close

Τιραμισού – Tiramisu

Το δροσερό και ελαφρύ γλυκό που λατρεύουμε μετά από ένα… Κυριακάτικο αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και όχι μόνο!

Για τη κρέμα

500γραμ. τυρί μασκαρπόνε-mascarpone (2 συσκευασίες) από το ψυγείο

6 κ.σ. φουσκωτές ζάχαρη άχνη

2 σφηνάκια καλούα – Kahlua, ή Τια Μαρια – Tia Maria

50 ml στιγμιαίο καφέ εσπρέσο – espresso σε θερμοκρασία δωματίου

Βανίλια

500 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά από το ψυγείο

Για τα μπισκότα

1 ½ πακέτο περίπου (Ανάλογα με το πυρέξ ) σαβαγιάρ lady fingers (Τα ιδανικά για το Tiramisu)

50 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα και άλλα 50 γραμμ. για τους δικούς μας λόγους.

1 σφηνάκι ποτό

250ml Καφέ εσπρέσο

Κακάο

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Σε μια μεγάλη κούπα, ρίχνουμε καυτό νερό. Προσθέτουμε 4 κ.γ. στιγμιαίο καφέ εσπρέσο και ανακατεύουμε.
  2. Γεμίζουμε από αυτόν το καφέ το 1/3 ενός φλιτζανιού του τσαγιού και ελάχιστα παραπάνω.
  3. Στον υπόλοιπο καφέ που έχουμε στη μεγάλη κούπα, προσθέτουμε τα 50 γραμ. σοκολάτα, ανακατεύουμε να λειώσει και ρίχνουμε και 1 σφηνάκι ποτό. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  4. Βάζουμε στο κάδο του μίξερ τις 2 συσκευασίες μασκαρπόνε , τη ζάχαρη άχνη, τα 50 ml καφέ που έχουμε στο φλιτζάνι, τη βανίλια και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.
  5. Αφού αφρατέψουν και όσο χτυπάμε, προσθέτουμε τη κρύα κρέμα γάλακτος και ως «δια μαγείας», σε λίγα λεπτά, έχουμε μια φανταστική αφράτη κρέμα.
  6. Αδειάζουμε τον καφέ με τη σοκολάτα που έχουμε στην κούπα, σε ένα βαθύ πιάτο.
  7. Βυθίζουμε ένα-ένα τα μπισκότα μας και τα στρώνουμε με την πλευρά της ζάχαρης από πάνω στο πυρέξ. Απλώνουμε και στρώνουμε επάνω τους τη μισή κρέμα.
  8. Τρίβουμε με τον τρίφτη του τυριού σε όλη την επιφάνεια σοκολάτα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τη 2η στρώση των μπισκότων.
  9. Απλώνουμε και στρώνουμε επάνω τους την υπόλοιπη κρέμα, το σφραγίζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
  10. Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε, τρίβουμε σε όλη την επιφάνεια σοκολάτα και το πασπαλίζουμε με κακάο.

Σημ. Εάν θέλετε έτσι όπως είναι παγωμένο από το ψυγείο… Εγώ θέλω… Λόγω  της… που με διακατέχει, πριν το σερβίρω, χτυπάω 200 ml κρέμα γάλακτος με βανίλια (χωρίς ζάχαρη)… να γίνουν μια ελαφριά σαντιγί , το απλώνω στο τιραμισού και μετά το πασπαλίζω με τη σοκολάτα και το κακάο!!!