Πώς να διατηρήσετε τη φόρμα σας και την καλή σας διάθεση στην εποχή του lockdown

Πώς να διατηρήσετε τη φόρμα σας και την καλή σας διάθεση στην εποχή του lockdown

Το ακούμε και το διαβάζουμε συνεχώς επομένως το γνωρίζουμε πολύ καλά: Η άσκηση ωφελεί σοβαρά τη σωματική και ψυχική μας υγεία γενικώς, και ειδικότερα μας προστατεύει από τις ιώσεις, μας φτιάχνει τη διάθεση, και δεν επιτρέπει στη ζυγαριά να μας εκπλήξει δυσάρεστα- αντίθετα μπορεί και να μας… χαροποιήσει. Κι όταν λέμε άσκηση δεν εννοούμε μόνο τη βόλτα με το σκύλο ή το περπάτημα στο πάρκο και στη γειτονιά, αλλά και τη γυμναστική. Βέβαια όσοι έχουν συνηθίσει να γυμνάζονται μόνο στο γυμναστήριο, θα δυσκολευτούν λίγο τώρα, στην εποχή του lockdown, ενώ οι πιο τεμπέληδες το προβάλλουν ως δικαιολογία για να λουφάρουν από τη γυμναστική.

Εμείς όμως έχουμε λύσεις για όλους, προκειμένου να διατηρήσετε τη φόρμα και την καλή σας διάθεση.

  1. Γυμναστική στο σπίτι

Τρεις τουλάχιστον φορές την εβδομάδα φοράμε τη φόρμα μας και τα αθλητικά μας και επιλέγουμε από το “you tube” το πρόγραμμα γυμναστικής που μας αρέσει περισσότερο.

  1. Σκαλοπάτια… αγάπη μου

Ξεχάστε το ασανσέρ. Εάν θέλετε να αποκτήσετε τέλεια πόδια ανεβείτε τις σκάλες με τις μύτες των πελμάτων. Αν πάλι θέλετε να συσφίξετε τους γλουτούς και τους γοφούς ακουμπάτε όλο το πέλμα. Αν για να ανεβείτε στο διαμέρισμά σας ή στο γραφείο σας πρέπει να ανεβείτε πολλούς ορόφους, γεγονός πολύ κουραστικό, αρκεί να ανεβείτε με τα πόδια μόνο τους δυο. Εννοείτε ότι στο κατέβασμα, κατεβαίνουμε όλους τους ορόφους με τα πόδια.

  1. Περπατήστε στο πάρκο ή στο δρόμο

Για να διώξετε τα περιττά κιλά δεν πρέπει ούτε να τρέχετε αλλά ούτε και απλά να κάνετε βόλτα. Ιδανικό είναι το γρήγορο περπάτημα εκείνο δηλαδή που προκαλεί εφίδρωση αλλά όχι λαχάνιασμα. Φροντίστε να διαφοροποιείτε τον ρυθμό σας κάθε λίγα λεπτά. Για παράδειγμα 5 λεπτά πιο γρήγορα, 5 πιο αργά. Η διαλειμματική άσκηση ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και έτσι καίμε περισσότερες θερμίδες. Φροντίστε καθημερινά να κάνετε 4-6 χιλιόμετρα. Αν διαθέτετε ποδήλατο φροντίστε να κάνετε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα και… μην αποφεύγετε τις ανηφόρες.

  1. Μετατρέψτε το νοικοκυριό σε άσκηση

Το να σκουπίζετε, να καθαρίζετε το μπάνιο και γενικά να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού είναι σίγουρα καλό για τη φόρμα σας. Αν όμως θέλετε κάτι παραπάνω κάντε τα εξής: βάλτε μικρά βαράκια στους καρπούς ενώ πλένετε τα τζάμια. Όταν σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα τεντώστε όσο μπορείτε περισσότερο τον βραχίονα και μετά λυγίστε τον φέρνοντας προς τα πίσω τον αγκώνα, επαναλαμβάνοντας το ίδιο και με τα δύο χέρια. Ενώ μαγειρεύετε λυγίστε τις γάμπες κρατώντας τις φτέρνες σταθερά στο έδαφος και συσφίξτε τους γλουτούς για ένα λεπτό. Όταν σιδερώνετε κρατάτε τους αγκώνες όσο πιο ψηλά μπορείτε: έχετε το ίδιο αποτέλεσμα όπως όταν κάνετε βαράκια.

  1. Μπροστά στην αγαπημένη μας τηλεόραση

Ευτυχώς που υπάρχει και η τηλεόραση γιατί χωρίς αυτήν δεν θα τη βγάζαμε καθαρή κλεισμένοι στο σπίτι. Για ένα τουλάχιστον μισάωρο καθημερινά συνδυάστε την άσκηση με την τηλεθέαση. Αν έχετε στο σπίτι διάδρομο ή ποδήλατο γυμναστικής εγκαταστήστε τα απέναντι από μια τηλεόραση. Αν όχι, κάντε μερικές ασκήσεις καθώς κάθεστε στον καναπέ. Εννοείται όχι κουλουριασμένοι ή αναπαυτικά καθισμένοι. Η πλάτη πρέπει να είναι ίσια, η μέση να στηρίζεται καλά σε ένα μαξιλάρι και τα πέλματα να πατάνε γερά στο πάτωμα.

Αν έχετε ένα λάστιχο – αν όχι είναι πολύ εύκολο να προμηθευτείτε ή να φτιάξετε ένα- περάστε το στους καρπούς των χεριών σας τεντώστε το μέχρι εκεί που δεν σας ενοχλεί και ανοιγοκλείνετε τα χέρια κρατώντας πάντα το λάστιχο τεντωμένο. Μετά βάζετε το λάστιχο στους αστραγάλους σας και ανοιγοκλείνετε τα πόδια σας.

Επίσης μπορείτε να κάνετε άσκηση με μια μικρή μπάλα που θα τοποθετήσετε ανάμεσα στα γόνατά σας και θα την πιέζετε όσο πιο δυνατά μπορείτε. Έτσι ασκείτε τους προσαγωγούς σας.

Σηκώνετε κατά διαστήματα τις φτέρνες από το έδαφος και ταυτόχρονα συσπάτε τους κοιλιακούς μυς. Κρατήστε αυτή τη στάση για 15 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Επαναλάβετε 10 φορές.

Τέλος καλό θα ήταν να ξεχάσετε, αν όχι για όλες τις ώρες, αλλά όσο περισσότερο μπορείτε, το τηλεκοντρόλ και να σηκώνεστε από τον καναπέ για να αλλάξετε κανάλι.

  1. Με το τηλέφωνο στο χέρι

Στην εποχή του lockdown επικοινωνούμε με όλους τηλεφωνικά, που σημαίνει ότι περνάμε αρκετή ώρα με το τηλέφωνο στο χέρι. Γι’ αυτό όσο μιλάτε ακουμπήστε στον τοίχο και αρχίστε να κατεβαίνετε αργά προς τα κάτω λυγίζοντας τα πόδια, σαν να ετοιμάζεστε να κάτσετε σε μια καρέκλα. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 2-3 λεπτά. Αν έχετε τη συσκευή στο δεξί χέρι, σηκώστε το αριστερό ψηλά και μετά αλλάξτε χέρι και επαναλάβετε το ίδιο. Ακόμα καλύτερα χρησιμοποιείστε ακουστικά ώστε να έχετε και τα δυο χέρια ελεύθερα.

  1. Στρέτσινγκ πρωί, μεσημέρι και βράδυ

Μόλις ξυπνήσετε το πρωί κάνετε για 5 τουλάχιστον λεπτά στρέτσινγκ και επαναλάβετε το ίδιο κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Επίσης κάνετε στρέτσινγκ μετά το περπάτημα στο πάρκο ή στο δρόμο. Αν δεν γνωρίζετε πολλές ασκήσεις στρέτσινγκ πατήστε εδώ https://lifesharing.gr/2018/03/19/Ασκήσεις-stretch…ια-όλους-ακόμα-κ/

  1. Ψώνια με τα πόδια

Κάθε 2-3 μέρες πηγαίνετε για ψώνια με τα πόδια. Μοιράστε τα ψώνια σας σε δυο περίπου ισοβαρείς τσάντες και κρατήστε τη μια με το ένα χέρι, την άλλη με το άλλο. Καθ’ οδόν προς το σπίτι σταματάτε κάθε τόσο και για ένα λεπτό λυγίζετε τα γόνατα, κρατήστε ίσια τη μέση, τους αγκώνες κολλημένους στο σώμα και σηκώστε τις σακούλες μέχρι το ύψος του στήθους.

  1. Αν χρησιμοποιείτε μεταφορικά μέσα

Αντί να περιμένετε το λεωφορείο στη συνηθισμένη στάση κοντά στο σπίτι σας, περπατήστε μέχρι την επόμενη. Επίσης κατεβείτε μία στάση πριν την κανονική και περπατήστε μέχρι τον τελικό σας προορισμό. Αν δεν είστε κουρασμένοι, προτιμήστε να μείνετε όρθιοι μέσα στο λεωφορείο αντί να καθίσετε.

10. Άσκηση και… του μυαλού

 Όσο περισσότερες είναι οι καθημερινές δραστηριότητες μας τόσο εξασκείται και το μυαλό μας. Όμως κλεισμένοι στο σπίτι και με όλο το ζόρι που τραβάμε εξ αιτίας του κορωνοϊού, είναι απαραίτητη η άσκηση του μυαλού. Sudoku, σταυρόλεξα και κάθε είδους σπαζοκεφαλιές, θα μας ωφελήσει πολύ να τα βάλουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα.