Οδηγός επιβίωσης για… “πρωτάκια”

Οδηγός επιβίωσης για… “πρωτάκια”

 

Οι ανέμελες ημέρες του φετινού καλοκαιριού αποτελούν πλέον για τους περισσότερους μία όμορφη ανάμνηση.

Και μαζί με την επιστροφή στην κανονικότητα, αρχίζει το άγχος των γονιών για την προετοιμασία των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά. “βάρος” δε, για όσοι από εμάς στέλνουμε για πρώτη φορά το αγγελούδι μας σχολείο.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προλάβουμε ή να μειώσουμε μία τέτοια αντίδραση;

Πρώτ’ απ’ όλα, πριν πάει σχολείο το παιδί καλό θα ήταν να προετοιμαστεί γι’ αυτό. Αν δε γίνει η σωστή προετοιμασία, θα του φανεί πολύ ξαφνική η αλλαγή και το πιο πιθανό είναι ν’ αντιδράσει.

Το άγχος του αποχωρισμού από τον γονιό είναι μεγάλο, όμως το ίδιο αισθάνεται και ο ίδιος ο γονιός μιας και είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Πάνω σε αυτό, θα δούμε στη συνέχεια, ότι η αποφασιστικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, ενώ τα πισωγυρίσματα θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πριν από αυτό όμως, ας δούμε κάποια βήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσαρμογή στη νέα αυτήν κατάσταση.

Βήματα προσαρμογής στο σχολείο

 

Η συζήτηση

Η συζήτηση με το παιδί για τη νέα κατάσταση, σίγουρα θα το βοηθήσει να καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί. Θα μπορούσαμε να του περιγράψουμε τι θα κάνει στο σχολείο, ότι θα κάνει νέους φίλους και θα μάθει πολλά καινούρια πράγματα.

Επίσκεψη στο σχολείο

Περπατήστε μέχρι το σχολείο για ν’ απολαύσετε μια βόλτα, συζητήστε διάφορα θέματα στη διαδρομή και σίγουρα θ’ αποβάλετε και οι δύο ένα μέρος του άγχους σας. Όταν πάτε να γράψετε το παιδί στο σχολείο, πάρτε το μαζί σας, ξεναγήστε το στους χώρους του σχολείου, γνωρίστε του τη δασκάλα του και δείξτε του πού είναι κάποια βασικά μέρη, πχ. οι τουαλέτες, έτσι ώστε να γνωρίζει πού βρίσκεται κάτι τόσο αναγκαίο και να μην αισθανθεί ανασφάλεια ή ντροπή όταν θελήσει να το επισκεφθεί.

Νέες αγορές – Σχολικά είδη

Πηγαίνετε να αγοράσετε μαζί του όσα χρειάζονται για τη νέα σχολική χρονιά, πχ. μολύβια, μαρκαδόρους, σχολική τσάντα. Αφήστε το να επιλέξει εκείνο τα είδη που θέλει ν’ αγοράσει για να το διασκεδάσει και ό,τι κι αν πάρει να του αρέσει.

Εξαιρετικά βοηθητικά είναι και τα βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα βρεις πολύ ωραία παραμύθια με θέμα την πρώτη μέρα στο σχολείο ή μπορείς ακόμα να φτιάξεις και το δικό σου. Χρησιμοποίησε τον αγαπημένο του ήρωα και φτιάξε ένα παραμύθι για τη δική του πρώτη μέρα.

Η 1η μέρα

Μιλήστε του για την πρώτη μέρα, πριν ακόμα ξεκινήσει το σχολείο. Πείτε του ότι δε θα είστε μαζί του, αλλά θα περιμένετε με αγωνία να ακούσετε τις εντυπώσεις του και πώς πέρασε. Πείτε του, ότι όπως κι εσείς πηγαίνετε στην δουλειά, έτσι κι εκείνος θα πηγαίνει στο σχολείο.

Κι εδώ επιστρέφουμε στο κομμάτι της αποφασιστικότητας. Είναι πολύ πιθανό τις πρώτες μέρες το παιδί να δυσανασχετεί, να κλαίει και να σας ζητάει. Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να καταλάβει ότι με αυτή τη συμπεριφορά δε θα αλλάξει κάτι, δε θα γίνει αυτό που θέλει εκείνο. Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να το καθησυχάσετε, να του πείτε ότι σε λίγες ώρες θα επιστρέψετε να το πάρετε και ύστερα να το αποχαιρετήσετε. Αν το κλάμα του παιδιού γίνει πιο έντονο, μην επιστρέψετε, καλύτερα να απομακρυνθείτε.

Η πρώτη μέρα του παιδιού στο σχολείο είναι πολύ σημαντική για το πώς θα κυλήσει η υπόλοιπη χρονιά. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ακόμα και μία άσχημα πρώτη μέρα θα καθορίσει τα πάντα. Εξάλλου, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αντιδρά διαφορετικά σε κάθε κατάσταση. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ένα παιδί που είναι περισσότερο κοινωνικοποιημένο είναι πιθανό να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο σχολείο και σε αυτό μπορούν να το βοηθήσουν οι γονείς.

Όταν η πρώτη μέρα φτάσει στο τέλος, μόλις πάτε σπίτι ζητήστε του να σου πει όλες τις νέες εμπειρίες και μην του κόψετε τον ενθουσιασμό να μιλήσει. Επιβράβευστέ το λεκτικά για ότι θετικό ακούσετε και κλείστε τη μέρα με μια μικρή «γιορτή». Αφήστε το  να διαλέξει το βραδινό, φάτε όλοι μαζί οικογενειακώς ώστε να τελειώσει αυτή η δύσκολη μέρα όσο πιο ευχάριστα γίνεται.

Παραμύθια για καλύτερη προετοιμασία :

  1. Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι στο σχολείο
    Συγγραφέας: Έλεν Στίβενς
    Εκδόσεις: Ίκαρος
  2. Η τελεία
    Συγγραφέας: Πίτερ Ρέινολντς
  3. Πόσο μ’ αρέσει το σχολείο!
    Συγγραφέας: Τις Ράμπι
  1. «Επιστροφή στο σχολείο» – Μαρία Παπαγιάννη – Εκδόσεις Πατάκη
  2. Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο» – Βαγγέλης Ηλιόπουλος – Εκδόσεις Πατάκη

 

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!