Δεν μπορείς να κόψεις τη ζάχαρη; Είναι θέμα… χαρακτήρα!
Είναι εθιστική, είναι ηρεμιστική, είναι ανθυγιεινή, παχυντική και κυρίως, είναι σχεδόν παντού είτε τη βλέπουμε είτε όχι!
Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία εκείνων που προσπαθούν να κόψουν τη ζάχαρη αλλά δεν τα καταφέρνουν, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Όμως ας μην το βάζουμε κάτω γιατί υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από αυτή τη συνήθεια. Και αυτός ο τρόπος είναι θέμα… χαρακτήρα!
Οι τύποι
Ο «παρορμητικός»
Αν το καλοσκεφτείτε, πολλές φορές αφήνουμε εξωτερικούς παράγοντες να επηρεάσουν τη διατροφή μας.
Νιώθουμε πιεσμένοι επαγγελματικά; Μία σοκολάτα μπορεί να μας «απελευθερώσει». Μας βασανίζουν προβλήματα προσωπικά ή οικογενειακά; Ένα κομμάτι κέικ ίσως μας κάνει να ξεχάσουμε… Την στιγμή λοιπόν που οι δύστροπες συνθήκες μας οδηγούν στην συνηθισμένη, σχεδόν αντανακλαστική κίνηση, να βάλουμε «ένα γλυκό στο στόμα μας», ας σταματήσουμε και ας αναρωτηθούμε: «Γιατί θέλω να το κάνω αυτό;» «Τι αισθάνομαι;» «Θλίψη; Πλήξη; Αναβλητικότητα;». Μόλις συνειδητοποιήσουμε το πραγματικό συναίσθημα που μας κατακλύζει και μας μπλοκάρει, ας έχουμε έτοιμο ένα «σχέδιο διαφυγής»: Ένα τηλέφωνο σε αγαπημένο πρόσωπο, μία βόλτα στον καθαρό αέρα, το αγαπημένο μας μουσικό κομμάτι, ακόμα και το ξεφύλλισμα ενός περιοδικού ή το σερφάρισμα στο διαδίκτυο θα οδηγήσει το μυαλό μας άρα σίγουρα και τη διάθεση μας σε άλλες κατευθύνσεις…
Ο «οργανωτικός»
Το να αποφασίσει κάποιος να κόψει τη ζάχαρη δεν είναι μόνο μία δύσκολη απόφαση. Είναι και εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να το κάνει ολοκληρωτικά και για μεγάλο διάστημα. Και αυτό, γιατί η ζάχαρη βρίσκεται όχι μόνο σε δεκάδες μορφές ( καστανή, μαύρη, υποκατάστατα, κλπ.) αλλά πολύ περισσότερο κρύβεται ακόμα και σε τρόφιμα που δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να έχουν.
Αν λοιπόν αγαπάμε την οργάνωση και μας αρέσει να σχεδιάζουμε τα πάντα στη ζωή μας δεν έχουμε παρά να έχουμε πάντα μαζί μας το σωστό sugar free σνακ… Για παράδειγμα, αυγά βραστά, σπιτικές μπάρες βρώμης, ένα ελαφρύ τυρί σε μερίδες κλπ, ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια ή κάσιους κατά προτίμηση ανάλατα..
Ο «όλα ή τίποτα»
Τη γνωρίζω καλά αυτή τη συμπεριφορά! Τρία καραμελάκια M&Ms είναι τίποτα αν δεν τελειώσω όλο το πακέτο… Αυτό το παγωτό στο ψυγείο, στοιχειώνει τα όνειρά μου. Ένα κομματάκι σοκολάτας αμυγδάλου; Δεν νομίζω… Συγγνώμη που θα είμαι σκληρή αλλά εδώ η λύση κρύβεται στο «τίποτα» Στην περίπτωση αυτή, απαγορεύονται οι λιχουδιές στο σπίτι και πολύ περισσότερο αυτές οι κρυμμένοι ζαχαρένιοι πειρασμοί… στα συρτάρια του γραφείου!
Ο «προτιμώ τα αλμυρά σνακ, δεν αγαπώ τη ζάχαρη»
Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά στην πραγματικότητα είστε εθισμένοι στην ζάχαρη και μάλιστα στην χειρότερη μορφή της, την «κρυμμένη». Σνακς όπως ψωμάκια τύπου bagels, προϊόντα ζύμης γενικότερα, όλες οι σάλτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή συνοδεύουν τα γρήγορα γεύματά μας στα εστιατόρια περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, άρα ζάχαρη… Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλετε να βάλετε κάτι …αλμυρό στο στόμα σας, σκεφτείτε το δυο φορές…
Πρέπει να κόψω τα πάντα τελικά;
Προφανώς και όχι. Αρκεί να γνωρίζουμε τι τρώμε και βέβαια να τα τρώμε σε συγκεκριμένες ποσότητες.
Για παράδειγμα:
-Να προτιμάμε σνακς που ισορροπούν τον γλυκαιμικό μας δείκτη χαρίζοντας μας το αίσθημα του κορεσμού για πολλές ώρες. Φυτικές ίνες , ταχίνι, λαχανικά κλπ
-Αν προσπαθούμε να κόψουμε τη ζάχαρη, ίσως θα ήταν χρήσιμο για ένα μικρό χρονικό διάστημα τουλάχιστον να περιορίσουμε και τα φρούτα μέχρι να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε την επιθυμία μας.
–Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ζάχαρη όπως λένε οι ειδικοί μπορεί να υπάρχει γύρω μας με 60 διαφορετικές ονομασίες! Μία επίσκεψη σε ένα μεγάλο σουπερ μαρκετ θα μας… πείσει. Κοιτάξτε στα ράφια σε πόσες μορφές προσφέρεται. Από λευκή, ακατέργαστη, μαύρη, ή καστανή, φρουκτόζη, χημικές εκδόσεις και πάει λέγοντας. Ειδικά δε η τελευταία περίπτωση είναι μία μεγάλη παγίδα και αυτό γιατί το ότι γλιτώνουμε τις θερμίδες της δεν σημαίνει ότι πολεμάμε και τον «εθισμό» μας.
-Μην φανεί παράξενο αλλά όλοι συμφωνούν ότι μία φορά την εβδομάδα ένα γλυκάκι της αρεσκείας μας επιβάλλεται Όχι μόνο γιατί το έχουμε ανάγκη αλλά γιατί έτσι, τρώγοντας στην ουσία κατ’ επιλογή και πάνω από όλα απενοχοποιημένα, πραγματικά μαθαίνουμε να ελέγχουμε την επιθυμία μας.
-Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης έχει αποδειχθεί ότι κάνει κακό στην υγεία μας όχι μόνο σε ότι αφορά στην παχυσαρκία αλλά πολύ περισσότερο σε ότι αφορά στις καρδιακές παθήσεις. Έτσι κάθε φορά που νιώθετε να λυγίζετε… μην σκεφτείτε μόνο το στενό μαύρο φόρεμα που σας περιμένει στωικά στην ντουλάπα αλλά και την καρδούλα σας!
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι σε ότι έχει να κάνει με θέματα διατροφής ή ιατρικά ζητήματα, πάντα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας. Οτιδήποτε αθώο, απλό ή κοινότυπο για κάποιον, για άλλον μπορεί να είναι επικίνδυνο!