Ισορροπία, ένας φιλόδοξος στόχος για τη νέα χρονιά!

Ισορροπία, ένας φιλόδοξος στόχος για τη νέα χρονιά!

Εν όψει της νέας χρονιάς, και μετά την κραιπάλη των γιορτών, εμείς, οι άνθρωποι της Δύσης,  βάζουμε συνήθως ως πρώτους νέους στόχους μας την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή, παράλληλα βέβαια με αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στην επαγγελματική  μας ζωή και στο σπιτικό μας.  Οι άνθρωποι της Ανατολής, και ειδικά οι Κινέζοι βάζουν ως πρώτο στόχο τους κάτι διαφορετικό και ολιστικό: Τη συνολική φροντίδα του εαυτού για την επίτευξη της ισορροπίας τους σώματος, του νου και του πνεύματος.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, υγεία και ευεξία σημαίνει ισορροπία. Τα πάντα – σωματικά, συναισθηματικά,  και πνευματικά – συνδέονται. Η φυσική ευημερία επηρεάζει πολύ σοβαρά τη συναισθηματική και πνευματική υγεία.

Η ασθένεια όμως είναι ικανή να δημιουργήσει μια αποσύνδεση. Ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο βλέπουν την  ποιότητα ζωής τους να μειώνεται σημαντικά, να χάνουν τη λάμψη στα μάτια τους και το χρώμα από τη φωνή τους.

Οι παραδοσιακοί Κινέζοι κλινικοί ιατροί χρησιμοποιούν βελονισμό και κινέζικα βότανα όχι μόνο για να ανακουφίσουν τον πόνο, αλλά και για να αποκαταστήσουν το Shen δηλαδή το πνεύμα. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο της υγείας σας ή άλλων σημαντικών τμημάτων της ζωής σας, η κινεζική παράδοση περιλαμβάνει πολλούς φυσικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να βρείτε την ισορροπία σας και πάλι.

4 τρόποι για να κάνετε μια νέα αρχή

  1. Γιορτάστε τη φετινή χρονιά με θρεπτική κινέζικη κουζίνα.

Μαγειρέψτε ένα γευστικό γεύμα με συστατικά που είναι ευεργετικά για όλο το σώμα. Για παράδειγμα, φτιάξτε το δικό σας “superfood” με μαύρο ρύζι (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό), σοταρισμένο με  μανιτάρια shitake, πιπερόριζα και μια σκελίδα σκόρδο.

  1. Αυτή τη χρονιά δοκιμάστε να διαχειριστείτε τον πόνο και το άγχος με εναλλακτικές θεραπείες.

Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει πως ο βελονισμός είναι  μια αποτελεσματική μη χειρουργική επιλογή χωρίς φάρμακα, η οποία είναι επίσης αρκετά οικονομική σε σχέση με μακροχρόνιες πολυδάπανες θεραπείες. Ο βελονισμός μπορεί επίσης να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο διαχείρισης άγχους. Οι πιέσεις σε βελονιστικά σημεία μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ένταση. Για παράδειγμα, ένα ελαφρύ χτύπημα στο μεσόφρυο  (αυτό που αποκαλούμε τρίτο μάτι), είναι αρκετό για να μειώσει την ένταση και να επιφέρει μια προσωρινή χαλάρωση.

Δοκιμάστε αυτή την εύκολη άσκηση για 10 λεπτά 3 φορές την ημέρα για να αποφορτιστείτε από το άγχος της καθημερινότητας.

  1. Αυξήστε την κίνηση και ενεργοποιείστε το σώμα σας με ανατολικές πολεμικές τέχνες.

Τα Tai chi και Qi gong είναι αρχαίες ασκήσεις, με ρίζες στην Κίνα, που συνδυάζουν την κίνηση με την αναπνοή. Η πρακτική εξάσκησή τους σε τακτική βάση βοηθάει το σώμα και το μυαλό, που χτίζει τσι (θεραπευτική ενέργεια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική).

Το Tai chi είναι μια αργή μορφή άσκησης ιδανική για την ισορροπία, τη δύναμη και την αντοχή. Επειδή απαιτεί συγκέντρωση, είναι επίσης καλή για το μυαλό.

Πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να εκτελέσουν επίπονη άσκηση, βελτιώνουν τη σωματική τους κατάσταση με το tai chi.

Το Qi gong είναι μια διαλογιστική πρακτική, η οποία μπορεί να γίνει με ενεργό ή καθιστό τρόπο. Το Qi gong σας βοηθάει να διαλογιστείτε να διαχειριστείτε το άγχος και να αποκτήσετε νοητική διαύγεια. Στην ανατολική ιατρική, το τσι γκονγκ χρησιμοποιείται επίσης για την καλλιέργεια του τσι.

  1. Θρέψτε τη ψυχή σας.

Κάνοντας μια νέα αρχή, συνδεθείτε με τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας για να ανανεώσετε το πνεύμα και τη ψυχή  σας.

  • Αποσυνδεθείτε από όλες τις συσκευές. Απολαύστε τη σιωπή για μια ώρα την ημέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν την ώρα του ύπνου έτσι ώστε να καταφέρετε να κοιμηθείτε βαθιά και απολαυστικά.
  • Ξεκινήστε ξεχασμένα χόμπι. Είτε πρόκειται για ζωγραφική είτε για ξυλουργική, περάστε χρόνο για τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να μαγειρεύετε, επιλέξτε μια συνταγή οργανώστε ένα ωραίο γεύμα και μοιραστείτε τους αγαπημένους σας.
  • Χαλαρώστε και επανασυνδεθείτε με φίλους. Αναζητήστε φίλους που τρέφουν την ψυχή σας και σας υποστηρίζουν. Ξέρετε ποιοι είναι. Πιείτε ένα καφέ ή κάνετε μια βόλτα μαζί.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολυτελές. Πάρτε το χρόνο σας και απολαύστε ένα άνετο ζεστό αφρόλουτρο στη μπανιέρα. Φορέστε ένα νέο άρωμα. Διαβάστε ένα αγαπημένο μυθιστόρημα.

Η σύγχρονη ζωή είναι τόσο αγχωτική και γρήγορη που είναι εύκολο να χάσουμε την αίσθηση του εαυτού μας. Καθημερινά υπερκαταναλώνουμε, τρέχουμε να προλάβουμε υποχρεώσεις, να απαντήσουμε σε μέιλ και τηλέφωνα, να πάμε τα παιδιά στις διάφορες δραστηριότητες για να καταλήξουμε μπαφιασμένοι το βράδυ να τρώμε μπροστά σε μια τηλεόραση. Ας μην το κάνουμε φέτος. Το 2019 ας προσπαθήσουμε να επανασυνδέσουμε το σώμα , το μυαλό και το πνεύμα  μας, ας εστιάσουμε στην ευημερία μας!.

Με αγάπη και φως