Τι να κάνεις στο σπίτι σου για να χαρείς τον χειμώνα που καταφθάνει!

Τι να κάνεις στο σπίτι σου για να χαρείς τον χειμώνα που καταφθάνει!

Επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα φέτος προβλέπεται να περάσουμε τις περισσότερες ώρες του χειμώνα στο σπίτι, μόνοι ή με λίγους στενούς φίλους, αξίζει τον κόπο να ανασκουμπωθούμε και να το μεταμορφώσουμε σε ένα ευχάριστο, άνετο και ζεστό σπιτικό. Φέτος αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε χρήματα στο σπίτι μας! Άλλωστε θα τα εξοικονομήσουμε από…  τα λούσα. Τι να τα κάνουμε αφού συναθροίσεις και έξοδοι θα επιτρέπονται με το σταγονόμετρο και τα ρεβεγιόν θα απαγορεύονται δια ροπάλου; 

Πρώτα – πρώτα μαζεύουμε και αποθηκεύουμε ό,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι ή έξω, στη βεράντα ή στον κήπο, που θυμίζει καλοκαίρι. Τα έπιπλα κήπου που δεν μεταφέρονται φροντίζουμε να τα προστατέψουμε με καλύμματα, ενώ τις μεγάλες γλάστρες τις μετακινούμε σε πιο ασφαλή για την προστασία τους σημεία. Εννοείται ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου που είχαμε βγάλει έξω, τώρα τα επανατοποθετούμε στη θέση τους μέσα στον χώρο μας.

Αν πάνω από το σπίτι μας υπάρχει ταράτσα καθαρίζουμε τις υδρορροές από φύλλα, κλαδάκια ή σκουπιδάκια ώστε να φεύγει το νερό της βροχής κι έτσι να προστατέψουμε το σπίτι από την υγρασία.

Ελέγχουμε πόρτες και παράθυρα ώστε να μην έχουμε διαρροές θερμότητας. Όπου υπάρχει κενό το επισκευάζουμε ή το καλύπτουμε με το ενδεδειγμένο μονωτικό υλικό.

Αν έχετε ανεμιστήρες οροφής επιλέξτε τη χειμερινή λειτουργία που διαθέτουν πολλοί από αυτούς ώστε να κυκλοφορήσει ο ζεστός αέρας που συγκεντρώνεται κοντά στην οροφή. Στην περίπτωση αυτή τα πτερύγια του ανεμιστήρα θα πρέπει να περιστρέφονται δεξιόστροφα, ώστε να ωθούν το ζεστό αέρα προς τα κάτω. Αν δεν διαθέτουν τέτοια λειτουργία απλώς ξεχάστε τους, ή αν σας είναι εύκολο αντικαταστήστε τους με ένα φωτιστικό οροφής μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Αν ζείτε σε περιοχή που έχει υγρασία ή αν το σπίτι σας δεν διαθέτει καλή μόνωση, σκεφθείτε να επενδύσετε φέτος σε έναν αφυγραντήρα. Έτσι θα μειωθεί αισθητά ο χρόνος λειτουργίας των θερμαντικών σωμάτων, αφού ο χώρος χωρίς υγρασία θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα και διατηρεί περισσότερο τη θερμότητα.  Επίσης οι αφυγραντήρες  διαθέτουν λειτουργία για το στέγνωμα ρούχων και οι πιο εξελιγμένοι λειτουργία για τον καθαρισμό του αέρα, κάτι απαραίτητο αν υπάρχουν καπνιστές στο σπίτι ή στην παρέα σας.

Αν έχετε καλοριφέρ ελέγξτε μήπως τα σώματα χρειάζονται εξαέρωση, και ο καυστήρας συντήρηση.

Αν έχετε air condition και δεν του κάνατε σέρβις πέρυσι, φέτος πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε, κι εννοείται να καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα του σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Αν έχετε τζάκι ελέγξτε αν η καμινάδα χρειάζεται καθάρισμα και προμηθευτείτε από τώρα ξύλα.

Τέλος ελέγξτε το αερόθερμο ή το καλοριφέρ του μπάνιου σας, γιατί δεν λέει να τουρτουρίζετε κάθε φορά που κάνετε ντους.

Έλεγχος χρειάζεται και σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, στον θερμοσίφωνα και στις βρύσες,  ώστε να μην χρειαστεί να ψάχνετε χειμωνιάτικα για υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους.

Καθαρίστε εξονυχιστικά όλο το σπίτι, ξεκαθαρίστε και καθαρίστε ντουλάπια και ντουλάπες.

Ντύστε όλα τα δάπεδα, ξύλινα, μαρμάρινα, πλακόστρωτα με όσα χαλιά και χαλάκια διαθέτετε. Στολίζουν πολύ όμορφα το σπίτι και συμβάλλουν στη ζεστασιά του.

Ντύστε παράθυρα και μπαλκονόπορτες με κουρτίνες από βαριά υφάσματα που μειώνουν τυχόν απώλειες από τα κουφώματα και σε προτιμήστε σκούρα χρώματα που τραβάνε τον ήλιο και ζεσταίνουν κυριολεκτικά και αισθητικά τον χώρο. Αν δεν διαθέτετε τέτοιες κουρτίνες ίσως αξίζει τον κόπο φέτος να επενδύσετε χρήματα σ’ αυτές.

Καινούριες πινελιές για την ανανέωση του σπιτιού σας. Για να ανανεώσετε τον χώρο σας δεν χρειάζεται να κάνετε ούτε πολλά έξοδα, ούτε αλλαγές στην επίπλωσή του. Δεν χρειάζεται ούτε καν να αλλάξετε τα χρώματα στους τοίχους. Αρκούν μερικές πινελιές εδώ κι εκεί για να κάνουν τη διαφορά!

Κοιτάξτε καλά-καλά γύρω σας, κάθε γωνιά του σπιτιού σας:  

  • Υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει; Υπάρχει κάτι που βαρεθήκατε να βλέπετε ή δεν χρειάζεστε πια; Το αποθηκεύετε ή το χαρίζετε.
  • Υπάρχει κάτι που “μπουκώνει” τον χώρο και δεν σας είναι χρήσιμο; Το αφαιρείτε αμέσως.
  • Αγοράστε καινούρια ριχτάρια για τον καναπέ και τις πολυθρόνες σας.
  • Προσθέστε μαξιλάρια σε καινούρια χρώματα σε καναπέδες, πολυθρόνες ή και στο δάπεδο.
  • Τοποθετήστε σε τραπεζάκια και ράφια κεριά σε διάφορα χρώματα, σχήματα, μεγέθη και αρώματα. Όχι μόνο θα στολίσουν τον χώρο αλλά θα φτιάξουν μια υπέροχη ατμόσφαιρα. 
  • Αν υπάρχουν άδειες γωνιές και αυτό σας ενοχλεί τοποθετήστε εκεί μια μεγάλη γλάστρα ή ένα φωτιστικό δαπέδου.
  • Αν υπάρχει χώρος σε ράφια ή τραπεζάκια, βάλτε σε ωραίες κορνίζες αναμνηστικές φωτογραφίες από ταξίδια ή καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και φωτογραφίες των αγαπημένων σας συγγενών και φίλων,  ώστε να τους βλέπετε… συχνότερα, αφού οι πολλές επισκέψεις για φέτος δεν προβλέπονται.
  • Αν κάποιοι τοίχοι σας είναι γυμνοί και δεν έχετε πίνακες ζωγραφικής για να κρεμάσετε, ωραία λύση είναι να ντύσετε τον τοίχο με μια εντυπωσιακή ταπετσαρία. Μπορείτε επίσης να κρεμάσετε έναν μεγάλο καθρέφτη  ή  πολλές κορνίζες σε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα, άδειες ή με φωτογραφίες.
  • Χρώμα μπορείτε επίσης να προσθέσετε στον χώρο σας τοποθετώντας μικρά χρωματιστά χαλάκια πάνω στα μεγάλα χαλιά σας.

Τέλος φροντίστε η φετινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού σας να είναι η ωραιότερη από ποτέ και η… μακροβιότερη από ποτέ. Φέτος στολίζουμε κάθε γωνιά του σπιτιού μας, ακόμα και το μπάνιο, και μάλιστα από την πρώτη κιόλας μέρα του Δεκέμβρη. Αφού θα μείνουμε που θα μείνουμε σπίτι, τουλάχιστον να το γιορτάσουμε!