ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ (ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΑ)
Π Ρ ΟE Τ Ο Ι Μ Α Σ Ι Α
40 λεπτά
Ψ Η Σ Ι Μ Ο
1 ώρα
Μια παραδοσιακή συνταγή απο την πανέμορφη Κρήτη μας. Νηστίσιμα,
πεντανόστιμα μπισκότα, θα συνοδέψουν τον πρωινό και απογευματινό σας
καφέ.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΓΙ Α 40-5 0 Μ ΠΙ Σ ΚΟ Τ Α
• 240 γρ.ελαιόλαδο (ή μισό- μισό με καλαμποκέλαιο αν θέλετε)
• 220 γρ.ζάχαρη
• ½ κ.γ κανέλλα
• ¼ κ.γ γαρύφαλλο
• ¾ κ.γ σόδα
• ½ κ.γ αλάτι
• 125 γρ. χυμό πορτοκαλιού
• 30 γρ. ρακή
• 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
• Ξύσμα απο ενα πορτοκάλι
• 500 -580 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 4 κ.γ μπέικιν πάουντερ
• 100-120 γρ. καβουρντισμένα αμύδαλα , χοντροκομμένα στο μούλτι (να τα
ζυγίσετε κομμένα)
Ε ΚΤ Ε Λ Ε Σ Η
1. Σε ενα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη,την κανέλλα,το γαρύφαλλο,την
σόδα και το αλάτι.
2. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε με ενα σύρμα εως ότου
διαλυθεί η ζάχαρη.(δε θα διαλυθεί τελείως)
3. Προσθέτουμε τον χυμό απο το πορτοκάλι,τη ρακή.το εκχύλισμα
βανίλιας και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
4. Σε ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε 500 γρ. απο το αλεύρι με το μπέικιν
και τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
5. Ανακατεύουμε απαλά εως ότου αναμιχθούν τα υλικά και αφήνουμε στην
άκρη να ξεκουραστεί το μίγμα για 15 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε
τον φούρνο στους 180°C και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ενα ταψί.
6. Μετά τα 15 λεπτά πρέπει να έχουμε μαι μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.
Σε διαφορετική περίπτωση προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που δεν
έχουμε χρησιμοποιήσει (τα 80 γρ.) μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας.
(μπορεί να μην χρειαστεί ολο).
7. Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ισα μέρη και φτιάχνουμε 4 μπαστούνια ,
σχεδόν 4 εκ. σε διάμετρο.
8. Απλώνουμε τα μπαστουνια στο ταψί αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά
τους γιατί θα απλώσουν λίγο.
9. Με ενα μαχαίρι κόβουμε τα μπαστούνια κάθετα σε κομμάτια(περίπου
1,5-2 εκ.) χωρίς όμως να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω. Δεν τα
κόβουμε πολύ λεπτά γιατί θα καούν.
10. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
11. Αφήνουμε να κρυώσουν.
12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C
13. Με ενα μαχαίρι (ή και με τα χέρια ) κόβουμε τα κομμάτια και τα
απλώνουμε στο ταψί το ενα κολλητά με το άλλο (δε θα φουσκώσουν
άλλο).
14. Ψήνουμε για ακόμα 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
15. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε σε αεροστεγώς κλεισμένο
δοχείο μέχρι και 1 μήνα.