close

Φανταστικές ιδέες για να ομορφύνετε το μπαλκόνι σας!

Η άνοιξη μπήκε και ο καιρός σιγά σιγά αρχίζει να φτιάχνει. Έφτασε λοιπόν η περίοδος να βγούμε έξω από το σπίτι και να απολαύσουμε τον ήλιο. Το ίδιο όμως μπορούμε να κάνουμε και στο μπαλκόνι μας. Πρωινός καφές, χαλαρά μεσημέρια ή βράδια με παρέα είναι ιδανικά στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να διαμορφώσετε το μπαλκόνι σας σε ένα μικρό παράδεισο ανάλογα με τα γούστα σας. Πόσα όμως μπορούμε να κάνουμε σε ένα μικρό μπαλκονάκι; Βάλτε την φαντασία σας και την δημιουργικότητα σας να δουλέψει και δημιουργήστε μια χαλαρωτική γωνιά. Παρακάτω θα βρείτε έξυπνες ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Μια ξύλινη καρέκλα και ένα τραπεζάκι ίσως αρκεί για να βγείτε έξω και ένα απολαύσετε τον καφέ σας. Προσθέτοντας όμως ένα χαλάκι που θα δώσει χρώμα και θα σας επιτρέπει να κινείστε ξυπόλυτοι, ένα μαξιλάρι για να είστε πιο άνετα και μερικά λουλούδια…τότε θα έχετε ένα όμορφο μεταμορφωμένο μπαλκόνι.

Φέρτε την φύση στο μπαλκόνι σας. Γεμίστε το μπαλκόνι σας με γλάστρες, ή ζαρντινιέρες που αναρτώνται στα κάγκελα (αν έχετε λίγο χώρο) και δημιουργήστε ένα καταπράσινο κήπο στο σπίτι σας. Μπορείτε να φυτέψετε λουλούδια ή αρωματικά φυτά που θα χρησιμοποιείτε και στην κουζίνα. Ακόμα δώστε ταυτότητα στις γλάστρες σας, φτιάχνοντάς τες μόνοι σας (βλ. προηγούμενο άρθρο).  Για να ολοκληρώσετε την εικόνα του κήπου, βάλτε τεχνητό χλοοτάπητα που θα επιτρέπει στα παιδιά σας να παίζουν ανενόχλητα.

Σε μικρά μπαλκονάκια, μια όμορφη και έξυπνη λύση είναι να φτιάξετε σταντ το οποίο θα αναρτάτε πάνω στα κάγκελα. Μπορείτε επίσης να κρεμάσετε γλαστράκια με αρωματικά φυτά για τα κοκτέιλ σας. Έτσι θα έχετε το καλύτερο μπαρ με θέα στο σπίτι σας.

Πολλές φορές το μπαλκόνι λειτουργεί και σαν επιπλέον αποθηκευτικός χώρος. Τι καλύτερο να έχετε δύο σε ένα. Δηλαδή ένα όμορφο καθιστικό με αποθηκευτικό χώρο μαζί.

Ποιος είπε ότι οι σκάλες είναι μόνο για να σε ανεβάζουν κάπου. Πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε βάση για τα λουλούδια σας. Έτσι θα τα τοποθετήσετε καθ’ ύψος χωρίς να παίρνουν πολύ χώρο.

Πολλές φορές θέλετε να κάτσετε στο μπαλκόνι αλλά σας ενοχλούν τα αδιάκριτα βλέμματα από τους γείτονες. Τότε για περισσότερη ιδιωτικότητα καλύψτε τα κάγκελα σας με ένα φράχτη μπαμπού.

Περνάμε τώρα σε πιο κόζι καταστάσεις. Δημιουργήστε ένα καναπέ από παλέτες, με ένα μικρό στρώμα ή πολλά μαξιλάρια και αράχτε…

Και για εσάς τους ρομαντικούς υπάρχει λύση. Ένα στρογγυλό μεταλλικό τραπέζι με δύο καρέκλες, φωτάκια και κεριά αρκούν για να φέρετε μια ατμόσφαιρα Παρισιού και να κάνετε το ιδανικό δείπνο στο μπαλκόνι σας.


Ο Μάνος Χατζηκαντής κατάγεται από την Ρόδο και είναι τελειόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές αρχιτεκτονικής με το πρόγραμμα Erasmus+ στη σχολή ENSAM (Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Montpellier) στο Montpellier της Γαλλίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα αρχιτεκτονικά workshop που διοργανώθηκαν τόσο στη Ελλάδα (Ρόδος, Λέρος) όσο και στο εξωτερικό (Fethiye-Τουρκία, Montpellier-Γαλλία). Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, με θέμα τον επανασχεδιασμό της στοάς Μοδιάνο. Αρχιτεκτονικές προτάσεις στις οποίες συμμετείχε έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» αλλά και στα διαδικτυακά περιοδικά www.greekarchitects.gr και www.parallaximag.gr. Ασχολείται επίσης με την φωτογραφία και την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, τις οποίες ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube. Δύο εκ των οποίων έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Αυτό που τον ενδιαφέρει στην αρχιτεκτονική είναι το πώς η ιδέα γίνεται πράξη και το άυλο παίρνει μορφή. Σχεδιάζει με γνώμονα τον άνθρωπο, την χρήση, την λειτουργικότητα και την καλαισθησία και με σεβασμό στο περιβάλλον. Του αρέσει να συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, δίνοντας του ξανά ζωή και μετατρέποντάς το σε διαχρονικό. Πηγές έμπνευσής του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος – χρήστης, η φύση και τα ταξίδια τα οποία λατρεύει. Πιστεύει ότι η επιτυχία του σχεδιασμού κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες, αυτές που διαμορφώνουν την ποιότητα ενός χώρου και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον χώρο αυτό.

INSTAGRAM FEED