Οι 5 καλύτερες δίαιτες του 2020 σ’ ολόκληρο τον κόσμο!

Οι 5 καλύτερες δίαιτες του 2020 σ’ ολόκληρο τον κόσμο!

Αν θέλετε να αδυνατίσετε επιλέξτε μία από τις  5 καλύτερες δίαιτες του 2020, αυτή που ταιριάζει περισσότερο στις διατροφικές σας προτιμήσεις και στο lifestyle σας.

Κάθε χρόνο μια επιτροπή από τους πιο έγκυρους Αμερικανούς επιστήμονες υγείας μελετά και αποφαίνεται για το ποιες είναι οι καλύτερες δίαιτες στον κόσμο,  με βασικά κριτήρια την θετική επίδρασή τους στην γενική υγεία των ανθρώπων που τις ακολουθούν καθώς και την αποτελεσματικότητά τους στην απώλεια βάρους.

Για το 2020 η εν λόγω Επιτροπή επέλεξε τις εξής 5 δίαιτες ως τις καλύτερες, με την εξής σειρά αξιολόγησης:

1η . Η Μεσογειακή δίαιτα

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Επιτροπή των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων υγείας επιλέγει την Μεσογειακή δίαιτα πρώτη και καλύτερη, καθώς πρόκειται για μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές απ’ όλες τις κατηγορίες τροφίμων (πρωτείνες, υδατάνθρακες, λίπη). Η Μεσογειακή δίαιτα είναι φτωχή σε κόκκινο κρέας, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, και πλούσια σε τροφές με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και την άπαχη πρωτείνη (κοτόπουλο, μοσχάρι). Έτσι παράλληλα με την απώλεια βάρους συμβάλλει και στην πρόληψη και προστασία από χρόνιες ασθένειες.

Τα πλεονεκτήματά της :

  • Προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε επαρκείς αναλογίες.
  • Διαθέτει ποικιλία τροφών και γεύσεων.

Τα μειονεκτήματά της :

  • Απαιτεί πολύ χρόνο και δουλειά για την προετοιμασία των γευμάτων.
  • Είναι μετρίου κόστους.

Αναλυτικά για την Μεσογειακή δίαιτα πατήστε https://lifesharing.gr/2020/09/28/μεσογειακή-δίαιτ…αλύτερη-του-κόσμ/

2η. Η δίαιτα DASH

Αρχικά η δίαιτα DASH σχεδιάστηκε για άτομα που πάσχουν από υπέρταση με στόχο να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση, αλλά θεωρείται κατάλληλη και για όλους όσοι έχουν φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης. Δίνει έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δηλαδή σε τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης όπως το κάλιο, το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες. Απαγορεύει την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως λιπαρά κρέατα, γαλακτοκομικά τρόφιμα με πλήρη λιπαρά και τροπικά έλαια, καθώς και ποτά και γλυκά με ζάχαρη.

Τα πλεονεκτήματά της :

  • Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς.
  • Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα μειονεκτήματά της :

  • Απαιτεί πολύ χρόνο και δουλειά για την προετοιμασία των γευμάτων.
  • Είναι κάπως ακριβή.

Αναλυτικά για την  Dash diet πατήστε https://lifesharing.gr/2020/09/17/dash-το-διατροφι…ς-νο1-δίαιτας-στ/

3η . Η δίαιτα Flexitarian

Η λέξη Flexitarian προκύπτει από το πάντρεμα των λέξεων: Flexible και Vegeterian. Θεωρείται ο πιο χορτοφαγικός τρόπος αδυνατίσματος όμως περιλαμβάνει και μικρές ποσότητες κρέατος. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών και λιγότερου κρέατος, παράλληλα με την απώλεια βάρους, συμβάλλει στη βελτίωση της γενικής υγείας και μειώνει το ποσοστό των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.

Τα πλεονεκτήματά της :

  • Προσφέρει ευελιξία στον σχεδιασμό των γευμάτων.
  • Προσφέρει ποικιλία γεύσεων.

Τα μειονεκτήματά της :

  • Προϋποθέτει μαγείρεμα στο σπίτι
  • Είναι κάπως δύσκολη για εκείνους που δεν αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αναλυτικά για την Flexitarian πατήστε https://lifesharing.gr/2020/09/17/flexeterian-ο-κα…αγικός-τρόπος-γι/

4η. Η δίαιτα Weight Watchers

Είναι ένα αρκετά ευέλικτο διατροφικό πρόγραμμα που στηρίζεται σε ένα σύστημα πόντων. Κάθε τροφή βαθμολογείται με ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων και το σύνολο των τροφών που καταναλώνονται σε μια μέρα δημιουργεί το σύνολο πόντων της ημέρας, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνάει έναν συγκεκριμένο αριθμό. Στη δίαιτα Weight Watchers όλες οι τροφές είναι επιτρεπτές αλλά ο αριθμός των πόντων κάθε ημέρας διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς καθορίζεται με βάση την ηλικία και τα άλλα ιδιαίτερα γνωρίσματα κάθε ατόμου.

Τα πλεονεκτήματά της :

  • Επιτρέπει την επιλογή οποιασδήποτε τροφής, αλλά όχι σε απεριόριστες ποσότητες.
  • Προσφέρει ευελιξία στον σχεδιασμό ενός προσωπικού διατροφικού προγράμματος.

Τα μειονεκτήματά της :

  • Είναι κάπως ακριβή σχετικά με άλλες.

Αναλυτικά για τη δίαιτα Weight Watchers πατήστε https://www.weightwatchers.com/us/

5η. Η δίαιτα της Mayo Clinic

Συνδυάζει την απώλεια βάρους με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Η Πυραμίδα τροφίμων της Mayo Clinic δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ όσοι την εφαρμόζουν αναθεωρούν τις διατροφικές τους συνήθειες, αντικαθιστώντας τις παλιές κακές με νέες καλές, μαθαίνουν δηλαδή να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από υγιεινές και με χαμηλό θερμιδικό δείκτη τροφές, με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος χωρίς να ρισκάρουν την υγεία τους. Για παράδειγμα όποιος ακολουθεί αυτή τη δίαιτα μαθαίνει ότι τρώγοντας ¼ σοκολάτας παίρνει την ίδια ποσότητα θερμίδων αλλά πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά με αυτήν που περιέχουν 2 φλυτζάνια μπρόκολο, και επιπλέον με τη σοκολάτα παραμένει πεινασμένος ενώ με το μπρόκολο χορταίνει.

Τα πλεονεκτήματά της :

  • Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Προσφέρει τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός προσωπικού διαιτολογίου.

Τα μειονεκτήματά της :

  • Απαιτεί πολύ χρόνο και δουλειά για την προετοιμασία των γευμάτων.
  • Είναι κάπως ακριβή.

Αναλυτικά για την Mayo Clinic diet πατήστε http://Mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/mayo-clinic-diet/art-20045460