λεμονιού, ή ζαχαρωμένες λωρίδες φλούδας λεμονιού

Πως θα το φτιάξουμε

  1. Θα ξεκινήσουμε με τη κρέμα λεμόνι, γιατί πρέπει να μείνει για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο, πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
  2. Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο και το βάζουμε στο ψυγείο να διατηρείται παγωμένο, μέχρι να φτιάξουμε τη κρέμα.
  3. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα αβγά, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το ξύσμα και τη μεταφέρουμε στην εστία σε χαμηλή φωτιά.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει και να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λειώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί με τη κρέμα.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στη κρέμα και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  6. Όταν κρυώσει τελείως η κρέμα, χτυπάμε τα 330 ml παγωμένης κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να γίνουν αφράτη σαντιγί.
  7. Βγάζουμε το μπολ με τη κρέμα από το ψυγείο, το ξεσκεπάζουμε και του προσθέτουμε λίγη-λίγη τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά, μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
  8. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα με το λιμοντσέλο και τα ανακατεύουμε. Βουτάμε ανά 4 σαβαγιάρ στο γάλα και στη συνέχεια τα στρώνουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να καλύψουμε τον πάτο του ταψιού.
  9. Αδειάζουμε και στρώνουμε την κρέμα λεμόνι πάνω στα σαβαγιάρ.
  10. Τώρα, βουτάμε ένα-ένα σαβαγιάρ στο γάλα και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο πάνω στη κρέμα.
  11. Όταν τελειώσουμε τη στρώση με τα σαβαγιάρ, χτυπάμε 330 ml παγωμένη κρέμα γάλακτος με ζάχαρη άχνη και βανίλια, μέχρι να γίνουν αφράτη σαντιγί.
  12. Αδειάζουμε, απλώνουμε και στρώνουμε τη σαντιγί πάνω στα μπισκότα. Για ωραία εικόνα, τραβάμε με ένα πιρούνι, απαλές ζιγκ-ζαγκ γραμμές πάνω στη σαντιγί και στη συνέχεια την πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού, ή ρίχνουμε διάσπαρτα ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού.

Σημ. Η κρέμα λεμονιού μέχρι και το παγωμένο βούτυρο, δηλαδή τα πρώτα 6 υλικά, είναι συνταγή για Lemon curd. Η ποσότητα των υλικών, βγάζει 500 γραμμ. Lemon curd, που μπορείτε να τη διατηρήσετε σε αεροστεγές βάζο στο ψυγείο για 2 εβδομάδες. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για τάρτες, να γεμίσετε ζεστά κρουασάν βουτύρου, γεμιστά muffins με Lemon curd, capcakes, cheesecakes και σε άλλες παρασκευές.

Εάν κρίνετε ότι για το συγκεκριμένο γλυκό που θέλετε να φτιάξετε θα χρειαζόταν μια πιο απαλή γεύση στη Lemon curd, δηλαδή λιγότερο ξινή και περισσότερο γλυκιά θα την αναμείξετε με παγωμένη κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη και βανίλια, όπως κάναμε και στη συνταγή για τη κρέμα λεμόνι.