Δαμάσκηνα : ασπίδα για το εντερικό μικροβίωμα και όχι μόνο!
Τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη διαιτητικών ινών και πολλών σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και φαινολικών ενώσεων, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Ειδικότερα, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ίσως πιο γνωστά για το ρόλο τους ως τροφή χωνευτική και με ήπια καθαρτική δράση. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σορβιτόλη. Η σορβιτόλη, ένα είδος σακχάρου που μερικές φορές περιγράφεται ως προβιοτικό και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι η βασική αιτία που τα δαμάσκηνα έχουν καθαρτικές ιδιότητες.
“Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με την ενίσχυση των βακτηρίων του εντέρου”
Συγκεκριμένα, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, αυτό που τα κάνει ξεχωριστή τροφή είναι η ιδιότητά τους να ενισχύουν τα βακτήρια του παχέος εντέρου.
Παρά το γεγονός ότι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν οδηγούν σε απότομη αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς σε ίνες και σορβιτόλη.
Ειδικότερα τα δαμάσκηνα:
- Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες (6,1 g / 100 g)
- Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φαινολικών ενώσεων (184 mg / 100 g), κυρίως νεοχλωρογενικό και χλωρογενικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στην καθαρτική δράση και την καθυστέρηση απορρόφησης της γλυκόζης.
- Έχουν φαινολικές ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, λειτουργούν ως παράγοντας πρόληψης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (745 mg / 100 g) μπορεί συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.
Επίσης αποτελούν ιδανική για σνακ, καθώς μπορούν να αυξήσουν τον κορεσμό (το πόσο χορτασμένοι νιώθετε μετά) και να μειώσουν την επακόλουθη πρόσληψη τροφής, βοηθώντας στον έλεγχο της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των σχετικών καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρά την γλυκιά γεύση τους, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν προκαλούν μεγάλη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.
Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να τρώτε τα δαμάσκηνα με μέτρο λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Ένα μέσο δαμάσκηνο περιέχει 1,2 γραμμάρια φρουκτόζης και κατά γενικό κανόνα, η πρόσληψης φρουκτόζης πρέπει να μην ξεπερνάει 15 γραμμάρια ημερησίως από ΟΛΕΣ τις διαιτητικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων.