Χορταστικές δροσερές σαλάτες με λαχανικά και φρούτα

Χορταστικές δροσερές σαλάτες με λαχανικά και φρούτα

Η επιλογή των λαχανικών μπορεί να είναι, μαρούλι, μαρούλι κατσαρό, σαλάτα Γαλλική, σπανάκι, ρόκα, ή και λίγο απ’ όλα… Από φρούτα, φράουλες, πεπόνι, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ακτινίδια, ανανά και σταφύλια.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΡΙ

340 γραμμ. μοσχαρίσιο φιλέτο

? κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

? φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού, ή λάιμ

3 κουταλιές της σούπας hoisin σος

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

1 σκελίδα σκόρδου λειωμένη

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 μεσαίου μεγέθους πεπόνι κομμένο σε κυβάκια, ή φρέσκα δαμάσκηνα, ή ανανά, ή ροδάκινα…

1 μικρή πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες

1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες

1 σαλάτα πράσινη (Γαλλική) κομμένη με τα δάχτυλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρεμμύδι χονδροκομμένο

½ φλιτζάνι του τσαγιού αγγούρι κομμένο σε τέταρτα

½ φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο

½ φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνετε το γκριλ στη μεσαία θερμοκρασία.

2. Αλατοπιπερώνετε το φιλέτο και το ψήνετε στο γκριλ για 6 λεπτά από τη μια πλευρά και 6 λεπτά από την άλλη.

3. Το βγάζετε και το αφήνετε στο ξύλο κοπής να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

4. Το κόβετε σε λεπτές φέτες.

5. Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τη σαλάτα.

6. Ρίχνετε από πάνω το πεπόνι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το αγγούρι.

7. Προσθέτετε τις φέτες του φιλέτου, το δυόσμο και το μαϊντανό.

8. Χτυπάτε στο μπλεντεράκι το χυμό του λάιμ, ή του λεμονιού, τη hoisin, τη ζάχαρη, το λάδι και το σκόρδο και περιχύνετε τη σαλάτα.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

 

1 ½ κιλό φιλέτο γαλοπούλας σε φέτες

Λίγο αλάτι και πιπέρι

4 φλιτζάνια του τσαγιού baby σπανάκι και μαρούλι κατσαρό μοβ

1 φλιτζάνι του τσαγιού φράουλες σε φέτες

2 ακτινίδια κομμένα σε τέταρτα

½ φλιτζάνι του τσαγιού αλατισμένα cashews

½ φλιτζάνι τσαγιού ζωμό κοτόπουλο από 1 κύβο με λιγότερο αλάτι

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κουταλάκια του γλυκού λάδι

2 κουταλάκια του γλυκού έτοιμη μουστάρδα

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Διαλύστε το κύβο του κοτόπουλου σε ½ φλιτζάνι καυτό νερό και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

2. Πλύνετε και βάλτε το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε πλυμένο και κομμένο με τα δάχτυλά σας το κατσαρό μαρούλι.

3. Κόψτε τις φράουλες και τα ακτινίδια και προσθέστε τα στα λαχανικά.

4. Βάλτε να ζεσταθεί ένα αντικολλητικό τηγάνι-γκριλ και ψήστε τις φέτες της γαλοπούλας. Γυρίστε τες και από τις 2 μεριές μέχρι να πάρουν χρώμα και να είναι το κρέας τους λευκό μέχρι μέσα. Όταν ψηθούν, ρίξτε τους λίγο αλάτι και πιπέρι. Βάλτε τη γαλοπούλα πάνω από τα λαχανικά και τα φρούτα.

5. Προσθέστε τα cashews.

6. Χτυπήστε με το μπλεντεράκι σας το ζωμό, το λάδι, το μέλι και τη μουστάρδα.

7. Περιχύστε τη σαλάτα και τρίψτε λίγο πιπέρι από πάνω.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

 

12 μεγάλες γαρίδες αποφλοιωμένες και κομμένες στη μέση

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 φλιτζάνι του τσαγιού ακτινίδια καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα, ή πεπόνι κομμένο σε κυβάκια

2 φλιτζάνια του τσαγιού πράσινη Γαλλική σαλάτα κομμένη με τα δάχτυλα

2 κουταλάκια του γλυκού λάδι

1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού

Χυμό από 1 λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Καθαρίστε τις γαρίδες και κόψτε τες στη μέση.

2. Βάλτε τη 1 κουταλιά λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τις γαρίδες μέχρι να ψηθούν. Αφήστε τες στην άκρη.

3. Πλύνετε και κόψτε τη σαλάτα. Βάλτε τη σε ένα μπολ. Προσθέστε τις γαρίδες και ανακατέψτε την.

4. Καθαρίστε και κόψτε τα ακτινίδια και προσθέστε τα στη σαλάτα.

5. Αναμείξτε σε ένα μπολάκι όλα τα υπόλοιπα υλικά και περιχύστε την.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

 

2 φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε φέτες

Διάφορα ανάμεικτα πράσινα λαχανικά

Διάφορα φρούτα πεπόνι καρπούζι ροδάκινα

Καβουρντισμένα καρύδια πεκάν

Τρίμα τυριού φέτας, ή ροκφόρ

Ντρέσινγκ

? φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος μαγειρικής

3 κουταλιές της σούπας balsamico

3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ή μέλι

1 ½ κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορο

Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Καβουρντίζετε σε ένα τηγάνι τα καρύδια πεκάν και τα αφήνετε στην άκρη.

2. Βάζετε ένα τηγάνι-γκριλ να ζεσταθεί καλά και ψήνετε το κοτόπουλο.

3. Κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά.

4. Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τα λαχανικά. Αραδιάζετε στη μέση, τις φέτες του κοτόπουλου. Στολίζετε γύρω-γύρω με τα φρούτα, τα πεκάν και το τυρί.

5. Χτυπάτε τη κρέμα με το balsamico, τη ζάχαρη, ή το μέλι και τον παπαρουνόσπορο μέχρι να ομογενοποιηθούν, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τη σαλάτα.


Ανθή Λαμπίρη