Πάχυνες και δεν μπορείς να αδυνατίσεις; Μήπως επειδή…

Πάχυνες και δεν μπορείς να αδυνατίσεις; Μήπως επειδή…

Είναι γεγονός ότι το να είσαι fit, να έχεις δηλαδή το βάρος και την ευλυγισία που αναλογεί στον σωματότυπο και την ηλικία σου, δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία. Είναι, για τους περισσότερους ανθρώπους, νέους και λιγότερο νέους, ένα επίτευγμα που απαιτεί υπομονή, επιμονή, χρόνο και προσπάθεια.

Η διαφορά ανάμεσα σ’ εκείνους που αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με άσκηση, για να ανακτήσουν τη σωματική τους ευεξία, και σ’ εκείνους που δεν το κάνουν, είναι μια και μοναδική: Η εκτίμηση απέναντι στον εαυτό τους.

Αν εκτιμάς τον εαυτό σου, τον αγαπάς και τον φροντίζεις, όποιες και αν είναι οι συνθήκες της ζωής σου. Προτεραιότητά σου είναι η υγεία και η ευεξία σου. Αν δεν τον εκτιμάς, δεν σου περνάει από το μυαλό ότι του οφείλεις φροντίδα, έτσι τον αφήνεις… στα κακά του χάλια, συνεχίζοντας να… τον ανέχεσαι, ακόμα και όταν σου προκαλεί τόση δυσφορία – φυσική ή και αισθητική.

Εκτιμώ τον εαυτό μου σημαίνει ότι εμπιστεύομαι τις ικανότητές του να τα βγάλει πέρα στις δυσκολίες, ότι τον παραδέχομαι που δεν το βάζει κάτω μπροστά σε εμπόδια και ανατροπές. Τον εκτιμώ γιατί διαθέτει τη γενναιότητα ακόμα και να αποτύχει. Γιατί δεν φοβάται να πει προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα. Γιατί επιμένει να προσπαθήσει ξανά πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρει.

Γι’ αυτό κι εκείνοι που δεν τον εκτιμούν, φοβούνται τόσο πολύ την αποτυχία, και επιλέγουν την αδράνεια, προβάλλοντας μια σειρά από δικαιολογίες.

Κι εσύ ποια δικαιολογία προβάλεις, ώστε να παραμείνεις αδρανής, και να συνεχίσεις να κουβαλάς τα παραπανίσια σου κιλά;

  1. Είμαι ΟΚ έτσι όπως είμαι!

Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι εθελοτυφλούν, ή ωραιοποιούν την πραγματικότητα, είναι ο φόβος της αποτυχίας. Αν αποδεχτούν ότι δεν είναι ΟΚ θα πρέπει να προσπαθήσουν να βελτιωθούν. Όμως δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους ότι θα τα καταφέρει. Πολλές μάλιστα φορές καταφεύγουν μέχρι και στη διαστρέβλωση. Για παράδειγμα μπορεί ακόμα και να τους ακούσεις να λένε ότι το να ενδιαφέρεσαι για την εξωτερική σου εμφάνιση είναι ματαιοδοξία, κι επομένως το να προσπαθείς να είσαι fit για να δείχνεις ωραίος δεν είναι… καλό πράγμα!

  1. Δεν έχω αρκετό χρόνο για να γυμναστώ.

Αποδίδοντας την άρνηση τους σε έναν εξωτερικό παράγοντα, την εκλογικεύουν, γεγονός που αφενός τους βοηθάει να ξεγελάσουν τον εαυτό τους – γιατί κατά βάθος ξέρουν ότι αν πραγματικά ήθελαν να προσπαθήσουν θα έβρισκαν χρόνο -,  και αφετέρου τους απενοχοποιεί  για την φυγοπονία τους και δεν τους φέρνει αντιμέτωπους με τον φόβο της αποτυχίας.

  1. Η γυμναστική είναι πολύ βαρετή.

Αν δεν έχεις ποτέ γυμναστεί δεν μπορείς να ξέρεις, αν είναι κάτι βαρετό ή όχι. Αν πάλι έχεις κάνει γυμναστική αλλά σου φάνηκε βαρετή, μπορεί να οφείλεται είτε στο είδος γυμναστικής που επέλεξες ή και στο ότι δεν έκανες τις ασκήσεις σωστά. Ο λόγος που με τόση ευκολία χαρακτηρίζει κάποιος την γυμναστική βαρετή, είναι γιατί τον φοβίζει η δυσκολία της προσπάθειας που πρέπει να κάνει. Και όταν φοβάσαι να προσπαθήσεις σημαίνει ότι φοβάσαι μήπως αποτύχεις.

  1. Ζούμε μονάχα μια φορά, άρα έχω δικαίωμα να τρώω ό,τι θέλω.

Αυτή τη δικαιολογία προβάλουν οι συναισθηματικά ακάλυπτοι άνθρωποι. Στην προσπάθειά τους να αντλήσουν χαρά, ξεχνάνε ότι η λαιμαργία βλάπτει σοβαρά την υγεία τους. Αγνοούν ότι χαρά μπορείς να αντλήσεις πετυχαίνοντας τον στόχο μιας προσπάθειάς που κάνεις, γιατί κατά βάθος δεν πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν κάτι. Έτσι, μη προσπαθώντας αποφεύγουν και την πικρή γεύση της αποτυχίας.

  1. Φοβάμαι μήπως κάνοντας γυμναστική τραυματιστώ.

Είναι γεγονός ότι ορισμένα προβλήματα υγείας δυσκολεύουν ή και δεν επιτρέπουν την έντονη σωματική άσκηση. Όμως υπάρχει και η ήπια άσκηση, η εξατομικευμένη άσκηση. Αρκεί η συμβουλή ενός γυμναστή ή φυσιοθεραπευτή. Επιπλέον οι άνθρωποι με προβληματική υγεία έχουν έναν λόγο παραπάνω να φροντίσουν το σώμα τους και να υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Αποφεύγοντας το ένα, αποφεύγουν και το άλλο. Ο φόβος της αποτυχίας δεν τους αφήνει περιθώριο για καμιά προσπάθεια.

  1. Είμαι πολύ μεγάλος πια για να αρχίσω να γυμνάζομαι.

Παραίτηση από την ζωή και από οποιαδήποτε προσπάθεια μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητά της, και αδιαφορία για τον ίδιο τους τον εαυτό, δείχνει αυτή η δικαιολογία. Όμως ποτέ δεν είναι αργά για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, και να του δώσουμε την ευκαιρία να ζήσει καλύτερα.

  1. Το κόστος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αδυνατίσματος είναι μεγάλο.

Στην εποχή όπου το διαδίκτυο ξεχειλίζει από τις σχετικές πληροφορίες αυτή η δικαιολογία είναι πέρα για πέρα εκτός τόπου και χρόνου. Με ένα κλικ εμφανίζονται στην οθόνη μας χίλιες δυο προτάσεις για διατροφή και άσκηση. Το γεγονός ότι κάποιοι δεν επιλέγουν ό,τι ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής και τις ανάγκες τους, δεν οφείλεται σε έλλειψη χρημάτων, αλλά σε έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στον εαυτό τους. «Ό,τι και να κάνω δεν θα καταφέρω τίποτα» είναι αυτό που κατά βάθος πιστεύουν. Επιπλέον το κόστος των γυμναστηρίων είναι σήμερα πολύ μικρό, εκτός που αν πραγματικά κάποιος θέλει να ασκηθεί, μπορεί να ξεκινήσει βάζοντας το καθημερινό περπάτημα στη ζωή του.

  1. Είμαι πολύ τεμπέλης για να μαγειρεύω ιδιαίτερο φαγητό για μένα.

Τεμπελιά σημαίνει αδράνεια, αδράνεια σημαίνει κάθομαι με σταυρωμένα χέρια και περιμένω από τους άλλους ή από τον από μηχανής θεό να μου λύσει τα προβλήματά μου. Κι αυτό γιατί εγώ δεν έχω τις ικανότητες να το κάνω. Είναι λοιπόν μάταιο να προσπαθήσω.

  1. Όλοι όσοι γνωρίζω διατρέφονται ακριβώς όπως εγώ, αλλά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας.

Συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους άλλους είναι ό,τι πιο ηττοπαθές μπορούμε να κάνουμε. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές ανάγκες, λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους. Μόνο αν εστιάσουμε στη μοναδικότητά μας και ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, μπορούμε να καταφέρουμε κάτι. Επιπλέον δεν ξέρουμε ποιες και πόσες προσπάθειες καταβάλλουν οι άλλοι για να διατηρήσουν τη φόρμα τους.

10.Νιώθω τόση κούραση που ούτε καν μου περνάει από το μυαλό μου να αδυνατίσω.

Μα ο λόγος που νιώθουν τόσο μεγάλη κούραση μπορεί να οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι είναι υπέρβαροι και αγύμναστοι.  Ή μπορεί και να οφείλεται στο γεγονός ότι κάνουν τόσα πολλά για τους άλλους, που δεν τους απομένει χρόνος και ενέργεια για να ασχοληθούν με τις δικές τους ανάγκες. Όμως αυτό σημαίνει ότι δεν θεωρούν ότι ο εαυτός τους αξίζει φροντίδας. Και ο λόγος που δεν αξίζει είναι γιατί δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα.