Σπίτι μου, σπιτάκι μου!

Σπίτι μου, σπιτάκι μου!

Είμαι σίγουρη πως κατά καιρούς όλοι ξεφυλλίζουμε περιοδικά που αφορούν στο σπίτι και στη διακόσμηση.. Άλλες φορές , προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κατά γράμμα συμβουλές άρθρων στο διαδίκτυο, τύπου «τα… «5 βήματα να φτιάξετε το σπίτι των ονείρων σας».

Το αποτέλεσμα; Συνήθως, σκέτη απογοήτευση, Γιατί; Όχι βέβαια γιατί δεν είναι σωστά και ακριβή αυτά που διαβάζουμε αλλά γιατί πολύ απλά δεν είναι… «Εμείς!»

Μικρές ανακαινίσεις, καινούργια διακοσμητικά αντικείμενα, ακόμα και μεταξωτά σεντόνια μπορεί να φτάσουμε να αγοράσουμε προκειμένου να προσθέσουμε «αξία» στο χώρο μας. Όμως ακόμα δεν έχουμε πετύχει να νιώσουμε αυτό το  «κάτι» όταν περνάμε  το κατώφλι μας.

Και τελικά αναρωτιέμαι, τι κάνει ένα σπίτι, το «σπίτι μας».

Φαντάζομαι η απάντηση είναι απλή. Ένα σπίτι δεν αρκεί να είναι μόνο άρτια οργανωμένο και άψογα διακοσμημένο. Ένα σπίτι πρέπει να μιλάει στην ψυχή μας. Στο συναίσθημά μας. Προφανώς και θα πάρουμε ιδέες από σχετικά ρεπορτάζ. Προφανώς και θα ρωτήσουμε ειδικούς ή ακόμα και πρόσωπα που εμπιστευόμαστε το γούστο τους. Όμως καμία μεγάλη και κοστοβόρα αλλαγή δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό …

Είναι όμως τόσο απλό. Μπείτε στο σπίτι σας. Κοιτάξτε γύρω . Η εικόνα, η μυρωδιά του, η ενέργεια του,  απορροφά το στρες της ημέρας που μόλις τέλειωσε;  Σας ανακουφίζει; Σας γεμίζει ασφάλεια; σας «κρατάει»; Νιώθετε την ενέργεια του; 

Όλοι φαντάζομαι πως θα συμφωνήσουμε ότι 5 λεπτά περπάτημα στην εξοχή ή ο στολισμός με λουλούδια και κεράκια σε ένα τραπέζι στρωμένο μπορεί να μετατρέψουν ένα απλό γεύμα σε γιορτή.

Με τον ίδιο τρόπο, μικρά αντικείμενα που συνδέονται με ευχάριστες στιγμές έχουν τη δύναμη να μας ηρεμήσουν μόνο με μία ματιά. Αντικείμενα που μας είναι αδιάφορα ή πολύ περισσότερο μας στενοχωρούν δεν έχουν καμία θέση μέσα στο σπίτι μας ακόμα κι αν αξίζουν μία περιουσία…

Εικόνες αγαπημένων προσώπων, μικρές στιγμές χαράς αποτυπωμένες και καδραρισμένες, «η φωτογραφική γωνιά των διακοπών» για παράδειγμα, αναμνηστικά από ταξίδια, δωράκια από φίλους, ή ακόμα και μικρά και οικονομικά αντικείμενα, όπως  κεράκια που μοσχομυρίζουν, άλατα σε όμορφα βαζάκια στο μπάνιο μας, λεπτομέρειες που μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους και να αλλάξουν στο λεπτό τη διάθεσή μας.

Και μην ξεχνάτε το βασικό. Το φως. Το φως του ήλιου. Τραβήξτε τις κουρτίνες και αφήστε το να «λούσει» τα δωμάτια.

Ανοίξτε τα παράθυρα να αλλάξει ο αέρας και να φρεσκαριστεί.

Κάντε όποια προσθήκη ή αλλαγή σας γεμίζει χαρά και θετική ενέργεια   και ξεχάστε τις «τάσεις» και τα  καθώς πρέπει. Το σπίτι μας, το σπιτάκι μας, η φωλιά μας, το καταφύγιο μας, είναι εδώ και περιμένει να μας αγκαλιάσει.