Ωχ πονοκέφαλος! Υπάρχει θεραπεία;

Ωχ πονοκέφαλος! Υπάρχει θεραπεία;

Ο πονοκέφαλος αποτελεί πιθανότατα το πιο συχνό πρόβλημα που συναντούν οι επαγγελματίες υγείας στο κλινικό τους περιβάλλον. Η στατιστική εμφάνιση του τη τελευταία δεκαετία παρουσιάζει σημαντική αύξηση και αποτελεί μια πάθηση που μπορεί σημαντικά να επηρεάσει το επίπεδο της καθημερινής ποιότητας ζωής. Ο πονοκέφαλος τάσης, ο αυχενογενής πονοκέφαλος και η ημικρανία είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές, οι οποίες σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Νευρολογικής Μελέτης (EFNS) είναι αυτές που επιδέχονται αντιμετώπιση – βελτίωση με συντηρητικής μορφής θεραπείες. Διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων είναι η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία.

Ποια είναι τα Συμπτώματα;

  1. Ημικρανία: Χαρακτηρίζεται από μονόπλευρη εκδήλωση στο μισό κρανίο, εκδηλώνεται σε διάστημα λεπτών ως κάποιων ωρών και η ένταση των συμπτωμάτων κυμαίνεται από μέτρια έως πολύ ισχυρή. Συνήθως συσχετίζεται με ναυτία, τάση προς έμετο και ευαισθησία στον ήχο και στο φως.
  2. Πονοκέφαλος Τάσης: Είναι η πιο συνήθης μορφή κεφαλαλγίας. Ο πόνος δεν είναι τόσο έντονος όπως στην ημικρανία, εμφανίζεται συμμετρικά και στις δύο πλευρές του κρανίου με το χαρακτηριστικό αίσθημα της πίεσης ή του σφιξίματος. Δεν παρουσιάζεται ναυτία και δεν αυξάνονται τα συμπτώματα με την καθημερινή δραστηριότητα. Κάποιες φόρες υπάρχει ευαισθησία στο φως και στον ήχο.
  3. Αυχενογενής Πονοκέφαλος: Εμφανίζεται στον αυχένα και στην βάση του κρανίου (ινιακή περιοχή) και μπορεί να ¨αντανακλά¨ τον πόνο σε περιοχές του κρανίου και του προσώπου. Ο πόνος μπορεί να επηρεάζεται – επιδεινώνεται με τις κινήσεις – θέσεις του αυχένα και συσχετίζεται με δυσλειτουργικές θέσεις του αυχένα, αυξημένο μυϊκό τόνο και μυϊκή ευαισθησία.

Η ρόλος του αυχένα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο τάσης δεν είναι πλήρως κατανοητός. Παρολ’ αυτά, τελευταία ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν όλο και πιο έντονα του ρόλο του αυχένα στην καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας – πονοκέφαλου τάσης και κατ’ επέκταση στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 

 

Θεραπεία – Αντιμετώπιση Κεφαλαλγίας

Η φυσικοθεραπεία ως πιθανή θεραπευτική επιλογή απευθύνεται στη δυσλειτουργία του άνω τμήματος του αυχένος και της άρθρωσης του στόματος (κροταφογναθικής). Η μη σωστή λειτουργία στις περιοχές αυτές  οδηγεί σε φαινόμενα πίεσης νευρικών στοιχειών που με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, δυσφορία στο κρανίο και στον αυχένα.

Ένα πρότυπο πλάνο θεραπείας πραγματοποιείται σε 3 στάδια.

  1. Στην λεπτομερή αξιολόγηση των πιθανών αιτιών. Δίνεται έμφαση στην αναγνώριση των παραγόντων που συντελούν στο πρόβλημα όπως, στάση σώματος, καθημερινές συνήθειες, παλιοί τραυματισμοί, οργανική προδιάθεση κλπ.
  2. Στην εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας του αυχένα.
  3. Στην συντήρηση-διατήρηση του αποτελέσματος της θεραπείας. Ο ασθενής παρακολουθείται για διάστημα έξι μηνών έτσι ώστε να ελέγχεται η πορεία του.

 

Συμπερασματικά, ο πονοκέφαλος αποτελεί μια παθολογική οντότητα με πολύ υψηλά ποσοστά εμφάνισης στο σύγχρονο πληθυσμό. Χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονα συμπτώματα και σε πολλές περιπτώσεις από τη χρονιότητα του μειώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής. Η φαρμακευτική αγωγή και πλέον σε πολλές περιπτώσεις η φυσικοθεραπεία μέσω διαφόρων θεραπευτικών προσεγγίσεων αποτελούν το βασικό άξονα της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

[one_half]

[/one_half]

[one_half]

Γεώργιος Α. Τσιριγγάκης
Φυσικοθεραπευτής PT, MSc, CGA, MT  IMTA
Κλινικός Επιτηρητής Manual Therapy Maitland Concept
Εξειδικευμένη Αποκατάσταση Μυοσκελετικών Προβλημάτων
IΔΙΟΚΙΝΗΣΗ – Physio & Manual Therapy Center
www.idiokinisis.gr

 

[/one_half]