Chocoflan – Τσόκοφλάν

Chocoflan – Τσόκοφλάν

Το μαγικό γλυκό! Από πάνω κρέμα-καραμελέ και από κάτω ζουμερό κέικ σοκολάτα!!!

Υλικά που θα χρειαστούμε

Για την καραμέλα

1 φ.τ ζάχαρη

½ φ.τ. νερό

Για την κρέμα

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1 κουτί  γάλα εβαπορέ

4 μεγάλα αβγά

½ πακέτο τυρί κρέμα Philadelphia (100 γραμμ.)

2 Βανίλιες

Για το κέικ

100 γραμμ. καστανή ζάχαρη

Βανίλια

1 μεγάλα αβγό

150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.σ.  κακάο

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.γ. στιγμιαίο  καυτό καφέ

100 ml  γάλα

150 ml καλαμποκέλαιο

2 κ.σ. κονιάκ

Πως θα το φτιάξουμε

  1. Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου μας στη μεσαία θέση και τον προθερμαίνουμε στους 175ο C, στον αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ Φ 28εκ. Επιλέγουμε ένα βαθύ ταψί, που να χωράει τη φόρμα που θα τη βυθίσουμε, όταν τη βάλουμε στο φούρνο. Στον πάτο αυτού του ταψιού, θα στρώσουμε μια πετσέτα κουζίνας.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα.

  1. Βάζουμε σε ένα μπολάκι νερό, βυθίζουμε ένα πινελάκι και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε σε μια κατσαρολίτσα τη ζάχαρη, την περιχύνουμε με το νερό και τα ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα. Μεταφέρουμε την κατσαρολίτσα στη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν χωρίς να ανακατεύουμε. Όσο προχωράει ο βρασμός, βλέπουμε κολλημένη ζάχαρη στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Με το υγρό μας πινελάκι τη σπρώχνουμε προς τα κάτω.
  2. Όταν η ζάχαρη αρχίζει να παίρνει χρώμα, ανακινούμε κυκλικά την κατσαρολίτσα και μειώνουμε λίγο την θερμοκρασία. Πρέπει να την παρακολουθούμε συνεχώς, γιατί από την μια στιγμή στην άλλη σκουραίνει υπερβολικά. Όταν η καραμέλα πάρει αυτό το ωραίο χρυσο-κόκκινο χρώμα, βγάζουμε αμέσως  το κατσαρολάκι από τη φωτιά και την αδειάζουμε κυκλικά στον πάτο της  φόρμας.

https://www.youtube.com/watch?v=3QSN1vrdtyY

Ετοιμάζουμε την κρέμα.

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της κρέμας στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για μισό λεπτό σε δυνατή ταχύτητα να ενσωματωθούν. Αδειάζουμε το μίγμα σιγά-σιγά στη φόρμα πάνω από την καραμέλα.

Ετοιμάζουμε το κέικ.

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το αβγό με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ, τα στεγνά υλικά. Αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ.
  2. Σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε λίγο από το γάλα, διαλύουμε τον καφέ, τον προσθέτουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε στο μίγμα της ζάχαρης ανακατεύοντας και αλληλοδιαδόχως, τα στεγνά υλικά, το γάλα- καφέ, το λάδι και το κονιάκ. Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί, το αδειάζουμε στη φόρμα, πάνω από τη κρέμα. Σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο.
  4. Γεμίζουμε με καυτό νερό τα 2/3 του ταψιού με την πετσέτα που είχαμε προετοιμάσει. Βυθίζουμε τη φόρμα και τα βάζουμε στο φούρνο.  Ψήνουμε το γλυκό  για 1 ώρα. Μετά το χρόνο ψησίματος, τρυπάμε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα, για να βεβαιωθούμε ότι βγαίνει καθαρή, που σημαίνει ότι έχει ψηθεί.
  5. Το ξεφουρνίζουμε, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Στη συνέχεια, το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Εάν ανυπομονούμε, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε, διαφορετικά, το βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει.

Σημ. Σε περίπτωση που δεν ξεφορμαριστεί όλη η καραμέλα, βυθίζουμε τη φόρμα για λίγο σε καυτό νερό για να λειώσει και έπειτα την περιχύνουμε στο γλυκό.