close

Bistecca alla fiorentina και κουνουπίδι…Στα κάρβουνα

Υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε σε ακριβά εστιατόρια για να φάμε «επώνυμο» κρέας στα κάρβουνα; Όχι βέβαια! Το κάνουμε και στο σπίτι μας!!!

 Για την Bistecca alla fiorentina

 1 T-bone μοσχαρίσια μπριζόλα, 1.250Kg περίπου με 5,5εκατοστά πάχος.

Λάδι

Χοντρό αλάτι

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

2 λεμόνια

Πώς τη φτιάχνουμε

  1. Πριν τη ψήσετε αφήστε την μια ώρα τουλάχιστον, εκτός ψυγείου.
  2. Στη συνέχεια λαδώστε την και αλείψτε τη με χοντρό αλάτι και πιπέρι.

Σημ: Μη φοβηθείτε το αλάτι… Ασπρίστε την και πιέστε με τα δάχτυλα σας το αλάτι να κάνει κρούστα. Μη φοβηθείτε ότι θα γίνει αλμυρή. Τα 5,5εκατοστα του πάχους της είναι αρκετά. Την προστατεύει για να μη καεί απ’ έξω και μείνει ωμή μέσα.

  1. Μόλις ασπρίσουν τα κάρβουνα, βάλτε την χαμηλά στη ψησταριά, γυρίζοντας την κάθε 3 λεπτά, για 10-12 λεπτά, μέχρι να κάνει ωραία κρούστα και να κρατήσει τους χυμούς της μέσα. Στη συνέχεια, ανεβάστε την για να μη σας καεί απ’ έξω και ψήστε την για 15 λεπτά ακόμα, αν τη θέλετε να είναι μέτρια ψημένη.
  2. Όταν τη βγάλετε, αφήστε την 5 λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρετε την με κομμένα λεμόνια.

Το μυστικό μου: Μια παραλλαγή στη γεύση της BISTECCA ALLA FIORENTINA που είναι πραγματικά «Θεϊκή» και αξίζει να τη δοκιμάσετε, είναι η εξής.

Κάντε μια πάστα από μπόλικο χοντρό αλάτι, 3-4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, λάδι και μουστάρδα. Αλείψτε την καλά-καλά πιέζοντας την για να κολλάει η πάστα σε ολόκληρη τη μπριζόλα, αφήστε την να μείνει μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και ψήστε την.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε γεύση!!! Προτείνω να τη συνοδέψτε την, με το κουνουπίδι στα κάρβουνα και πατάτες Ντοφινουάζ

80γραμ. βούτυρο σε κομματάκια

2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

Αλάτι

Πιπέρι

Θυμάρι

Ρίγανη

Βασιλικό

Πώς το φτιάχνουμε

  1. Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο 45-50εκ.
  2. Βάζουμε στο κέντρο του αλουμινόχαρτου τα κομμάτια του κουνουπιδιού.
  3. Βάζουμε σε ένα μπολάκι το αλάτι με το πιπέρι, το θυμάρι, τη ρίγανη, τον βασιλικό και τα ανακατεύουμε.
  4. Πασπαλίζουμε με το μίγμα το κουνουπίδι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα αναμιγνύουμε καλά-καλά.
  5. Τοποθετούμε ανάμεσα στο κουνουπίδι τα κομματάκια του βουτύρου.
  6. Τυλίγουμε-σφραγίζουμε το κουνουπίδι με το αλουμινόχαρτο και το μεταφέρουμε στην ψησταριά.
  7. Εάν η ψησταριά είναι με γκάζι θα ψηθεί σε 20λεπτά με κλειστό καπάκι. Εάν όχι, πιστεύω ότι θα χρειαστεί 30 λεπτά περίπου, αλλά θα πρέπει να αναποδογυρίσουμε το πακέτο στα 15 λεπτά.
  8. Όταν το βγάλουμε από τη φωτιά με προσοχή ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο γιατί θα βγει καυτός ατμός. Την ώρα που πρόκειται να το σερβίρουμε, το ανακατεύουμε.

INSTAGRAM FEED