Bάζετε στόχους αλλά συνεχώς αναβάλλετε την υλοποίησή τους;

Bάζετε στόχους αλλά συνεχώς αναβάλλετε την υλοποίησή τους;

Αν ναι, τότε ήρθε η στιγμή να κάνετε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον εαυτό σας. Αρχίστε υποβάλλοντας του μερικές απλές ερωτήσεις:

  • Γιατί έβαλες αυτόν τον στόχο;
  • Γιατί θέλεις να κάνεις αυτή την αλλαγή στη ζωή σου;
  • Έχει σχέση με το «θέλω» σου ή με το «πρέπει» σου;
  • Έχει σχέση με μια επείγουσα ανάγκη σου, ή πρόκειται απλώς για κάτι που θα σου άρεσε να υπάρχει στη ζωή σου;
  • Κάποιος άλλος σου έβαλε, ή σου επέβαλε την ιδέα, ή μόνη σου το σκέφτηκες και το αποφάσισες;

Είναι δηλαδή πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσετε μέσα σας το ή τα κίνητρα σας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου.

Αν το κίνητρο δεν είναι ισχυρό, αν δηλαδή δεν είναι κάτι που το επιθυμείτε διακαώς, αλλά κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες σας οδήγησαν να βάλετε αυτό τον στόχο,  τότε θα δυσκολευτείτε και να αρχίσετε την προσπάθεια και να την ολοκληρώσετε με επιτυχία.

Για παράδειγμα αν βάλατε στόχο να χάσετε τα περιττά σας κιλά, και διαρκώς το αναβάλλετε, γιατί όλα αυτά που απαιτεί η υλοποίησή του δεν σας είναι εύκολα και ευχάριστα – ιδιαίτερο μενού, άσκηση, επιπλέον χρήματα, στέρηση γευστικών απολαύσεων, στέρηση συναναστροφών, κ.ά.-  εστιάστε την προσοχή σας στα κίνητρά σας, για να αντλήσετε την απαραίτητη δύναμη και ενέργεια.

Απαντήστε με ειλικρίνεια στο γιατί θέλετε να χάσετε αυτά τα κιλά. Υπάρχουν λόγοι υγείας;  Νιώθετε δυσφορία και έχετε χάσει την ευκινησία σας; Θέλετε να τα χάσετε για να αρέσετε περισσότερο στους άλλους; Σας στενοχωρεί η εικόνα σας στον καθρέφτη, ή το αρνητικό σχόλιο κάποιου για τη σιλουέτα σας; Θα θέλατε να ντύνεστε με πιο νεανικά και μοντέρνα ρούχα, που όμως τώρα, λόγω των παραπανίσιων κιλών, δεν σας πηγαίνουν; Θέλετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά για όλους αυτούς τους λόγους;

Εν συνεχεία, κλείστε τα μάτια και δείτε τον εαυτό σας… αδύνατο! Επιτέλους μπορείτε να φορέσετε τα ωραία ρούχα που κρέμονταν τόσο καιρό στην ντουλάπα σας, αλλά δεν χωρούσατε σ’ αυτά. Καμαρώστε νοερά τον εαυτό σας μπροστά στον καθρέφτη. Φανταστείτε τους φίλους, τους γνωστούς, τους συναδέλφους σας στη δουλειά  να σας κάνουν κομπλιμέντα του τύπου «πόσο ομόρφυνες»,  «μπράβο σου που κατάφερες να αδυνατίσεις», «τι όμορφη που είναι η σιλουέτα σου», «δείχνεις τουλάχιστον 10 χρόνια νεότερη!», κ.ά. Προσπαθήστε να βιώσετε όσο πιο έντονα μπορείτε τα ευχάριστα συναισθήματα σας που απορρέουν απ’ όλα αυτά. Σκεφθείτε πως τα χρήματα που ξοδέψατε για την αγορά των ρούχων που δεν φορούσατε τόσο καιρό, δεν πήγαν χαμένα, αφού τώρα που αδυνατίσατε μπορείτε να φοράτε. Θυμηθείτε πόσο πιο ευκίνητη, ανάλαφρη νιώθατε πριν πάρετε τα παραπανίσια κιλά, πόση ήταν η σωματική και ψυχική σας ευεξία, σε σύγκριση με την τωρινή σας κατάσταση. Με δυο λόγια «βιώστε» νοερά όλα τα θετικά που θα προκύψουν στη ζωή σας αν ξεκινήσετε την επιχείρηση «αδυνάτισμα Επαναλαμβάνετε αυτόν τον οραματισμό για λίγα λεπτά καθημερινά. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι τα κίνητρά σας τώρα είναι πιο ισχυρά, ότι οι δυσκολίες της προσπάθειας, σας προβληματίζουν λιγότερο, ότι η διάθεσή σας να αναλάβετε τις σχετικές πρωτοβουλίες είναι πολύ μεγαλύτερη. Έτσι η μέρα που θα βάλετε σε εφαρμογή την υλοποίηση του στόχου σας δεν πρόκειται να αργήσει.

Στην περίπτωση που τα περιττά σας κιλά είναι πολλά, 25 για παράδειγμα, και σας τρομάζει το μέγεθος του χρονικού διαστήματος που απαιτεί το εγχείρημά σας και τι μπορεί να προκύψει εντωμεταξύ, καλά θα κάνετε, να μοιράσετε τον στόχο σας σε δυο, τρεις ή και τέσσερις μικρότερους: Ξεχάστε τον αριθμό 25 και εστιάστε κατ’ αρχήν στον αριθμό 5. Βάλτε στόχο να χάσετε 5 κιλά μέσα στον έναν ή δύο επόμενους μήνες. Όταν το πετύχετε, με ανανεωμένη την αυτοπεποίθηση σας, και με βαθύ αίσθημα ικανοποίησης που το καταφέρατε, βάλτε τον επόμενο στόχο σας, να χάσετε δηλαδή 3 κιλά μέσα στους δύο μήνες που ακολουθούν, και πάει λέγοντας μέχρι να πετύχετε τον τελικό σας στόχο, και να χάσετε όλα τα περιττά σας κιλά.

Να θυμάστε ότι όσο πιο μεγαλεπήβολος είναι ένας στόχος, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον διαχειριστείτε. Θα αναβάλλετε διαρκώς τις προσπάθειες υλοποίησής του, θα δυσκολευτείτε να τον επιτύχετε. Προτιμήστε να φτάσετε εκεί που θέλετε κάνοντας κάθε φορά ένα μικρό βήμα.

Βάζετε δηλαδή μικρούς στόχους, που θα σας οδηγήσουν στον μεγαλύτερο. Και προπαντός βάζετε  στόχους που απορρέουν από τις βαθύτερες επιθυμίες και ανάγκες σας. Μόνο έτσι δεν θα αναβάλλετε συνεχώς την υλοποίησή τους!