Τρία ριχτάρια, λίγη κορδέλα και… ιδού ο καινούριος πεντακάθαρος καναπές σας!

Τρία ριχτάρια, λίγη κορδέλα και… ιδού ο καινούριος πεντακάθαρος καναπές σας!

Δεν σου σπαράζει η καρδιά όταν βλέπεις σκυλάκια, γατάκια, παιδάκια πασαλειμμένα σοκολάτα να κυλιούνται στο καναπέ; Εμένα μου σπαράζει, αλλά τι να κάνω που λατρεύω και τα τρία! Ή δεν σου σπαράζει πάλι η καρδιά να βλέπεις ότι σε εγκαταλείπει ο καναπές σου λόγω της φθοράς του χρόνου;

Για όλα αυτά λοιπόν, υπάρχει μια απλή λύση:  Φτιάχνετε  γρήγορα και σχεδόν ανέξοδα κάλυμμα για τον καναπέ σας!

Θα χρειαστείτε:

3 ριχτάρια 180Χ250εκ.- 200Χ250εκ , (Για 2θεσ. καναπέ)

Εάν δεν έχετε παρακαταθήκη ριχτάρια στο σπίτι σας, σας ενημερώνω… Μετά από έρευνα… Ότι τα ριχτάρια στα Super Markets και σε άλλα μεγάλα καταστήματα, ξεκινούν από 5 ευρω.!

9-10μ. κορδέλα φάρδους 5εκ.

Ή

9-10μ, κορδόνι για μακραμέ 8μμ.Βρήκα αυτό στην αγορά με 3 ευρώ τα 10μ.

https://magenta-workshop.gr/product/kordoni-gia-epitichio-makrame-08-ypolefko/?v=f214a7d42e0d

Ενδεικτικά έχουμε αυτό τον καναπέ 215εκ. μήκος χ 90 πλάτος. Είμαστε μπροστά του, αφαιρούμε τα μαξιλάρια και παίρνουμε τη μεζούρα μας.

Από το πάτωμα έως το κάθισμα + το βάθος του καθίσματος + το μπροστινό ύψος της πλάτης + το φάρδος της πλάτης + το ύψος της πίσω πλάτης μέχρι το πάτωμα, είναι 2.17 εκ. Για να καλύψουμε αυτή την επιφάνεια, θα χρειαστούμε 1 ριχτάρι 180Χ250.

Απλώνουμε το πρώτο ριχτάρι από πάτωμα σε πάτωμα, αγκαλιάζοντας τον καναπέ. Μαζεύουμε προς τα μέσα, το ύφασμα που περισσεύει, αν περισσεύει, δεξιά και αριστερά από τα μπράτσα.

Πάμε τώρα στα πλάγια. Από το πάτωμα και αγκαλιάζοντας το μπράτσο μέχρι το κάθισμα, είναι 150 εκ. Οπότε χρειαζόμαστε 1 δεύτερο ριχτάρι 180Χ250, κομμένο καθέτως στη μέση, που θα μας καλύψει τα μπράτσα και από τις 2 πλευρές.

Επαναφέρουμε τα μαξιλάρια στον καναπέ και μετράμε πόσο ύφασμα θα χρειαστούμε για να τα αγκαλιάσουμε. Για να μη παιδεύεστε, θα χρειαστούμε το 3ο ριχτάρι 180Χ250.

Τακτοποιούμε και τεντώνουμε τα υφάσματα. Τα περισσεύματα τα σπρώχνουμε προς τα μέσα και τα ισιώνουμε μέχρι να έχουμε την τέλεια εικόνα.

Η λογική της κορδέλας, η του κορδονιού, είναι για να δέσουμε και να σταθεροποιήσουμε τα ριχτάρια σφιχτά πάνω στον καναπέ μας. Οπότε θα κόψουμε ένα κομμάτι κορδόνι, ή κορδέλα που θα κυκλώνει τον καναπέ… Αριστερή πλευρά-πίσω πλάτη-δεξιά πλευρά, αφήνοντας δεξιά και αριστερά περίσσευμα κορδονιού, η κορδέλας, που θα το χρειαστούμε για να δέσουμε ένα κόμπο και στη συνέχεια το φιόγκο και ένα δεύτερο κομμάτι κορδονιού, ή κορδέλας, κατά μήκος της μπροστινής πλευράς του καναπέ, με περίσσευμα δεξιά και αριστερά.

Αρχικά δένουμε και κάνουμε κόμπο στην αριστερή μπροστινή πλευρά του καναπέ, στη μέση του φάρδους του μπράτσου, για να έχουμε ένα σταθερό σημείο και στη συνέχεια πολύ-πολύ σφιχτά, στην δεξιά πλευρά. Το βλέπουμε, το ζυγίζουμε, το ξαναφτιάχνουμε, ισιώνουμε πάλι τα υφάσματα, τεντώνουμε και δημιουργούμε ωραίες πιέτες μπροστά στα μπράτσα, σφίγγουμε ακόμα αν χρειάζεται την κορδέλα και τελειώνουμε με τους φιόγκους, έναν αριστερά και έναν δεξιά.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το κορδόνι, η πρόταση μου είναι να μη κάνουμε φιόγκο.

Θα κάνουμε κανονικά δεξιά και αριστερά τους κόμπους στήριξης,  θα αφήσουμε τα 2 κορδόνια μετά τον κόμπο στήριξης αριστερά και δεξιά να κρέμονται. Θα κάνουμε ένα επόμενο κόμπο σε κάθε κορδόνι στα 12-15εκ. μετά το κόμπο στήριξης. Θα μετρήσουμε 10 εκατοστά από το περίσσευμα του κορδονιού και θα το κόψουμε. Θα πάρουμε μια χτένα και θα χτενίσουμε αυτά τα 10εκ. Θα μεταμορφωθούν αμέσως, σε ωραίες φούντες!

Σημ. Σε περίπτωση που θέλετε να ντύσετε με κάλυμα τα μαξιλάρια στον καναπέ σας ένα-ένα, θα ακολουθήσετε της παρακάτω φωτογραφίες…