Ψωμί έτοιμο, ώσπου να πεις… “ψωμί!”

Ψωμί έτοιμο, ώσπου να πεις… “ψωμί!”

Φυσικά όπως εσείς , έτσι κι εγώ, σε όλη την περίοδο της καραντίνας είχα τρελαθεί να φτιάχνω ψωμί. Δεν υπήρχε νομίζω συνταγή που να μην δοκίμασα, αλεύρι να μη δοκίμασα, συμπληρωματικό υλικό που να μη δοκίμασα. Είχα τις επιτυχίες μου αλλά και τις… οργιώδεις αποτυχίες…  Και τελικά έχω να μοιραστώ μαζί σας ότι το καλύτερο και ευκολότερο μακράν από όλα τα άλλα το ανακάλυψα τυχαία μόλις πριν από λίγες ημέρες.  Δοκιμασμένο περισσότερες από δύο φορές και μάλιστα με μίξεις στο αλεύρι ( βασικό πάντα το κίτρινο στο 70% και το υπόλοιπο, πολύσπορο συνήθως ), σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Yλικά

1 κ. αλεύρι ειδικό για ψωμί

640 ml χλιαρό νερό

2 κ.γλ. αλάτι κοφτά

2 κ. σ. ζάχαρη

2 φακελάκια ξηρή μαγιά ( να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες στο φακελάκι για να βεβαιωθείτε πως η ποσότητα που περιέχει αντιστοιχεί σε 1κ. αλεύρι)

2-3 κ.σ. λάδι

Πώς το φτιάχνω

Αρχικά κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το αλάτι και κάτι παραπάνω από την μισή ποσότητα ζάχαρης, στη συνέχεια βάζω την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μπολ και ρίχνω το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά. Ανακατεύω καλά . Όταν βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει κόμπος μαγιάς, ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι και το αναμιγνύω αρχικά με ένα κουτάλι. Όταν αρχίσει να γίνεται ζυμάρι φυσικά συνεχίζω με τα χέρια μου. Ολοκληρώνω ρίχνοντας το λάδι μου. Συνεχίζω για πολύ λίγο το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί και το τελευταίο υλικό μου, κάνω τη ζύμη μπαλίτσα, σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη, τυλίγω σε κουβερτούλα και το αφήνω σε ζεστό σημείο τουλάχιστον για 2 ώρες.

Μετά από τις 2 ώρες , η ζύμη μου έχει υπερδιπλασιαστεί και είναι έτοιμη να την κάνω καρβελάκια ή φρατζόλες ανάλογα με το τι προτιμώ. Ζυμώνω ελάχιστα με τον εξής τρόπο. Απλώνω με μπουνίτσες της δίνω 4γωνο ορθογώνιο σχήμα και διπλώνω αντικρυστά τις 2 μεγάλες και μετα τις δυο μικρές πλευρές. Σα να θέλω να κρύψω κάτι μέσα… Αν κολλάει χρησιμοποιώ λίγο λάδι ακόμα για να μπορώ να τη δουλέψω λίγο. Αυτό το δίπλωμα δεν τον κάνω πάνω από 2 ή 3 φορές. Στη συνέχεια τις φτιάχνω στο σχήμα που θέλω, τις βάζω σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου το οποίο έχω καλύψει με λαδόκολλα, τις χαράζω σε δύο σημεία, σκεπάζω και τις αφήνω πάλι γύρω στη μιση ώρα να ξεκουραστούν.

Ψήνω στους 190-200 βαθμούς για 50΄με 55΄ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου

Σημ. Πριν τις φουρνίσω πασπαλίζω με λίγο αλεύρι και λίγο λάδι.

Καλή επιτυχία!