Nα σου εξηγήσω το όνειρο…To καινούριο μας…ραντεβού!

Nα σου εξηγήσω το όνειρο…To καινούριο μας…ραντεβού!

Όνειρα…. Μεγάλη ιστορία αγαπημένοι μου! Σκέψεις αλλά και συμβολισμοί… Εικόνες καταγεγραμμένες στο υποσυνείδητο αλλά και σχηματοποιημένη διαίσθηση… Οι επιστήμονες – αν και όχι όλοι- διατηρούν βέβαια τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την πιθανή ερμηνεία τους.  Εμείς , πάλι, οι απλοί άνθρωποι, καθόλου…

Όλα τα κείμενα των λαών είναι γεμάτα με αφηγήσεις σημαντικών αποκαλυπτικών ονείρων που βγήκαν αληθινά,  αλλά κι εμείς οι ίδιοι είτε από προσωπική εμπειρία είτε από αφήγήσεις κοντινών μας ανθρώπων γνωρίζουμε ότι κάποια όνειρα βγαίνουν αληθινα.

Στην Αρχαία Ελλάδα τα όνειρα είχαν πολύ μεγάλη σημασία για τους Πυθαγόρειους, οι οποίοι μάλιστα μέσα από έναν κατάλληλο τρόπο ζωής με ενδεδειγμένη διατροφή, μουσικά ακούσματα πριν από τον ύπνο, έλεγχο και προσανατολισμό της σκέψης, μπορούσαν να δουν αποκαλυπτικά όνειρα, να επικοινωνήσουν με το υπερπέραν και μάλιστα κατείχαν και ένα σύστημα για να τα θυμούνται.  Ο Αριστοτέλης επίσης είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όνειρα. Το τέταρτο βιβλίο του μνημειώδους έργου του Μικρών Φυσικών, με τίτλο Περί Ενυπνίων,  το αφιέρωσε στα όνειρα.  Ανέπτυξε τις ιδέες του για τον ονειρικό κόσμο και κατέγραψε τη θεωρία του για το τι σημαίνουν τα όνειρα, γιατί ονειρεύεται ο άνθρωπος και για τη φύση της ονειρικής κατάστασης. Υποστήριξε θερμά ότι τα όνειρα αντανακλούν την σωματική εικόνα και κατάσταση και συνεπώς, ένας ερμηνευτής ονείρων θα μπορούσε να διαγνώσει μια ασθένεια μέσα από αυτά. Και βέβαια αν ανατρέξουμε σε ακόμα πιο μακρινό παρελθόν θα δούμε ότι  οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως ήταν μηνύματα απ’ τους θεούς και δημιούργησαν, το 1300 Π.Χ. περίπου, τον παλαιότερο ονειροκρίτη με 200 ερμηνείες αυτών των μηνυμάτων. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως οι Αιγύπτιοι ερμηνευτές διατύπωσαν τη θεωρία των αντιθέτων: το ότι, π.χ., ένα όνειρο θανάτου ήταν οιωνός μακρόχρονης ζωής.  Ο Φρόιντ, προώθησε κι αυτός το θεώρημα ότι τα σύμβολα των ονείρων στηρίζονται συχνά σ’ ένα σύστημα αντιθέτων συμβόλων. Στην αρχαία Αίγυπτο τα όνειρα είχαν τον δικό τους Θεό, τον Μπες, και ο αρχαιότερος ονειροκρίτης, που γράφτηκε από ιερείς του Ώρου πριν από 4.000 χρόνια περίπου, είναι ένα από τα παλιότερα ντοκουμέντα που υπάρχουν. Οι Ασσύριοι είχαν κι αυτοί τους δικούς τους ονειροκρίτες. Η βιβλιοθήκη του Ασσύριου βασιλιά Ασουρμπανιπάλ (669-626ΠΧ) πιστεύεται ότι περιελάμβανε ονειροκρίτες με ερμηνείες ονείρων που χρονολογούνταν από το 2000 ΠΧ., και ο προσωπικός του ονειροκρίτης λέγεται ότι υπήρξε μια από τις βασικές πηγές που χρησιμοποίησε ο Έλληνα Αρτεμίδωρος, ο οποίος έγραψε τον πιο ξακουστό ονειροκρίτη του αρχαίου κόσμου Το πρώτο σημαντικό δημοσιευμένο έργο πάνω στα όνειρα, η Ονειροκριτική, ένα πεντάτομο έργο του Έλληνα Αρτεμίδωρου (2ος αιώνας μ.Χ.), υποστήριζε πως ένα όνειρο ήταν αυστηρά ατομικό για εκείνον που το έβλεπε.

Φτάνοντας ως το σήμερα πάντως, προφητικά ή όχι, γεμάτα συμβολισμούς ή όχι, τα όνειρα σίγουρα συνδέονται με την πνευματική πλευρά του εαυτού μας. Όπως λέει και ο  Ξενοφώντας , μέσα στον ύπνο είναι  που η ψυχή δείχνει καλύτερα την θεϊκή της φύση και τότε μπορεί να προβλέπει κάτι από το μέλλον. Διότι τότε καθώς φαίνεται είναι εντελώς ελεύθερη.
Εννοείται βέβαια ότι δεν είμαστε και δέσμιοι των ονείρων μας.  Ούτε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα όνειρα που βλέπουμε δεν είναι παρά η προσαρμογή εικόνων που αποτυπώθηκαν στο μυαλό μας στη διάρκεια της ημέρας, καταγράφηκαν στο υποσυνείδητο και  έγιναν μία… “προβολή” στη διάρκεια του ύπνου μας.  Αρκεί να σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε ονειρευτεί σκηνές βίας, πόσους εφιάλτες έχουμε βιώσει, πόσες φορές  έχουμε πεταχτεί όρθιοι, λουσμένοι στον ιδρώτα “βομβαρδισμένοι” από εικόνες πόνου και τρόμου….
Η γιαγιά μου η Αλεξάνδρα πάντως, μεγαλωμένη σε ένα ορεινό χωρίο της Αρκαδίας, πολύ τα πίστευε, για όλα είχε μία ερμηνεία και προς έκπληξη των πιο δύσπιστων εξ ημών 8 στις 10 φορές έπεφτε μέσα σε ό,τι μας έλεγε. Και βέβαια ακολουθούσε και όλες τις θεωρίες που συνόδευαν την “εξήγηση” του ονείρου που της εμπιστευόμασταν, πότε λέγοντας ότι ” μόνο της Παρασκευής τα όνειρα βγαίνουν” , αν το όνειρο ήταν δυσάρεστο, πριν ξεκινήσουμε την αφήγηση μας έβαζε να λέμε… “καλό κι ευλογημένο” και φυσικά τα πολύ… καλά όνειρα δεν ήθελε να τα πούμε παραέξω …για να βγουν!
Έτσι λοιπόν συνδυάζοντας  κάποιες μνήμες από τις ερμηνείες των ονειρικών συμβολισμών της γιαγιάς Αλεξάνδρας  αλλά και τις γνώσεις που αποκόμισα μελετώντας σχετικά βιβλία καθώς και από τις προσωπικές μου αναζητήσεις σε σχετικά θέματα,  κάθε Παρασκευή ( μια που τα όνειρα της Παρασκευής βγαίνουν όπως είπαμε) θα δίνουμε εδώ το ραντεβού μας: Εγώ θα κρατώ μία αλφαβητική σειρά ονείρων αλλά κι εσείς θα μπορείτε να κάνετε τις ερωτήσεις σας ή ακόμα και τις παρεμβάσεις σας για να φτιάξουμε τον καλύτερο…..ερμηνευτή ονείρων!
Πες μου λοιπόν το όνειρό σου για να σου το… ερμηνεύσω!
( με αποσπάσματα από nea-akropolis.gr)