Εσείς κάνετε ουρανοθεραπεία; Αν όχι, καιρός να τη δοκιμάσετε!

Εσείς κάνετε ουρανοθεραπεία; Αν όχι, καιρός να τη δοκιμάσετε!

Τι είναι η ουρανοθεραπεία και ποιοι την ανακάλυψαν; Όχι πάντως οι ρομαντικοί που δεν χάνουν ηλιοβασίλεμα για ηλιοβασίλεμα, φεγγαράδες και αστροφεγγιές, ούτε εκείνοι που μαγεύονται από τα ταξιδιάρικα σύννεφα, από τα χρώματα και τα σχήματα τους. Ούτε καν οι φιλότεχνοι που πλημμυρίζουν από συγκίνηση μπροστά στους πίνακες  με ουράνια τοπία.

Περί ουρανοθεραπείας μιλούν θεραπευτές  και άλλοι ειδικοί της ψυχής, ακόμα και κάποιοι νευρολόγοι. Η συζήτηση μάλιστα έχει ζωηρέψει αυτές τις μέρες που και οι σώφρονες έχουν παραφρονήσει και όλοι οι υπόλοιποι ελπίζουν μόνο στην εξ ουρανού σωτηρία.

Όχι δεν πρόκειται ούτε για θρησκευτικό ούτε για μεταφυσικό κίνημα. Πρόκειται για απλές παρατηρήσεις που στηρίζονται σε πολύ γνωστά μας δεδομένα.

Δεν είναι τυχαίο, λένε οι υποστηρικτές της ουρανοθεραπείας, που η θέαση του ουρανού, είτε σε φωτογραφίες, είτε δια ζώσης, συγκινεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό όλους σχεδόν τους ανθρώπους. Απλώς κάποιοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο όμορφα νιώθουν όταν κοιτάζουν τον ουρανό, και κάποιοι όχι. Ούτε είναι τυχαίο που όταν αναφερόμαστε στους αισιόδοξους ανθρώπους και στους ερωτευμένους, συνηθίζουμε να λέμε ότι πετάνε στα σύννεφα. Και γιατί άραγε οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τον ουρανό βαμμένο με τα υπέροχα χρώματά του παίρνουν τόσα likes στα social media ; Γιατί σε δύσκολες στιγμές μας ενστικτωδώς κοιτάμε ψηλά;

Θυμηθείτε τις φορές που έτυχε να κοιτάζετε τις ατελείωτες αποχρώσεις του κόκκινου με τις οποίες βάφεται ο ουρανός το σούρουπο, ή το εκθαμβωτικό γαλάζιο του ουρανού τις ηλιόλουστες και ασυννέφιαστες μέρες. Δεν νιώθατε ευχαρίστηση ή και χαρά; Θυμηθείτε τις φορές που μόνοι, με παιδιά ή με φίλους σας στο ύπαιθρο χαζεύατε το κρυφτούλι του ήλιου μέσα στα σύννεφα και σχολιάζατε τα παράξενα σχήματά τους. Δεν ήταν πολύ ευχάριστες αυτές οι στιγμές; Θυμηθείτε με πόση περιέργεια και θαυμασμό κοιτάτε από το παράθυρο του αεροπλάνου τα σύννεφα, όταν πετάτε πάνω από αυτά. Κι ακόμα θυμηθείτε πόσο δυσάρεστα ήταν τα συναισθήματά σας όταν έτυχε να βρίσκεστε μέσα σε ένα κτήριο από τα παράθυρα του οποίου δεν μπορούσατε να δείτε ουρανό. Τέλος δοκιμάστε να ρωτήσετε κάποιον ή και τον ίδιο σας τον εαυτό: Τι νιώθεις όταν κοιτάς τον ουρανό; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν ” Όμορφα!” , και πολλοί θα ομολογήσουν ότι κατακλύζονται από αισθήματα απεραντοσύνης, ελευθερίας, ανακούφισης ή και περιέργειας!

Κοιτώντας τον ουρανό, υποστηρίζουν οι ουρανοθεραπευτές, δεν διευρύνεται απλώς το οπτικό μας πεδίο αλλά και η αίσθηση της προοπτικής μας,  ενεργοποιείται η φαντασία μας, ξυπνάει η περιέργεια μας, και γενικά διευρύνεται το πνεύμα μας και η αντίληψή μας για το σύμπαν. Από τον μικρόκοσμό μας χωρίς να το καταλάβουμε μεταφερόμαστε σ’ έναν πολύ μεγαλύτερο, σ’ έναν απέραντο κόσμο. Και χωρίς να το συνειδητοποιούμε, σιγά-σιγά, μια αίσθηση ζωντάνιας, αισιοδοξίας και δύναμης αρχίζει να μας πλημμυρίζει.

Προκειμένου όμως να ουρανοθεραπευτούμε δεν αρκεί να κοιτάμε και να θαυμάζουμε ό,τι βλέπουμε στον ουρανό. Σημαίνει ότι την ώρα που κοιτάμε τον ουρανό βάζουμε σε λειτουργία την περιέργειά μας, την παρατηρητικότητά μας και την ευαισθησία μας. Τι συναισθήματα μας προκαλούν τα χρώματα, οι αποχρώσεις και οι εναλλαγές που βλέπουμε στον ουρανό; Γιατί το ροζ της αυγής είναι το πιο όμορφο του κόσμου; Πότε και γιατί τα σύννεφα μας φαίνονται πολύ κοντινά, πότε και γιατί τα αστέρια είναι πιο φωτεινά; Πώς νιώθουμε όταν τα παρατηρούμε;

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ουρανός είναι ένα μέρος του «έξω» -έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού ή του γραφείου. Και όπως η επαφή μας με το «έξω» και ειδικότερα η επαφή μας με τη φύση λειτουργεί θεραπευτικά για τον ψυχισμό μας, έτσι λειτουργεί και ο ουρανός.

Δεδομένου λοιπόν ότι η χώρα μας διαθέτει ένα τόσο όμορφο “έξω”,  και ειδικότερα τον πιο υπέροχο ουρανό του κόσμου, όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας,  δεν είναι κρίμα να μην ουρανοθεραπευόμαστε καθημερινά;