Πώς να αναβαθμίσεις την ποιότητα της ζωής σου το 2019

Πώς να αναβαθμίσεις την ποιότητα της ζωής σου το 2019

Η καινούρια χρονιά μας χτυπάει την πόρτα και  φαντάζομαι πως ετοιμάζεσαι να βάλεις σε εφαρμογή τους νέους στόχους σου! Γι’ αυτή τη χρονιά, εμείς μαζί με τους δικούς σου στόχους, σου προτείνουμε 12  ακόμα, μικρούς και εύκολους,  έναν για κάθε μήνα του χρόνου, που όμως θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής σου, τόσο όσο δεν μπορείς αυτή τη στιγμή να το φανταστείς. Δέξου την πρόταση-πρόκλησή μας, ακόμα και αν δεν πιστεύεις στο αποτέλεσμά της.  Εξ άλλου δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Μόνο να κερδίσεις!

Ιανουάριος : Ο μήνας της ευγνωμοσύνης!

Ξεκινά την κάθε σου μέρα σκεπτόμενος ένα πράγμα για το οποίο είσαι ευγνώμων. Φυσικά θα σκέφτεσαι κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό! Ακόμα και αν δυσκολεύεσαι μπορείς να ξεκινήσεις από τα αυτονόητα, τα οποία στην  πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αυτονόητα!!

Φεβρουάριος : Ο μήνας της θετικότητας!

Ξεκινά την κάθε σου μέρα με μια θετική σκέψη, όπως για παράδειγμα σήμερα θα έχω μια υπέροχη μέρα ή σήμερα θα βρω αμέσως να παρκάρω. Αν η συγκεκριμένη πρόκληση σου φαίνεται πολύ απλή μπορείς να την πας σε ένα παραπάνω επίπεδο! Μπορείς να παρατηρήσεις μέσα στην ημέρα σου τις στιγμές που η σκέψη σου παίρνει μια αρνητική τροπή και όταν συμβαίνει αυτό να κάνεις μια παύση και να μετατρέψεις τις αρνητικές σκέψεις σου στις αντίστοιχες θετικές!

Μάρτιος : Ο μήνας των επιθυμιών!

Ξεκινά την κάθε σου μέρα εντοπίζοντας μια μικρή επιθυμία σου, όπως για παράδειγμα σήμερα θέλω να πάω μια βόλτα ή να δω μια ταινία που μου αρέσει, και φρόντισε να την ικανοποιήσεις μέσα στην μέρα. Αν έχεις μια μεγαλύτερη επιθυμία που δεν μπορείς να ικανοποιήσεις μέσα στην ημέρα μπορείς να την κάνεις επιθυμία της βδομάδας. Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα θέλω να πάω στο αγαπημένο μου εστιατόριο με τον πιο αγαπημένο μου άνθρωπο!

Απρίλιος : Ο μήνας της συγχώρεσης!

Αυτός ο μήνας, ο μήνας που γιορτάζουμε το Πάσχα θα έχει μια πιο συμβολική αξία για εμάς. Φαντάζομαι πως μέχρι τώρα στη ζωή σου έχουν υπάρξει  άνθρωποι και καταστάσεις που σε πλήγωσαν και ίσως ακόμα να καταλαμβάνουν χώρο μέσα σου και στη σκέψη σου πληγώνοντάς σε ακόμα. Όμως όσο και αν το σκέφτεσαι  αυτό που σε πλήγωσε δεν αλλάζει, όποτε ίσως έχει έρθει ώρα να διαπραγματευτείς με τον εαυτό σου τι θα ήθελες να αφήσεις πίσω σου! Κάνε χώρο μέσα σου για ό,τι μπορεί να σου έχει συμβεί και σκέψου ( το ξέρω πως είναι δύσκολο) τι έμαθες εσύ από κάτι δύσκολο ή πόσο σε εξέλιξε θετικά κάτι τραυματικό για σένα. Μην ξεχνάς ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Μάιος :Ο μήνας της αναπνοής!

Γι’ αυτόν τον μήνα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαθέτεις λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα για να εστιάζεις την προσοχή σου στην αναπνοή σου. Παρατήρησε αν αναπνέεις κανονικά ή προσπαθείς να ελέγξεις την αναπνοή σου, αναπνέεις γρήγορα, κοφτά ή μήπως κρατάς την αναπνοή σου; Και αφού παρατηρήσεις προσεχτικά την αναπνοή σου, μπορείς να εντάξεις στην καθημερινή ρουτίνα σου, το πρωί όταν ξυπνάς ήτο βράδυ πριν κοιμηθείς 6 ζευγάρια αναπνοών με βαθιά εισπνοή και αργή εκπνοή. Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο η λειτουργική αναπνοή κάνει θαύματα!

Ιούνιος : Ο μήνας της επίγνωσης!

Και αφού τα έχεις καταφέρει τόσο καλά με την παρατήρηση της αναπνοής ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε το επίπεδο της δυσκολίας! Για πολύ λίγο μέσα στην ημέρα σου όταν έχεις χρόνο (έστω και δύο λεπτά είναι αρκετά) στρέψε την προσοχή σου προς τα μέσα σου. Πάρε λίγο χρόνο να παρατηρήσεις το σώμα σου αν είναι χαλαρό ή σφιγμένο, αν υπάρχουν εντάσεις και σε ποια σημεία. Παρατήρησε τη σκέψη σου, ποια είναι η κυρίαρχη σκέψη αφορά το τώρα, το χθες ή το μέλλον;  Ή μήπως παρατηρείς κριτική; Και τέλος παρατήρησε τα συναισθήματα σου τη συγκεκριμένη στιγμή χωρίς πολύ – λίγο, ή καλό – κακό.

Ιούλιος : Ο μήνας της φροντίδας του εαυτού!

Είμαι σίγουρη πως έχεις πολλές προτεραιότητες, ο εαυτός σου σε ποια σειρά της λίστας σου βρίσκεται; Γι’ αυτόν τον μήνα βάλε τον εαυτό σου στη κορυφή της λίστας και πριν κάνεις οτιδήποτε φρόντισε να έχεις φροντίσει πρώτα τον εαυτό σου! Στην πραγματικότητα μπορείς να ξεκινήσεις με τα αυτονόητα! Φρόντιζε να τρως καλά, να ξεκουράζεσαι όσο χρειάζεσαι, να κοιμάσαι καλά, να πίνεις νερό, να φροντίζεις το σώμα σου, να δίνεις και να παίρνεις αγάπη και φυσικά να ανανεώνεις την ενέργεια σου χρησιμοποιώντας τους πόρους σου (αυτό σημαίνει να διαβάσεις ένα ωραίο βιβλίο, να πας θέατρο, να πιείς καφέ με έναν φίλο, ή να επισκεφτείς τον ψυχοθεραπευτή σου, ή τέλος πάντων  ό,τι άλλο σε τροφοδοτεί ενέργεια!

Αύγουστος: Ο μήνας της χαλάρωσης!

Ο μήνας των διακοπών μας συνήθως θα είναι και η πιο απλή πρόκληση! Γι’ αυτόν τον μήνα φρόντισε να δίνεις στον εαυτό σου το δικαίωμα να χαλαρώνει έστω και για λίγο, να μπορεί απλά να υπάρχει χωρίς να χρειάζεται να κάνει το παραμικρό!

Σεπτέμβριος : Ο μήνας των ορίων!

Αυτόν τον μήνα θα εξασκηθείς στο να θέτεις λειτουργικά όρια! Μπορείς να ξεκινήσεις από τα πιο απλά! Κατ’ αρχήν μπορείς να λες όχι εκεί που χρειάζεται να λες όχι. Έχεις δικαίωμα να νιώθεις όλα τα συναισθήματα σου. Δεν είναι δουλειά σου να φτιάξεις τους άλλους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεσαι τις ανάγκες των άλλων. Είναι εντάξει να είναι ο άλλος άνθρωπος θυμωμένος. Δεν χρειάζεται να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των άλλων δηλαδή δεν χρειάζεται να αναλαμβάνεις την ευθύνη για το πώς νιώθει ο άλλος, πώς σκέφτεται και πώς συμπεριφέρεται και φυσικά δε χρειάζεται να κάνεις πράγματα που είναι ευθύνη του άλλου ανθρώπου να κάνει. Δική σου ευθύνη είναι το πώς νιώθεις εσύ  το πώς σκέφτεσαι και το πώς συμπεριφέρεσαι εσύ! Είναι δική σου ευθύνη να σε κάνεις χαρούμενο και όχι του άλλου ανθρώπου! Και τέλος δε χρειάζεται οι άλλοι να συμφωνούν πάντα μαζί σου!

Οκτώβριος: Ο μήνας της επικοινωνίας!

Αυτόν τον μήνα μπορείς να δοκιμάσεις να επικοινωνείς με τους άλλους ανθρώπους αυτά που θελεις: και τα θετικά αλλά και αυτά που σε απασχολούν ή σε δυσκολεύουν. Μόνο που θα προσπαθείς να τα επικοινωνείς με έναν διαφορετικό τρόπο! Θα επικοινωνήσεις χρησιμοποιώντας τα εγώ – μηνύματα! Η διαδικασία έχει ως εξής:  Όταν…. (περιγράφω το γεγονός), εγώ σκέφτομαι…. (περιγράφω τη σκέψη μου) και αυτό με κάνει να νιώθω… (συναίσθημα) γι’ αυτό θα ήθελα από εσένα να…  Για να στο κάνω πιο απλό θα  χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα : « Όταν αργείς στο ραντεβού μας εγώ σκέφτομαι ότι δεν με εκτιμάς και αυτό με κάνει να νιώθω θυμό και λύπη γι’ αυτό θα ήθελα από εσένα να έρχεσαι στην ώρα που έχουμε κανονίσει».

Νοέμβριος: Ο μήνας του θετικού εσωτερικού διαλόγου!

Αυτόν τον μήνα παρατήρησε πώς σου μιλάς! Σου μιλάς ωραία ή μήπως σου μιλάς αποθαρρυντικά, σκληρά, επικριτικά, προσβλητικά και υποτιμητικά. Αν ναι ήρθε η ώρα να προσπαθήσεις να το αλλάξεις αυτό. Προσπάθησε λοιπόν να σου μιλάς ωραία, όπως θα μίλαγες σε κάποιον που αγαπάς πολύ, δοκίμασε να σου μιλάς τρυφερά, ενθαρρυντικά, υποστηρικτικά και με απεριόριστη αγάπη! Δε βοηθάει πουθενά το να σε καταβάλλεις!!

Δεκέμβριος: Ο μήνας του εσωτερικού παιδιού!

Ο μήνας των Χριστουγέννων δε θα μπορούσε παρά να είναι η πιο καλή ευκαιρία να θυμηθείς το παιδί που κάποτε ήσουν. Φέρε λοιπόν στο μυαλό σου το παιδί που κάποτε υπήρξες και σκέψου πώς είναι αυτό το παιδί, πώς νιώθει και τι χρειάζεται από εσένα για να νιώθει όμορφα και ασφάλεια; Ναι πολύ σωστά μάντεψες ήρθε η ώρα να φροντίσεις εσύ αυτό το παιδί! Μήπως χρειάζεται να παίξει, μήπως χρειάζεται αγάπη, μήπως χρειάζεται καθησυχασμό; Κάθε μέρα λοιπόν μόλις ξυπνάς ρώτησε αυτό το παιδί τι χρειάζεται σήμερα από εσένα και φρόντισε το. Αν ζητάει κάτι που δεν μπορεί να γίνει, μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί του και να του προτείνεις μια τίμια εναλλακτική!

Καλή επιτυχία!!