Κέικ με φρούτα – Dresden Stollen

Κέικ με φρούτα – Dresden Stollen

Σας έχω αποστολή, για να μη γκρινιάζετε ότι βαριόσαστε στο σπίτι!!!

Θα φτιάξουμε Dresden Stollen!  Ελπίζω να περάσετε την ώρα σας ευχάριστα και δημιουργικά…!

To Dresden Stollen εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1427 στο κρατίδιο της Σαξονίας σαν εορταστικό ψωμί. Στη συνέχεια επικράτησε σαν το κέικ των Χριστουγέννων για όλη την Γερμανία.

 Για τη ζύμη θα χρειαστούμε,

Τα υλικά είναι για 2 Stollen.

1φ.τ. χλιαρό γάλα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

½ φ.τ. κρυσταλλική ζάχαρη

4φ.τ. αλεύρι σκληρό

1 μεγάλο αβγό

2 κρόκους μεγάλων αβγών

¾ φ.τ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (200γραμ.)

Βανιλέτα, ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κ.γ. αλάτι

¾ κ.γ. τριμμένο κάρδαμο-κακουλές

¾ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. τριμμένη κανέλλα

Marzipan-αμυγδαλόπαστα. Υπάρχει έτοιμη στα μεγάλα Super Market, αλλά μπορούμε να την φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι. Θα βρείτε παρακάτω συνταγή.

Για τα φρούτα και τα αμύγδαλα

255γραμ. ανάμεικτες σταφίδες

1φ.τ. ψιλοκομμένες, ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού (Παρακάτω θα βρείτε συνταγή)

1φ.τ  ψιλοκομμένες, ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού (Παρακάτω θα βρείτε συνταγή)

1φ.τ. αμύγδαλα φιλέ

1/3φ.τ. ρούμι, ή κονιάκ

Για την επικάλυψη

100γραμ. λειωμένο βούτυρο

250γραμ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη

Συνταγή για ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού

Όπως θα φτιάξουμε τα λεμόνια, ακριβώς έτσι θα φτιάξουμε και τα πορτοκάλια

4 λεμόνια/πορτοκάλια

3 φ.τ. ζάχαρη + για το ζαχάρωμα

3 φ.τ. νερό

  1. Πλένουμε και κόβουμε το λεμόνι πάνω-κάτω και στη συνέχεια στα 4.
  2. Αφαιρούμε τη φλούδα από κάθε κομμάτι και με ένα κουταλάκι σκάβουμε το εσωτερικό μέρος για να φύγει όσο περισσότερο μπορούμε το λευκό.
  3. Στη συνέχεια κόβουμε τη φλούδα σε λεπτές λωρίδες.
  4. Βάζουμε τις λωρίδες σε μια κατσαρολίτσα με νερό. Τις βράζουμε για 5 λεπτά, τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τις ξαναρίχνουμε στη κατσαρολίτσα, τις σκεπάζουμε με καθαρό νερό και τις ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά και τις σουρώνουμε.
  5. Ρίχνουμε στη κατσαρολίτσα τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν ανακατεύοντας. Όταν λειώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τις λωρίδες του λεμονιού, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Τις σουρώνουμε και κρατάμε το σιρόπι.
  7. Βάζουμε σε ένα ταψάκι ζάχαρη και ρίχνουμε λίγες-λίγες τις φλούδες και τις ζαχαρώνουμε. Στη συνέχεια τις ακουμπάμε σε σχάρα και τις αφήνουμε να μείνουν εκεί όλο το βράδυ για να στεγνώσουν.

Συνταγή για το σπιτικό Marzipan

200 γραμ. Ωμά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα. Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με…

200 γραμ. ζάχαρη άχνη και τα κόβουμε μέχρι να γίνουν χοντρό αλεύρι.

Ο σκοπός μας είναι, να πάρει το μίγμα μορφή ζύμης. Εάν η ζύμη είναι σκληρή και όχι ομοιογενής, προσθέτουμε κατά διαστήματα 1κ.γ νερό μέχρι να τη φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. (Σύνολο 3-4 κ.σ. νερό).  Όπως χτυπιέται την αρωματίζουμε με μερικές σταγόνες ανθόνερο, ή πικραμύγδαλο, ή βανίλια, ανάλογα με ότι μας αρέσει.

Την αδειάζουμε στον πάγκο μας  και την πλάθουμε σε ρολό. Κόβουμε το ρολό στα δυο, τα τυλίγουμε χώρια με μεμβράνη και τα συντηρούμε για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Όταν θα τα χρειαστούμε τα βγάζουμε για να πάρουν θερμοκρασία δωματίου και να είναι εύπλαστα.

Πώς θα φτιάξουμε τα Stollen

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες, τις ψιλοκομμένες-ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού/πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα φιλέ και τα περιχύνουμε με το ποτό. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μείνουν όλη τη νύχτα.
  2. Την επομένη, αναμιγνύουμε τη μαγιά και 2 κ.σ. ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Τα σφραγίζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να γίνει ένα μίγμα πολύ αφρώδες.
  3. Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αβγό, τους κρόκους, το μαλακό βούτυρο, τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι, το κάρδαμο, το μοσχοκάρυδο και τη κανέλλα και τα αναμιγνύουμε με τον γάντζο, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε το μίγμα της φουσκωμένης μαγιάς. Τα αναμιγνύουμε με ένα πιρούνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ, για άλλα 7-8 λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη, την κάνουμε σαν μπάλα, λαδώνουμε ελαφρώς τον κάδο και ξαναβάζουμε μέσα τη ζύμη. Σφραγίζουμε τον κάδο με μεμβράνη τον τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί το λιγότερο 1 ώρα. Μπορούμε όμως, να το βάλουμε να φουσκώσει και στο φούρνο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 100ο C. Όταν βάλουμε μέσα το χέρι μας και αισθανθούμε ότι είναι ελαφρώς χλιαρός, τον σβήνουμε, βάζουμε τον κάδο με τη ζύμη, κλείνουμε την πόρτα και τ’ αφήνουμε να φουσκώσει.
  5. Βγάζουμε τα Marzipan από το ψυγείο, στραγγίζουμε καλά-καλά το μίγμα με τα φρούτα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  6. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πιέζουμε και προσθέτουμε το μίγμα των φρούτων. Ξαναλειτουργούμε το μίξερ, πάντα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθούν και να ενσωματωθούν. Εάν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα, την πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι.
  7. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη.
  8. Ανοίγουμε μαλακά με τον πλάστη μας το πρώτο κομμάτι σε οβάλ σχήμα και 2.5 εκατοστά πάχος.
  9. Τοποθετούμε στο κέντρο το πρώτο ρολό Marzipan. Το πιέζουμε απαλά να βυθιστεί λίγο.
  10. Διπλώνουμε την αριστερή πλευρά της ζύμης μέχρι να καλύψει το Marzipan. Διπλώνουμε τη δεξιά, μέχρι να καλύψει την άκρη της αριστερής πλευράς.
  11. Τραβάμε μαλακά και κολλάμε πάνω και κάτω τη ζύμη για να σφραγίσουμε μέσα το Marzipan.
  12. Με το πλάι της παλάμης μας, σαν νοητό μαχαίρι, δημιουργούμε κατά μήκος ένα αυλάκι, που είναι το χαρακτηριστικό σχέδιο του Stollen.
  13. Καλύπτουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα. Μεταφέρουμε προσεκτικά το πρώτο Stollen και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο.
  14. Καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη τα ζυμάρια μας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, ή στο φούρνο με τη διαδικασία που κάναμε στο στάδιο 4.
  15. Εάν έχουμε επιλέξει να φουσκώσουν στο φούρνο, τα βγάζουμε να περιμένουν έξω, μέχρι να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180-190ο C. Εάν όχι, προς το τέλος του 60λεπτου του φουσκώματος, προθερμαίνουμε το φούρνο.
  16. Τραβάμε και αφαιρούμε τις σταφίδες που εξέχουν για να μη καούν και πικρίσουν. Στη συνέχεια τα ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  17. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστούν.
  18. Σε αυτά τα 5 λεπτά, λειώνουμε τα 100γραμ. βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Και όσο τα Stollen είναι ακόμα ζεστά, τα τρυπάμε διάσπαρτα με μια οδοντογλυφίδα σε όλη τους την επιφάνεια και στα πλάγια, και τα αλείφουμε αμέσως με πλούσια δόση βούτυρο και τα.. Ξανα-αλείφουμε. Άλλοι τα βουτάνε μέσα στο βούτυρο. Στη συνέχεια τα κοσκινίζουμε ολόκληρα, με μεγα-δόση ζάχαρης άχνη και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  19. Τώρα έχουμε 2 επιλογές! Ή τα κόβουμε σε φέτες και τα γευόμαστε αμέσως, ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε σε δροσερό μέρος να «ωριμάσουν» για 2 εβδομάδες. Όσο μένουν, αποβάλλουν τα φρούτα τους χυμούς τους και γίνονται ακόμα πιο γευστικά και ζουμερά!

 

Σημ. Αν βαριόσαστε να φτιάξετε ζαχαρωμένες φλούδες μπορείτε να τις αντικαταστήσετε στην ίδια ποσότητα, με φρουί-γλασέ (κόντιτα) κεράσι και κοκτέιλ, συσκευασμένα από το Super Market, που θα τα κόψετε σε φετούλες.

Αλλά αξίζει ο κόπος! Αν τις αφήσετε λωρίδες και δεν τις ψιλοκόψετε, μπορείτε να τις βάλετε σε μπολάκια σκέτες, ή βουτηγμένο το μισό μέρος τους σε λευκή, ή σε μαύρη σοκολάτα και να στολίσετε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Το δε σιρόπι τους, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, σε κοκτέιλς, χυμούς, τσάι και γλυκά.