5 Ιδέες για να “μεταμορφώσετε” τα παλιά σας ποτήρια

5 Ιδέες για να “μεταμορφώσετε” τα παλιά σας ποτήρια

Φαντάζομαι ότι και σε εσάς έχει τύχη αρκετά συχνά, κυρίως μετά από … “εκκαθαρίσεις” σε ντουλάπια κουζίνας ή μπουφέ, να ανακαλύπτετε παλιά ποτήρια σε διαφορετικά σχήματα και χρώματα ή απλά 2-3 ίδια, όσα γλίτωσαν δηλαδή,  από το αγαπημένο σας σερβίτσιο.  Αν μέχρι τώρα απλά τα πετάγατε στα σκουπίδια, εμείς έχουμε να σας προτείνουμε καλύτερη λύση. Μεταμορφώστε τα απλά, σε υπέροχα διακοσμητικά αντικείμενα.

Ιδέα 1η : Κηροπήγειο με αποξηραμένα φύλλα

Υλικά που θα χρειαστούμε,

Κόλλα για Ντεκουπάζ, ή Ατλακόλ αραιωμένη με νερό, ή Κόλλα Υγρή για Χειροτεχνία Varnish, από το βιβλιοπωλείο.

1-2 φρέσκα τριαντάφυλλα με μεγάλο κοτσάνι και πολλά φύλλα

Χαρτομάντιλα σε κουτί

Μαλακό και πλατύ πινελάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Αφαιρούμε τα φύλλα και αν θέλουμε και τα πέταλα από τα τριαντάφυλλα. Στρώνουμε με λευκό απορροφητικό χαρτί κουζίνας δυο απέναντι σελίδες ενός βιβλίου και απλώνουμε σε μια σειρά, φύλλα και πέταλα. Αν δεν μας φτάσει η μια σελίδα, κάνουμε το ίδιο και σε μια επόμενη. Κλείνουμε το βιβλίο, βάζουμε βάρος από πάνω του και το ξεχνάμε για λίγο καιρό. (Όπως κάναμε όταν ήμασταν μικρές με τα λευκώματα). Όσο περισσότερο βάρος βάλουμε πάνω στο βιβλίο, τόσο πιο γρήγορα θα ξεραθούν τα λουλούδια μας.
  2. Όταν ξεραθούν τα φύλλα και τα πέταλα, ξεκινάμε την διακόσμηση.
  3. Ανοίγουμε, διαχωρίζουμε τα χαρτομάντιλα, για να έχουμε ένα μονό φύλλο και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος των φύλλων. Περνάμε την εξωτερική πλευρά του ποτηριού, με ένα βαμβακάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, για να αφαιρέσουμε τυχόν δαχτυλιές.
  4. Απλώνουμε μια λεπτή στρώση υγρής κόλλας, σε όλη την εξωτερική επιφάνεια του ποτηριού.
  5. Παίρνουμε ένα-ένα τα φυλλαράκια με προσοχή, γιατί τώρα που ξεράθηκαν είναι εύθραυστα και τα πέταλα, αν τα χρησιμοποιήσουμε και τα κολλάμε στο ποτήρι όσο καλύτερα μπορούμε.
  6. Περνάμε πάνω στο πρώτο φύλλο, απαλά και με προσοχή κόλλα. Κολλάμε επάνω του ένα χαρτάκι και πάνω στο χαρτάκι απλώνουμε απαλά κόλλα. Κάνουμε το ίδιο και στα υπόλοιπα φύλλα.
  7. Στην συνέχεια, κολλάμε χαρτάκια σε όλη την επιφάνεια, ακόμα και στα σημεία που δεν υπάρχουν φύλλα και είναι σκέτο γυαλί, για να έχουμε στο τέλος μια θαμπή επιφάνεια. Όσες περισσότερες στρώσεις χαρτάκια και κόλλα βάλουμε, τόσο πιο θαμπό και λευκό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Κάθε φορά που θα περνάμε καινούργια στρώση χαρτιών και κόλλας, θα περιμένουμε να έχει στεγνώσει τελείως η προηγούμενη στρώση.
  8. Το κηροπήγιο της φωτογραφίας, έχει 3 στρώσεις χαρτί και κόλλα. Αν σας αρέσει το αποτέλεσμα στην φωτογραφία που είναι αναμμένα τα κεράκια, κάντε και εσείς το ίδιο.

Σημ: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα χαρτομάντιλα με χαρτοπετσέτες, που θα τις διαχωρίσετε για να είναι πάλι μονόφυλλες. Οι χαρτοπετσέτες, όπως και τα χαρτομάντιλα, δεν είναι απαραίτητο να είναι λευκά. Μπορεί να είναι ροζ, σομόν, γαλάζιο, για να σας δώσει μια παλ απόχρωση στο κηροπήγιο.

Ακόμα, μπορείτε να χρωματίσετε εσωτερικά το γυαλί, με τον ακόλουθο τρόπο.

Θα χρειαστείτε,

Χρώμα για γυαλί βιολέ

Χρώμα για γυαλί κίτρινο

Μερικές χάντρες, ή πετρούλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Θα στάξετε κίτρινο χρώμα σε αποστάσεις εσωτερικά του ποτηριού, από το στόμιο προς τα κάτω. Θα δημιουργηθούν κίτρινες ρίγες.
  2. Στην συνέχεια, θα στάξετε κατά τον ίδιο τρόπο βιολέ χρώμα, ανάμεσα από το κίτρινο.
  3. Θα ρίξετε μερικές μικρές πετρούλες στον πάτο του ποτηριού.
  4. Θα κλείσετε το στόμιο του ποτηριού με ένα πιάτο και θα το ανακινήσετε δυνατά, για να απλωθούν τα χρώματα.
  5. Θα χρειαστεί να περάσουν 24 ώρες για να στεγνώσουν τα χρώματα.

Ιδέα 2η Χρωματιστά κηροπήγεια

Αν σας άρεσε η προηγούμενη ιδέα με τα χρώματα, εμπνευστείτε από την φωτογραφία. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ειδικά χρώματα γυαλιού, με ακριλικά χρώματα γενικής χρήσης, από το βιβλιοπωλείο, αραιωμένα με λίγο νερό. Αυτά τα χρώματα είναι πιο εύκολα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για πολλά πράγματα και στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

Ιδέα 3η Κηροπήγειο vintage

Υλικά που θα χρειαστούμε

Φύλλα από ένα παλιό βιβλίο μουσικής, ή σελίδες από κάποιο άλλο παλιό βιβλίο

Κόλλα για Ντεκουπάζ, ή Ατλακόλ αραιωμένη με νερό, ή Κόλλα Υγρή για Χειροτεχνία Varnish, από το βιβλιοπωλείο.

Ψαλίδι, μολύβι

Μεζούρα

Πινέλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Μετράμε με την μεζούρα μας την περίμετρο του ποτηριού και το ύψος του.
  2. Κόβουμε την παρτιτούρα στο σημείο που θέλουμε, σύμφωνα με τα μέτρα μας.
  3. Περνάμε την εξωτερική πλευρά του ποτηριού, με ένα βαμβακάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα, για να αφαιρέσουμε τυχόν δαχτυλιές.
  4. Απλώνουμε με το πινέλο μια στρώση κόλλας σε όλη την εξωτερική επιφάνεια του ποτηριού και κολλάμε την παρτιτούρα.
  5. Στρώνουμε την παρτιτούρα με τα δάχτυλα μας, προσπαθώντας να κολλήσει ωραία και να μην αφήσει φυσαλίδες αέρα μέσα.
  6. Στην συνέχεια, ξεκινάμε να απλώνουμε με το πινέλο μας πάνω στην παρτιτούρα λίγη-λίγη κόλλα, γύρω στα 3 εκατοστά την φορά, γύρω-γύρω, την στρώνουμε καλά και συνεχίζουμε πιο πάνω. Το αφήνουμε να στεγνώσει τελείως, πριν περάσουμε την δεύτερη και τελευταία στρώση κόλλας. Αν έχετε την διάθεση, περάστε το και τρίτη. Δεν κάνει κακό, το αντίθετο, θα το κάνει ωραιότερο.

Σημ: Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είνα, ότι όταν στεγνώσει η κόλλα θα γίνει διάφανη και δεν θα φαίνεται, αλλά αν δεν την έχουμε απλώσει ομοιόμορφα, θα παραμείνει ανάγλυφη. Γι’ αυτό πρέπει να δουλεύουμε λίγο-λίγο και αργά, για να την απλώνουμε καλά και να αποζημιωθούμε στο τέλος, από το λείο και βελούδινο αποτέλεσμα.

Ιδέα 4η Διακοσμήστε με κουμπιά

Βγάλτε όλα τα παλιά κουμπιά σας και απλά κολλήστε τα. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούργια για να έχουν ένα χρώμα όπως στην φωτογραφία. Τα διάφορα μεγέθη και χρώματα, θα σας δώσουν πιο σκερτσόζικο αποτέλεσμα.

Ιδέα 5η Κηροπήγεια διακοσμημένα από περιοδικά

  1. Κόψτε την όψη ενός σπιτιού, ή κτηρίου, από ένα περιοδικό, ένα παλιό βιβλίο, ή μια εφημερίδα.
  2. Κόψτε και αφαιρέστε το χαρτί από μερικά παράθυρα, για να δίνει την εικόνα του φωτισμένου σπιτιού.
  3. Ενώστε και στηρίξτε το χαρτί στο πίσω μέρος με λεπτή χαρτοταινία, για να μπορείτε να το αλλάζετε ανάλογα με την διάθεση σας.