Φοράς μάσκα; Και αν ναι, την πιάνεις και τη φοράς σωστά;

Φοράς μάσκα; Και αν ναι, την πιάνεις και τη φοράς σωστά;

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται, μετά από τους τόσους μήνες συμβίωσης με τον κορωνοϊό και με τις «μέχρι αηδίας» οδηγίες,  που μας έχουν δώσει για την αναγκαιότητα της μάσκας και για τον σωστό τρόπο χρήσης της, να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που είτε δεν φοράνε μάσκα, ή την έχουν κατεβασμένη κάτω από τη μύτη τους, ή την πετάνε στο δρόμο. Να όμως που γίνεται!

Όταν βλέπω τους εξυπνάκηδες που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, για να δείξουν ότι δεν φοβούνται, δεν «μασάνε» και προπαντός δεν σηκώνουν διαταγές και απειλές, θέλω να τους πω κατάμουτρα πόσο ηλίθιοι, ανεύθυνοι και αυτοκαταστροφικοί είναι! Μακάρι οι έλεγχοι να γίνονταν σε ευρύτερη κλίμακα, για να πληρώσουν όλοι αυτοί και μια και δυο και πολλές φορές πρόστιμο ή και να φυλακιστούν.

Όσο για τους άλλους, που λένε ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν και γι’ αυτό κατεβάζουν τη μάσκα τους για να απελευθερώσουν τη μύτη τους, το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι απλώς δεν έχουν προσπαθήσει αρκετά.

Κι εγώ τις πρώτες μέρες ένιωθα μια δυσφορία με τη μάσκα, όμως γνωρίζοντας ότι  οι νοσηλευτές και οι γιατροί τη φοράνε 15 ώρες το 24ωρο, και αναπνέουν μια χαρά, κατάλαβα πως είναι θέμα χρόνου, να τη συνηθίσω κι εγώ. Τώρα πια μπορώ να περπατάω και 1 και 2 ώρες με τη μάσκα μου χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορώ και να μιλάω και να γελάω φορώντας τη, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτό που άργησα λίγο παραπάνω να συνηθίσω, είναι να μην αγγίζω το πρόσωπό μου, όσο και αν κάτι με ενοχλεί, ούτε και την εξωτερική πλευρά της μάσκας.  Ασυναίσθητα το έκανα κάποιες φορές στην αρχή, αλλά τώρα μπορώ και συγκρατούμαι.

  • Ποτέ δεν αγγίζω τη μάσκα μου και αν κατά λάθος το κάνω, αμέσως πλένω τα χέρια μου ή τα καθαρίζω με αντισηπτικό μαντιλάκι.
  • Βάζω και βγάζω τη μάσκα πιάνοντάς τη μόνο από τα λαστιχάκια.
  • Την υφασμάτινη μάσκα την πλένω καθημερινά σε καυτό νερό και απορρυπαντικό και τη σιδερώνω με καυτό σίδερο.
  • Την απλή χειρουργική μάσκα τη χρησιμοποιώ 5 το πολύ 6 ώρες και μετά την πετάω στα σκουπίδια, αφού πρώτα την έχω βάλει σε ένα σακουλάκι ή τυλίξει σε χαρτί κουζίνας.
  • Έχω πάντα μαζί μου μια έξτρα μάσκα, στη περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο πάθει κάτι αυτή που φοράω – βραχεί ή σκιστεί, ή κοπεί ένα λαστιχάκι.
  • Φοράω τη μάσκα μου πριν ανοίξω την πόρτα του σπιτιού μου για να βγω έξω.
  • Τη βγάζω μόνο όταν μπω ξανά μέσα στο σπίτι και αμέσως πλένω τα χέρια μου.

Μου είπαν οι πλέον γνώστες και αρμόδιοι στον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού, ότι μόνο η μάσκα μπορεί να με προστατέψει, ότι μόνο φορώντας μάσκα μπορώ να προστατέψω τους άλλους, και ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ!