Pilates για σωστή στάση σώματος

Pilates για σωστή στάση σώματος

Ένα από τα πιο κοινά παράπονα που ακούμε από τους ανθρώπους που έρχονται στο στούντιο για να ζητήσουν πληροφορίες είναι το πώς η καθιστική ζωή, η εργασία μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για πολλές ώρες, το στρες, το οτι δεν έχουν γυμναστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα συν τις επαναλαμβανόμενες ασυναίσθητες κινήσεις της καθημερινότητας έχουν επηρεάσει λίγο ή πολύ την στάση του σώματος τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της τάσης της εποχής είναι πολύ σοβαρό, καθώς οι συνέπειες, πέραν του αισθητικού,  συμπεριλαμβάνουν πόνους στην περιοχή της πλάτης, της μέσης, του αυχένα αλλά και των ισχίων. Οι πόνοι οδηγούν σε δυσκολία κίνησης, δυσφορία και μεγαλύτερο στρες, με αποτέλεσμα την σταδιακή απομάκρυνση από τις χαρές της ζωής και από όλα αυτά που μας αποφορτίζουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η στάση του σώματος μας επηρεάζει όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο και πως η σωστή στάση του σώματος συντελεί στην καλύτερη ψυχολογία, αυτοπεποίθηση και δύναμη για ζωή…

Πώς ορίζεται η σωστή στάση σώματος; Τι ακριβώς είναι;

Στάση είναι η θέση που παίρνει το σώμα μας σε σχέση με την βαρύτητα όταν κινούμαστε, περπατάμε, τρέχουμε ή σκύβουμε για να πιάσουμε κάτι ( Δυναμική στάση), καθώς και η θέση του σώματός μας όταν δεν κινούμαστε αλλά στεκόμαστε όρθιοι, είμαστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι( Στατική στάση).

Θεωρούμε οτι έχουμε κακή στάση όταν η σπονδυλική στήλη είναι τοποθετημένη σε αφύσικη θέση με αποτέλεσμα να υπερτονίζονται οι φυσικές της καμπύλες, αυτό οδηγεί τους μύς, τις κλειδώσεις, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους κ.λ.π. να υπόκεινται σε πολύ μεγάλες πιέσεις. Ενδεικτικά η κακή στάση μπορεί να περιλαμβάνει, ώμους που πέφτουν μπροστά, κεφάλι που βγαίνει  μπροστά, έμφαση στην φυσική λόρδωση της μέσης, κλειδωμένα γόνατα, μεγάλη κοιλιά, δυσκολία στην αναπνοή και πολλά άλλα.

Δεδομένου ότι υπάρχει ποικιλία σωματότυπων, η κακή στάση διαφέρει από άτομο σε άτομο καθώς η σωστή στάση για κάποιον μπορεί να είναι ακατάλληλη για κάποιον άλλον,  και αντίστροφα.

Για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη στάση είναι καλό να εκπαιδεύσουμε με τέτοιον τρόπο το σώμα μας ώστε να μπορεί να κάθεται, να περπατάει και να ξαπλώνει σε θέσεις που να διατηρεί τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης και έτσι να καταπονεί λιγότερο την πλάτη και τον κορμό, ειδικά αν υπάρχει κίνηση ή άρση βάρους.

Η σχέση που έχουν τα οστά μας μεταξύ τους και ο τρόπος που είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω από το άλλο ονομάζεται ευθυγράμμιση και η σωστή ευθυγράμμιση βοηθάει στην καλύτερη στάση.

Μερικά από πλεονεκτήματα της σωστής στάσης σώματος είναι:

  • Βοηθάει στη μείωση φορτίου στις επιφάνειες των αρθρώσεων που αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.
  • Μειώνει την πίεση στους συνδέσμους που συγκρατούν την σπονδυλική στήλη.
  • Κρατάει τα κόκκαλα και τις αρθρώσεις ευθυγραμμισμένα ώστε οι μύες να μπορούν να δουλεύουν σωστά.
  • Μειώνει τους πόνους της μέσης, της πλάτης, του αυχένα κ.α.
  • Συμβάλλει στην καλή εμφάνιση.
  • Βοηθάει στην αναπνοή.
  • Προλαμβάνει την κόπωση γιατί οι μύες χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά με αποτέλεσμα το σώμα να χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια.
  • Αποτρέπει την σπονδυλική στήλη από το να υιοθετήσει αφύσικη θέση.

Το Pilates θεωρείται μια από τις καταλληλότερες μεθόδους εκγύμνασης η οποία βοηθάει σημαντικά στη δημιουργία και υιοθέτηση σωστής στάσης σώματος καθώς  εστιάζεται στα σημεία εκείνα που συμβάλουν σ’ αυτό το αποτέλεσμα όπως:

  • στην ενδυνάμωση των μυών που απαρτίζουν τον πυρήνα του σώματος μας και είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση του. Όταν το κέντρο μας είναι δυνατό μειώνεται η ένταση από τα γύρω σημεία όπως ο αυχένας, οι ώμοι, το πάνω μέρος της πλάτης.
  • στη σωστή ευθυγράμμιση.
  • στην ανάπτυξη επίγνωσης της στάσης  σώματος μας αλλά και το πως είναι η σωστή μας στάση. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε πως να διορθώνουμε τον εαυτό μας κατάλληλα ώστε σταδιακά η νέα μας σωστή στάση να αντικαταστήσει την λανθασμένη παλιά.
  • στην εξισορρόπηση της ενδυνάμωσης και της ευλυγισίας ολόκληρου του σώματος.
  • στην καλή αναπνοή.

Αναζητήστε λοιπόν ένα στούντιο Pilates με εξειδικευμένους εκπαιδευτές οι οποίοι να μπορούν να αναγνωρίσουν την τάση του σώματος σας και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο με τέτοιο τρόπο ώστε να επωφεληθείτε τα μέγιστα.

Θα ακολουθήσει και B’ μέρος με απλές ασκήσεις που θα μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας καθώς και tips για την καθημερινότητα σας.