Feng shui: Από τη θεωρία, στην πράξη!
Μήπως όταν γυρίζετε σπίτι μετά από μία εξαντλητική ημέρα, σας είναι δύσκολο να ηρεμήσετε; Μήπως αισθάνεστε, ότι όσο και αν έχετε κοιμηθεί, η κούραση δε λέει να σας αφήσει; Μήπως υπάρχουν στιγμές που αισθάνεστε βαριά την ατμόσφαιρα γύρω σας και συχνά έχετε ανεξήγητο εκνευρισμό;
Αν απαντάτε με ευκολία «ναι», σε όλα τα παραπάνω, ίσως να μην φταίνε μόνο οι δύσκολες μέρες που διανύουμε αλλά και η ενέργεια που κυκλοφορεί στο χώρο μας.
Το σπίτι μας είναι το λιμάνι μας. Είναι η φωλιά μας. Θεωρώντας δεδομένο ότι πρέπει πάντα να είναι τακτοποιημένο και καθαρό, ίσως και μία πινελιά Φενγκ Σούι, να έκανε τα πράγματα καλύτερα…Έχουμε τίποτα να χάσουμε αν δοκιμάσουμε να υιοθετήσουμε κάτι από την αρχαία κινέζικη φιλοσοφία διακόσμησης;
Σύμφωνα λοιπόν με το Feng Shui η ζωή μας χωρίζεται σε 8 βασικούς τομείς και κάθε ένας από αυτούς έχει τη δική του θέση μέσα στο σπίτι μας.
Έτσι, πρακτικά έχουμε:
- Ανατολή, η υγεία και οι οικογενειακές σχέσεις,
- Βορράς, η καριέρα και η σταδιοδρομία
- Νότος, η φήμη και η αναγνώριση
- Δύση, τα παιδιά και η τύχη τους
- ΝΔ, ο γάμος και η ευτυχία του ζευγαριού.
- ΝΑ, πλούτος και ευημερία
- ΒΔ, οι άνθρωποι που μας στηρίζουν, οι μέντορες
- ΒΑ, η εκπαίδευση
Για να χωρίσουμε το σπίτι μας στα 8 αυτά τμήματα και να βρούμε έτσι σε ποιόν χώρο του σπιτιού βρίσκεται ο κάθε τομέας της ζωής μας χρειαζόμαστε:
- Την κάτοψη του σπιτιού
- Μια πυξίδα
- Τον χάρτη Πα Γκουα
Ο χάρτης Πα Κουα-τον βλέπετε στη φωτογραφία- είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο του Feng Shui καθώς μας υποδεικνύει πού πρέπει να βρίσκεται ο κάθε τομέας της ζωής μας αλλά και με ποια φυσικά στοιχεία, σχήματα, χρώματα, ή σύμβολα μπορούμε να ενισχύσουμε τον καθένα ξεχωριστά.
Η χρήση της πυξίδας
Για τους αρχάριους, ένας απλός τρόπος για να βρουν τον προσανατολισμό του σπιτιού τους είναι ο εξής:
Στεκόμαστε στο κέντρο του σπιτιού -διαβάστε παρακάτω πώς θα το βρείτε – κρατώντας στο αριστερό χέρι την κάτοψη του σπιτιού μας και στο δεξί την πυξίδα.
Τοποθετούμε την πυξίδα πάνω στην κάτοψη, προσπαθώντας να την κρατήσουμε σε όσο γίνεται πιο σταθερή θέση. Εκεί όπου θα στραφεί το βέλος της πυξίδας είναι ο βορράς. Σημειώνουμε πάνω στην κάτοψη το σημείο που βρίσκεται η ακίδα του βέλους, και εν συνεχεία ενώνουμε το σημείο αυτό με το κέντρο του σπιτιού- το οποίο προηγουμένως το έχουμε επίσης σημειώσει πάνω στην κάτοψη. Προεκτείνουμε αυτή τη γραμμή και προς τις δυο κατευθύνσεις, δηλαδή προς το βορρά και προς το νότο μέχρι να διαπεράσει το περίγραμμα όλου του σπιτιού, και από τις δυο πλευρές. Έχοντας εντοπίσει τον βορρά κι επομένως και τον νότο, έχουμε πλέον εντοπίσει όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα, καθώς γεωμετρικά σε ανάπτυξη ορθού σταυρού τοποθετούμε ανατολή και δύση και τις τέσσερις ενδιάμεσες αυτών κατευθύνσεις φτιάχνοντας το οκτάγωνο.
Η χρήση του Πα Κουα
Εν συνεχεία, τοποθετούμε πάνω στην κάτοψη του σπιτιού μας τον χάρτη Πα Κουα έτσι ώστε το κέντρο του χάρτη να συμπίπτει με το κέντρο του σπιτιού-στην κάτοψη- και ο βορράς του χάρτη με τον βορρά που σημειώσαμε στην κάτοψη, σύμφωνα με την ένδειξη της πυξίδας.
Έτσι βλέπουμε που βρίσκονται οι 8 τομείς της ζωής μας, μέσα στο συγκεκριμένο σπίτι.
Μπορεί να διαπιστώσουμε για παράδειγμα ότι η κουζίνα μας βρίσκεται στο βόρειο μέρος του σπιτιού μας, κι επομένως τώρα ξέρουμε ότι ο τομέας της καριέρας μας βρίσκεται μέσα στην κουζίνα του σπιτιού μας. Άρα ξέρουμε και από τι απειλείται ή πώς να τον ενδυναμώσουμε είτε με μικρές αλλαγές είτε με μικροαντικείμενα. Ή μπορεί να διαπιστώσουμε ότι το καθιστικό μας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος τους σπιτιού μας και επομένως ο τομέας του γάμου και της ευτυχίας του ζευγαριού βρίσκεται στο καθιστικό.
Το κέντρο του σπιτιού
Η περιοχή του σπιτιού μας που βρίσκεται στο κέντρο του, είναι η καρδιά του σπιτιού και παίζει σημαντικό ρόλο στο Feng Shui. Το κέντρο είναι η πηγή του γιν και γιανκ, εξισορροπεί όλο το σπίτι και είναι ο τομέας ουσιαστικής υγείας των κατοίκων του σπιτιού.
Για να το βρούμε χρειαζόμαστε και πάλι την κάτοψη.
Αν το περίγραμμα του σπιτιού είναι τετράγωνο ή ορθογώνιο αυτό είναι εύκολο. Αρκεί να χαράξουμε πάνω στην κάτοψη τις δυο διαγωνίους του περιγράμματος, οπότε το κέντρο του σπιτιού βρίσκεται στο σημείο τομής τους και γύρω από αυτό.
Αν όμως το περίγραμμα του σπιτιού δεν είναι άρτιο τετράγωνο ή ορθογώνιο, αν για παράδειγμα το σπίτι έχει σχήμα πι ή γάμα, ή αν κάποιοι από τους εξωτερικούς τοίχους παρουσιάζουν προεξοχές, τότε για να βρούμε το κέντρο του πρέπει πρώτα να διαμορφώσουμε την κάτοψη, προεκτείνοντας με διακεκομμένες γραμμές τις προεξοχές στο περίγραμμα, έτσι ώστε να πετύχουμε σχήμα τετραγώνου ή ορθογωνίου.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Βρίσκουμε ποιος ή ποιοι τομείς της ζωής μας λείπουν από το εσωτερικό του σπιτιού μας, λόγω των εσοχών που παρουσιάζει το περίγραμμα ή, συνειδητοποιούμε ότι το σπίτι έχει πολλές εσοχές και προεξοχές με αποτέλεσμα είτε να δημιοργείται αρνητική ενέργεια, είτε να μπλοκάρεται η ροή του τσι,με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το σπίτι και κατ’ επέκτασιν η ζωή μας.
Αν πάλι όλα αυτά, μας φαίνονται…”κινέζικα”, ας έχουμε απλά στο μυαλό μας ότι ανακατωσούρα, ακαταστασία,βρωμιά,παλιά άχρηστα αντικείμενα,αντικείμενα που μας ξυπνούν κακές μνήμες, μπορούν σίγουρα να μας χαλάνε τη διάθεση ή να μας φορτίζουν αρνητικά σε σημείο να λέμε καμία φορά ” δεν με χωρά το σπίτι μου”!
Η απόφαση είναι δική σας!