Δεν ξέρεις ποια είσαι και τι θέλεις; Ρώτα… τα μαλλιά σου!

Δεν ξέρεις ποια είσαι και τι θέλεις; Ρώτα… τα μαλλιά σου!

Για όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, τις νέες και τις λιγότερο νέες, τα μαλλιά τους είναι το Α και το Ω της εξωτερικής τους εμφάνισης.

Η αυτοπεποίθησή τους και η ψυχική τους διάθεση, απογειώνονται αυτόματα μετά το κομμωτήριο, με εξαίρεση βέβαια τις φορές που το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ονειρεύτηκαν.

Όμως η σχέση της κάθε γυναίκας με τα μαλλιά της δεν περιορίζεται στην… επιφάνεια. Είναι ένας ακόμα τρόπος έκφρασης  των συναισθημάτων της, των βαθύτερων αναγκών και επιθυμιών της.

Το χρώμα και το μήκος των μαλλιών της καθώς και η κουπ που κάθε φορά θα επιλέξει μια γυναίκα έχει σχεδόν πάντα σχέση με ό,τι κυριαρχεί στη σκέψη και στην ψυχή της, και αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα και τη στάση ζωής της.

Επιφανειακά μπορεί να φαίνεται ότι οι επιλογές της έχουν σχέση με τη μόδα και τη φιλαρέσκειά της, στο βάθος όμως αυτές οι επιλογές μαρτυρούν πολύ περισσότερα για κείνην.

Αν δηλαδή μια γυναίκα κάνει συχνά μικρές ή μεγάλες αλλαγές στις τρίχες της κεφαλής της, ή αν αρνείται να κάνει την παραμικρή αλλαγή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

  • τον χαρακτήρα και τη προσωπικότητά της
  • την κοσμοθεωρία της
  • το πώς βλέπει τον εαυτό της
  • τη φάση ζωής που περνάει
  • το μήνυμα που θέλει να στείλει στους άλλους
  • την επιθυμία της να προσελκύσει πάνω της το βλέμμα και το ενδιαφέρον των άλλων

Ένα εντελώς καινούριο «κεφάλι»

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους -μάλιστα τους ψυχολόγους γιατί εκτός από τους κομμωτές και αυτοί έχουν άποψη για τα μαλλιά μας- η απόφαση μιας γυναίκας να αποκτήσει ένα εντελώς καινούριο «κεφάλι» είναι συνήθως στενά συνδεδεμένη με την ανάγκη της να κάνει reset και restart στη ζωή της, να επαναπροσδιοριστεί και να τολμήσει να κάνει μια καινούρια αρχή, ένα άλμα προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Επίσης μπορεί να εκφράζει την ανάγκη της να ξεφύγει από ένα κατεστημένο, την κούραση της από τα ίδια και τα ίδια, τη δυσφορία ή τη βαρεμάρα που της προκαλεί η καθημερινότητά της. Με δυο λόγια η αλλαγή από το καστανό στο κατάξανθο, από το ίσιο στο σγουρό, από το μακρύ στο κοντό μαλλί, και αντίθετα, δεν είναι μόνο θέμα μόδας ή αλλαγής γούστου. Είναι θέμα μια γενικότερης αλλαγής που κάνει ή θέλει να κάνει στη ζωή της.

Το ίδιο χτένισμα ξανά και ξανά

Αντίθετα αν μια γυναίκα για πολύ- πολύ καιρό δεν δέχεται να μακρύνει ή να κόψει ούτε δύο εκατοστά από τα μαλλιά της, να αλλάξει το χρώμα τους έστω και κατά μία απόχρωση, δεν έχει να κάνει μόνο με την πεποίθησή της ότι έτσι της πάνε περισσότερο τα μαλλιά. Έχει να κάνει κυρίως με τον συντηρητισμό της, τον ενδόμυχο φόβο της για οποιαδήποτε αλλαγή, ή και τη δυσκολία της να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις Μπορεί να δείχνει επίσης ότι δεν θέλει να διαταράξει την ισορροπία που υπάρχει στη ζωή της, ή και ότι σε γενικές γραμμές και παρά τα όποια προβλήματα, η ζωή της την ικανοποιεί, ή και ότι αισθάνεται άνετα με την εικόνα της…

Ατημέλητα ή απολύτως επιμελημένα;

Ατημέλητα μαλλιά έχουν συνήθως οι γυναίκες που αδιαφορούν, όχι μόνο για την γνώμη των άλλων, αλλά και για τον ίδιο τους τον εαυτό. Γυναίκες που έχουν βάλει στην άκρη τον εαυτό τους και ασχολούνται μόνο με την φροντίδα άλλων. Μπορεί επίσης να έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή να έχουν απορρίψει εντελώς την εικόνα τους. Πιθανόν επίσης να μην πιστεύουν ότι η εξωτερική εμφάνιση μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ζωή τους, και δίνουν βαρύτητα και προσοχή μόνο στα υπόλοιπά προσόντα τους.

Όσο για κείνες που θέλουν οι τρίχες τους να είναι στην τρίχα, εκτός από φιλάρεσκες και τελειομανείς, είναι πιθανόν και πολύ αυστηρές με τον εαυτό τους και τους άλλους, μάλλον δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Μπορεί επίσης να είναι βαθιά ανικανοποίητες, ή ματαιόδοξες, ή απλώς να αγαπάνε και να σέβονται τόσο πολύ τον εαυτό τους και τους γύρω τους, που θέλουν να τους προσφέρουν πάντα την τέλεια εκδοχή τους.

Συμβολισμός και πρότυπα

Οι αλλαγές που κάνει ή δεν κάνει μια γυναίκα στα μαλλιά της είναι επίσης βαθιά επηρεασμένες από τα πρότυπα της, από τις γυναίκες που θαυμάζει και που κατά βάθος θα ήθελε να τους μοιάζει. Για παράδειγμα διαφορετικές θα είναι οι επιλογές μιας γυναίκας που έχει ως πρότυπό της την Γκρέις Κέλλυ, από τις επιλογές εκείνης που ταυτίζεται με την Όντρεϊ Χέμπορν.

Το ίδιο ισχύει και με το τί συμβολίζει το χρώμα, το μήκος και το στυλ των μαλλιών. Για παράδειγμα το ξανθό χρώμα συνδέεται με την παιδική ηλικία και την αθωότητα, ενώ τα καστανά και κυρίως τα μαύρα μαλλιά και οι μπούκλες παραπέμπουν περισσότερο στη τσαχπινιά και τη γοητεία. Τα μακριά μαλλιά συνδέονται με τη θηλυκότητα, την ανάγκη μας να την προβάλλουμε, ενώ τα κοντά μαλλιά έχουν περισσότερο σχέση με το αρσενικό κομμάτι της προσωπικότητας μας, την ανεμελιά και την αυτοπεποίθησή μας.

Συμπέρασμα

Κάθε φορά που νιώθετε λίγο μπερδεμένες, που δεν ξέρετε τι ακριβώς σας ενοχλεί ή τι ακριβώς θέλετε, ασχοληθείτε… με τα μαλλιά σας! Σας αρέσουν έτσι όπως είναι, ή μήπως θέλετε να κάνετε μια αλλαγή; Τι ακριβώς δεν σας αρέσει και γιατί; Τι θέλετε να αλλάξετε και πόσο μεγάλη είναι αυτή η αλλαγή που ετοιμάζεστε να κάνετε ή έχετε ήδη κάνει; Οι απαντήσεις που θα πάρετε σίγουρα θα σας διαφωτίσουν για πολλά πράγματα.