Αν θέλετε να μείνετε για πάντα νέοι και υγιείς μην ξεχνάτε τα αντιοξειδωτικά!

Αν θέλετε να μείνετε για πάντα νέοι και υγιείς μην ξεχνάτε τα αντιοξειδωτικά!

Με κάθε μας αναπνοή… γερνάμε μια σταλίτσα! ΚΙ επειδή δεν γίνεται να μην αναπνέουμε, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε αυτή η σταλίτσα να είναι όσο γίνεται μικρότερη.

Κι εξηγούμαι: Μία από τις αιτίες της πρόωρης γήρανσης είναι το λεγόμενο οξειδωτικό στρες. Δηλαδή το στρες που δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου όταν αυτές αυξάνονται πέρα από τα φυσιολογικά όρια.

Αυτές λοιπόν οι ελεύθερες ρίζες, αν και σε φυσιολογικές ποσότητες είναι απαραίτητες για τη ζωή μας κι εξαιρετικά σημαντικές για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς μας προστατεύουν από τους ιούς και τα μικρόβια, όταν αυξηθούν, προκαλούν κυτταρικές βλάβες. Αποτέλεσμα; Γερνάμε πρόωρα και συχνά αρρωσταίνουμε σοβαρά.

Ευτυχώς ο οργανισμός μας διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς που εμποδίζουν την αύξηση των ελευθέρων ριζών. Δυστυχώς όμως με το πέρασμα του χρόνου αυτοί οι μηχανισμοί αποδυναμώνονται, κι εδώ έρχονται τα αντιοξειδωτικά για να τους ενισχύσουν.

Με άλλα λόγια όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά έχουν οι τροφές που καταναλώνουμε τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε από το οξειδωτικό στρες και κατ’ επέκτασιν από την πρόωρη γήρανση και τις ασθένειες.

Τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, κι επομένως οι τροφές που αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές τους θα πρέπει να ενταχθούν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Α είναι τα κόκκινα, πορτοκαλί και σκούρα πράσινα λαχανικά, οι γλυκοπατάτες, η κολοκύθα, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα καρότα, οι ντομάτες, το πεπόνι, το συκώτι, ο τόνος και όλα τα λιπαρά ψάρια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αυγά και τα πλήρη γαλακτοκομικά.
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C, είναι όλα τα εσπεριδοειδή, τα κεράσια, ο ανανάς, τα ακτινίδια, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και ο μαϊντανός.
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνες Ε είναι όλοι οι ξηροί καρποί με πρώτα τα αμύγδαλα, όλοι οι σπόροι με πρώτους τους ηλιόσπορούς, το σουσάμι, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελών.
  • Τροφές με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής άλεσης με πρώτη τη βρώμη, ο κουρκουμάς, ο λιναρόσπορος, το σκόρδο, τα ρόδια, τα μήλα, το πράσινο τσάι και τα λιπαρά ψάρια.

Εννοείται βέβαια ότι όλες τις παραπάνω τροφές, προκειμένου να επωφεληθούμε από τα πολύτιμα συστατικά τους, θα πρέπει να τις καταναλώνουμε σε επαρκείς ποσότητες. Γι’ αυτό συστήνεται να καταναλώνουμε καθημερινά: 2 φρούτα, 2 μερίδες λαχανικών, 2 μερίδες φυτικών ινών, 2 κουταλιές ελαιόλαδου, 2 κουταλάκια του γλυκού, κουρκουμά σε φαγητά ή νερό, 1 κουταλιά λιναρόσπορο σε φαγητά, σαλάτες ή νερό, 1 χούφτα ξηρών καρπών ή ένα φλυτζάνι ηλιόσπορούς. Επίσης συστήνεται να χρησιμοποιούμε συχνά στη μαγειρική μας  το σκόρδο, να καταναλώνουμε εβδομαδιαίως 4 μερίδες λιπαρών ψαριών και 1 τουλάχιστον μερίδα οσπρίων.