Να σου εξηγήσω το όνειρο…

Να σου εξηγήσω το όνειρο…

Η γιαγιά μου η Αλεξάνδρα , μεγαλωμένη σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, πολύ  πίστευε στα όνειρα . Όχι μόνο τα ερμήνευε  αλλά και  προς έκπληξη των πιο δύσπιστων εξ ημών 8 στις 10 φορές έπεφτε μέσα σε ό,τι μας έλεγε.  Τη θυμάμαι πάντα δε, να επαναλαμβάνει  και όλες τις θεωρίες που συνόδευαν την “εξήγηση” του ονείρου που της εμπιστευόμασταν, πότε λέγοντας ότι :  “μόνο της Παρασκευής τα όνειρα βγαίνουν” , άλλοτε αν το όνειρο ήταν δυσάρεστο, πριν ξεκινήσουμε την αφήγηση μας έβαζε να λέμε… “καλό κι ευλογημένο” και φυσικά τα πολύ… καλά όνειρα δεν ήθελε να τα πούμε παραέξω …για να βγουν!
Έτσι λοιπόν συνδυάζοντας  κάποιες μνήμες από τις ερμηνείες των ονειρικών συμβολισμών της γιαγιάς Αλεξάνδρας  αλλά και τις γνώσεις που αποκόμισα μελετώντας σχετικά βιβλία καθώς και από τις προσωπικές μου αναζητήσεις σε σχετικά θέματα,  κάθε Παρασκευή ( μια που τα όνειρα της Παρασκευής βγαίνουν όπως είπαμε) θα δίνουμε εδώ το ραντεβού μας: Εγώ θα κρατώ μία αλφαβητική σειρά ονείρων αλλά κι εσείς θα μπορείτε να κάνετε τις ερωτήσεις σας ή ακόμα και τις παρεμβάσεις σας για να φτιάξουμε τον καλύτερο…..ερμηνευτή ονείρων!
Πες μου λοιπόν το όνειρό σου για να σου το… ερμηνεύσω!
A
Αίμα
Η πρώτη ερώτηση της γιαγιάς ήταν σχετικά με το χρώμα του. “Κόκκινο ζωηρό ή σκοτωμένο”; έλεγε χαρακτηριστικά. Γιατί το αίμα συμβολίζει ένα γεγονός που θα συμβεί πολύ γρήγορα. Μία είδηση, ένα θέμα που θα προκύψει άμεσα πάντα σε σχέση με κάτι που μας απασχολεί ( γιατί αυτό είναι στην ουσία τα όνειρα, μία συμβολική απάντηση στις αγωνίες μας)  και ανάλογα το χρώμα του περιμένουμε θετικά ή λιγότερο θετικά νέα.  Αν τα ρούχα μας ήταν λερωμένα τότε κάποιος μπορεί να ετοιμάζεται να μας προδώσει κυρίως στο επαγγελματικό μας περιβάλλον.
Άλογο
Αγαπημένο όνειρο…  Έτσι κι αλλιώς το άλογο συμβολίζει τη δύναμη και την υπερηφάνεια. Παράλληλα όμως είναι και ένα απόλυτα “ερωτικό” σύμβολο.  Σε κάθε περίπτωση εμπίπτει στην κατηγορία αυτή που η γιαγιά μας έλεγε να μην το πολύ λέμε προς τα έξω μπας και του μειώσουμε τη δύναμη! Αν πρόκειται δε για κάποιον ανύπαντρο, σίγουρα η δέσμευση δεν θα αργήσει. Όπως κι αν φανεί στα όνειρά μας, είτε άσπρο και εύρωστο είτε σκούρο και εξαντλημένο, μαζί του  φέρνει το καλό. Η επιτυχία σε ότι μας απασχολεί είναι εξασφαλισμένη. Και βέβαια αν το ιππεύουμε
κιoλας η τύχη είναι σίγουρα με το μέρος μας, ορίζουμε τη ζωή μας τις δυνάμεις και τις δυνατότητες μας!
Αλυσίδα
Αν για απάντηση στην έννοια μας δούμε στον ύπνο μας αλυσίδες, σίγουρα θα νιώσουμε το βάρος των προβλημάτων. Αν τις πετάμε από πάνω μας, αν απλά τις βλέπουμε από μακριά, αν τις ξεμπερδεύουμε φαίνεται ότι η έκβαση θα είναι καλή σε ότι μας απασχολεί.  Αν δούμε όμως να τις έχουμε φορτωθεί τότε να έχουμε υπομονή να διαχειριστούμε δολοπλοκίες και δυσκολίες που μας δημιουργούν τρίτα πρόσωπα.
Αεροπλάνο
Το αεροπλάνο αλλά και άλλα μέσα μετακίνησης που μπορεί να δούμε στα όνειρά μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εσωτερική μας ανάγκη για φυγή, “σχηματοποιημένη”.  Αυτό και μόνο το περιορίζει στην ερμηνεία του .  Ένα αεροπλάνο δείχνει τη βαθιά μας θέληση να ξεφύγουμε από κάτι που μας απασχολεί, να γλιτώσουμε από πράγματα που μας καταπιέζουν, να “ανοίξουμε” τα φτερά μας και να ανακαλύψουμε νέα μονοπάτια και ορίζοντες.  Ίσως απλά θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα απαλλαγούμε από λάθος συνήθειες, λάθος ανθρώπους, λάθος καταστάσεις.
Αυτοκίνητο
Τα όνειρα με τα μέσα μετακίνησης όπως είπαμε και στο προηγούμενο θέμα, το μόνο που αποκαλύπτουν είναι η κατάσταση της ψυχής και του μυαλού μας οπτικοποιώντας στην ουσία τις ενδόμυχες σκέψεις μας,  καθρεφτίζοντας το υποσυνείδητό μας.  Το μόνο που θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε παραπάνω θα ήταν το χρώμα του μέσου που βλέπουμε.  Αν σκεφτούμε δηλαδή ότι ακόμα και τα χρώματα έχουν την ερμηνεία τους, τότε ένα κόκκινο αυτοκίνητο θα συμβόλιζε ότι πολύ γρήγορα θα πάρουμε την απόφαση να ξεφύγουμε από μία κατάσταση που μας πιέζει, ένα πράσινο, ότι έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε κάποιον άλλο και περιμένουμε να μας αποτραβήξει, ένα μαύρο  ότι πραγματικά βιώνουμε δυσάρεστα και δύσκολα πράγματα και πρέπει να βρούμε άμεσα τη λύση.
Άβυσσος
“Καλό κι ευλογημένο” όπως θα έλεγε και η γιαγιά Αλεξάνδρα.   Όνειρο που μας γεμίζει άγχος και φόβο γιατί απλά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την χαοτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Είναι λογικό , το συγκεκριμένο να μην ανήκει στα “καλά σημάδια”.  Πρέπει να εντείνουμε την προσοχή μας,  να έχουμε τα μάτια μας 14 γιατί υπάρχει ο φόβος να “χαθούμε” μέσα σε μία σχέση αισθηματική ή επαγγελματική.  Σε κάθε περίπτωση είναι όνειρο που μας προειδοποιεί.
Ασθένεια
Μοναξιά και ανάγκη για αγάπη.  Αυτό βασικά συμβολίζει ένα τέτοιο όνειρο. Αν σκεφτούμε ότι μικρά παιδιά χρησιμοποιούσαμε την αρρώστια για να τραβήξουμε την προσοχή των αγαπημένων μας προσώπων, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε όπως λέμε κάθε φορά “σχηματοποιήσει” την ανάγκη μας.  Ίσως βιώνουμε μία περίοδο μοναξιάς και απομόνωσης είτε γιατί το έχουμε επιλέξει είτε γιατί οι καταστάσεις  μας έχουν οδηγήσει εκεί αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που επιζητούμε τώρα είναι η λήξη των συγκεκριμένων συνθηκών.  Ίσως το όνειρο αυτό είναι μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε κάποια δυσάρεστα πράγματα και να πάρουμε τις αποφάσεις μας για “γιατρευτούμε”…
Αετός
Από τους καλύτερους ονειρικούς συμβολισμούς, ο αετός μας προετοιμάζει για την απόλυτη επιτυχία και κυριαρχία σε κάθε τομέα που μας απασχολεί.  Είτε πετά με τα ανοικτά του φτερά είτε απλά κάθεται περήφανος σε ένα βράχο, το καλό είναι εκεί και μας περιμένει.
Ακαθαρισίες
“Καλό κι ευλογημένο”  Αν και πολλοί συνδέουν το συγκεκριμένο όνειρο με χρήμα, η αγαπημένη μου γιαγιά δεν το είχε σε καλό όπως χαρακτηριστικά έλεγε.  Κάποια αναστάτωση, κάποιο κουτσομπολιό, λόγια κάτι που σε κάθε περίπτωση θα μας αλλάξει κάπως τα σχέδια.  Αν βέβαια τις καθαρίζουμε, τότε φαίνεται πως μία στενοχώρια που ήδη μας βάραινε φεύγει και μάλιστα άμεσα.  “Καλό κι ευλογημένο” λοιπόν.
‘Άγιος
Η μορφή Αγίου στα όνειρά μας δεν μπορεί παρά να συμβολίζει το καλό.  Σε κάθε περίπτωση, σωστό  θα ήταν να ανάψουμε κι ένα κεράκι στην μνήμη του Αγίου που είδαμε.   Τα προβλήματα μας φτάνουν στο τέλος τους. Ένα χέρι βοηθείας θα μας δοθεί, μία αισιόδοξη είδηση ενώ ακόμα και για τους ανύπαντρους  κάτι αλλάζει στη ζωή τους.  Πολύ συχνά οι Άγιοι εμφανίζονται στα όνειρά μας και πραγματικά μας δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα που μας βασανίζουν και μας ταλαιπωρούν για καιρό.  Το όνειρο αυτό ανήκει θα έλεγε κανείς στην κατηγορία των διαισθητικών ονείρων.
Συνέχεια την επόμενη Παρασκευή. Μέχρι τότε όλες οι απορίες και οι ερμηνείες στο