Μπακαλιάρος Ογκρατέν

Μπακαλιάρος Ογκρατέν

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

1 κιλό μπακαλιάρο παστό

750γραμμ. Πατάτες κομμένες σε κυβάκια

1 κρεμμύδι

5 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

5 κουταλιές της σούπας λάδι

1 φύλλο δάφνης

Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Σλαλτσα μπεσαμέλ,

500ml κρέμα γάλακτος

1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Πιπεράκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Αφαιρούμε το δέρμα του μπακαλιάρου και όσα περισσότερα κόκαλα μπορούμε. Τον πλένουμε κάτω από την βρύση με άφθονο νερό και τον κόβουμε με ψαλίδι σε μερίδες.

2. Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό, βυθίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου για 12 ώρες, αλλάζοντας πολλές φορές το νερό, για να ξαρμυρίσει.

3. Στην συνέχεια, βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει και ζεματάμε τον μπακαλιάρο για πέντε λεπτά. Τον σουρώνουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει για να πιάνεται και τον ξεψαχνίζουμε, αφαιρώντας όλα τα κόκαλα.

4. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε κυβάκια. Βάζουμε στο τηγάνι μας 3 κουταλιές της σούπας λάδι να κάψει και τις ροδοκοκκινίζουμε. Δεν χρειάζεται να ψηθούν μέχρι μέσα. Μόνο χρώμα και κρούστα θέλουμε.

5. Κόβουμε το κρεμμύδι σε δαχτυλίδια και λειώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου. Τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.

6. Προσθέτουμε στο τηγάνι το δαφνόφυλλο με τον μπακαλιάρο και τα σοτάρουμε για λίγο. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να φτιάξουμε την μπεσαμέλ.

7. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 175ο C. Λειώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα σε χαμηλή φωτιά. Διαλύουμε το κορν-φλάουρ στο γάλα και το προσθέτουμε στο βούτυρο, μαζί με την κρέμα γάλακτος. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να γίνουν μια πηχτή βελούδινη σάλτσα.

8. Προσθέτουμε το αλατάκι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε

9. Ρίχνουμε τα 2/3 της σάλτσας στο τηγάνι που έχουμε τον μπακαλιάρο. Τα αναμιγνύουμε για να αγκαλιστούν όλα τα υλικά από την σάλτσα και στην συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ.

9. Τα απλώνουμε και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.

10. Φουρνίζουμε τον μπακαλιάρο για 20 λεπτά, στην συνέχεια ανάβουμε το γκριλ και συνεχίζουμε να τον ψήνουμε για 5-8 λεπτά ακόμα, μέχρι να γκρατιναριστεί. Σε αυτό το διάστημα, πρέπει να το παρακολουθούμε συνέχεια, για να μη μας πάρει περισσότερο χρώμα από ότι θέλουμε και μας καεί.

11. Τον ξεφουρνίζουμε, τον αφήνουμε λίγα λεπτά να ξεκουραστεί, τον πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον σερβίρουμε συνοδευμένο με πράσινη σαλάτα, ή με σοταρισμένο σπανάκι.

Ανθή Λαμπίρη